Η κυβέρνηση ξέρει μόνο να απειλεί και να ασκεί βία στους ανεμβολίαστους πολίτες και έχει αφήσει εδώ και καιρό το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, με την κατάσταση πλέον να είναι δραματική, καθώς περισσότεροι από 2.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται εδώ και καιρό το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών καθώς λόγω εργασιακής κόπωσης και απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, έχουν ήδη παραιτηθεί 11 γιατροί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με πιο πρόσφατο έναν πνευμονολόγο, ο οποίος έχει καταθέσει τα χαρτιά παραίτησης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Σερρών Βαγγέλη Παπαμιχάλη, το… ντόμινο αναμένεται να συνεχιστεί. «Στις πόσες παραιτήσεις θα καταλάβουν σε αυτό το νοσοκομείο και στην Υγειονομική Περιφέρεια ότι υπάρχει πρόβλημα;» διερωτάται, αλλά μάλλον απάντηση δεν θα λάβει…
Η κυβέρνηση έδιωξε τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και το ΕΣΥ καταρρέει
Εκτός όμως από τις παραιτήσεις, στο ΓΝ Σερρών υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και με τις νοσήσεις του προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, μέχρι στιγμής 6 γιατροί και 11 νοσηλευτές έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.
Κλινικές κλείνουν, στη ΜΕΘ βρίσκονται μόνο 4 γιατροί και μαζί με τις αναστολές του ανεμβολίαστου προσωπικού (47 νοσηλευτές), η κατάσταση είναι δραματική.
«Όταν έχεις υποστελεχωμένο νοσοκομείο και ένας να σου φύγει, διαλύεται το σύμπαν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους όρους», σχολίασε ο κ.Παπαμιχάλης.
Σε «αναπνευστήρα» ο «Ευαγγελισμός»
Εκτός μάχης βρίσκονται πάνω από 250 υγειονομικοί και γιατροί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση.
Πάνω από 100 άτομα του προσωπικού του νοσοκομείου υπολογίζεται ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ νοσούν ήπια είτε είναι ασυμπτωματικοί με τον ακριβή αριθμό να υπολογίζεται αυτές τις ώρες.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που έδωσαν τη μάχη το προηγούμενο διάστημα βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο πλαίσιο αυτό όσοι εργάζονται ακόμα ενδέχεται να δουλεύουν ακόμη και 30 ή 40 ώρες συνεχόμενα, όπως περιγράφει o Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Εκτός 10.000 υγειονομικοί
Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο φετινός χειμώνας είναι πολύ πιο δύσκολος από τον περυσινό, καθώς τα νοσοκομεία λειτουργούν με τουλάχιστον 10.000 λιγότερους εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που νοσούν, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.000 οι συνάδελφοι που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψει σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως, επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες, από τους 6, ίσως ξαναβγούν».
Το τρίτο «αγκάθι» για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι και οι συνταξιοδοτήσεις. «Είχαμε 2.000 αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ, δίχως να αναπληρωθεί κανείς. Επομένως, έχουμε, χονδρικά, 7.000 εργαζόμενους σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Βάζοντας στην εξίσωση κάποιους που επέστρεψαν, τότε βλέπουμε ότι είμαστε 10.000 μείον συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Τα νέα μέτρα
Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι στον όγδοο μήνα από την χορήγηση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.