Στα ξένα μέσα ενημέρωσης, η έναρξη της μάχης για το Ντονμπάς κατονομάζεται αποφασιστική και προβλέπεται μια νέα ευρείας κλίμακας επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα. Επιπλέον, σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το επιβεβαίωσε πραγματικά. Δηλώνοντας ότι θα επιτεθεί όχι μόνο στο Ντονμπάς, αλλά και στο νότο – προς την Οδησσό.
Στη Δύση αναλύουν το αποτέλεσμα και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές οι μάχες.
Πιθανά σενάρια
Δύο πιθανά σενάρια προέβλεψε ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία Τόνι Μπρέντον σε συνέντευξή του στο SkyNews.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η Ρωσία θα καταλάβει το Ντονμπάς και θα το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις ή στη συνέχεια ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει «να πάει ξανά στο Κίεβο».
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η επιθετική απόπειρα της Ρωσίας θα βαλτώσει και τότε θα ξεκινήσει ένας μακρύς πόλεμος φθοράς. Σε αυτή την περίπτωση, «και οι δύο πλευρές κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αναζητούν ένα συμφωνημένο αποτέλεσμα»
“Υπάρχει ο κίνδυνος ο Πούτιν να προχωρήσει τώρα στη διαίρεση της Ουκρανίας· αυτό θα του δώσει αρκετά για να διεκδικήσει τη νίκη στο εσωτερικό και θα ηρεμήσει τους επικριτές του για μια αποτυχημένη εισβολή. Η κατάληψη του Ντονμπάς (θα ήταν) ένα έπαθλο παρηγοριάς, επειδή το Κίεβο είναι πλέον εκτός της στρατιωτικής εμβέλειας της Ρωσίας, αλλά είναι ένα ωραίο έπαθλο παρηγοριάς”, είπε στο CNN ο Samir Puri, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), ο οποίος υπηρέτησε ως επιτηρητής της εκεχειρίας του Ντονμπάς από το 2014 έως το 2015.
Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP), σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle δηλώνει ότι: ”Η Μόσχα δεν περίμενε τέτοια πεισματική αντίσταση και ότι οι Ουκρανοί θα πολεμούσαν με ολόκληρη τη χώρα. Και παρά το γεγονός ότι αυτός ο στρατηγικός λανθασμένος υπολογισμός οδήγησε σε στρατιωτικές αποτυχίες, τα διδάγματα έχουν πλέον διδαχθεί”.
Δημιουργείται μια ενιαία ανώτατη διοίκηση για την επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αποκαλεί δεύτερη φάση.
“Οι ρωσικές εφεδρείες και τα στρατεύματα που είναι ακόμα διαθέσιμα επικεντρώνονται τώρα σε έναν στόχο που μπορεί να είναι πραγματικά εφικτός: την κατάκτηση δύο περιοχών – του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ . Για αυτό, η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες μάχης στον πόλεμο στην Ουκρανία, επέλεξαν επίσης μια περιοχή κατάλληλη για τεθωρακισμένες επιχειρήσεις – η περιοχή νότια του Χάρκοβο, μεταξύ Izyum και Lugansk, είναι πολύ ανοιχτή, επίπεδη, με λίγα εμπόδια – και είναι πολύ πιο κατάλληλη για την ταχεία προέλαση τεθωρακισμένων οχημάτων παρά τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης στα οποία βυθίστηκαν τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη φάση του πολέμου”, λέει ο Ρίχτερ.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτύχει κάποια εδάφη κατά τις πρώτες ημέρες της επίθεσης στο Ντονμπάς.
”Μέχρι τώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν τακτικά πολύ ικανές, αντεπιτίθενται κατά μήκος των πλευρών σε μακριές αλυσίδες εφοδιασμού. Τώρα όμως οι αλυσίδες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού είναι περισσότερες, καθώς οι μάχες διεξάγονται σε εδάφη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται ανατολικά των Ουκρανικών συνόρων. Και αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να ασφαλιστούν, ειδικά επειδή περνούν από δύο λεγόμενες “λαϊκές δημοκρατίες”: το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Έτσι, στην αρχή αυτής της φάσης εχθροπραξιών, η Ρωσία μπορεί να επιτύχει”, επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός.
Η προτεραιότητα για τη Ρωσία είναι να φτάσει στα διοικητικά σύνορα των περιοχών Λούγκανσκ και Ντόνετσκ. Ίσως θα γίνει μια προσπάθεια να γίνει ρίψη πέρα από αυτά τα σύνορα, περαιτέρω επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη υπερτεταθεί στρατηγικά – περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των χερσαίων δυνάμεων που έχουν στη διάθεσή τους έχουν αναπτυχθεί τώρα στην Ουκρανία. Και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν από που να πάρουν πρόσθετα αποθέματα, καθώς υπάρχουν αρκετά σημαντικά και δυνητικά σημεία σύγκρουσης που πρέπει να καλύψει η Ρωσία.
Αυτό περιλαμβάνει το Μούρμανσκ, όπου βρίσκεται μια σημαντική ναυτική βάση για τον βόρειο στόλο της Ρωσίας, με πυρηνικά πολεμικά πλοία που διατηρούν ισορροπία με τις ΗΠΑ. Και συνορεύει με το ΝΑΤΟ, ειδικά στις χώρες της Βαλτικής. Και περιοχές στον Βόρειο και Νότιο Καύκασο με συνεχείς συγκρούσεις όλα αυτά τα χρόνια. Και η Κεντρική Ασία με την απειλή της προώθησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Και η Άπω Ανατολή, όπου η Ιαπωνία, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, έχει ήδη ζητήσει την επιστροφή των Νοτίων Κουριλών. Και υπάρχει επίσης ένα πολύ μακρύ ρωσο-κινεζικό σύνορο.
”Με άλλα λόγια, η στρατιωτική κατάσταση της Ρωσίας δεν είναι καταστροφική, αλλά οι δυνάμεις της είναι περιορισμένες”, σημειώνει ο ειδικός.
“καλύψτε τις πλευρές”
Σύμφωνα με τον Ρίχτερ, η Ρωσία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο, γιατί αν αυτή η επίθεση δεν οδηγήσει σε επιτυχία, τότε είναι απίθανο να έχει αποθέματα που μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν.
Δεν έχει νόημα, πιστεύει ο ειδικός, να κινητοποιούνται μισθοφόροι από την ομάδα Βάγκνερ, Σύριοι ή Τσετσένοι, επειδή μπορούν να διεξάγουν πόλεμο δολιοφθοράς, αλλά δεν είναι ικανοί για συνδυασμένη μάχη όπλων – αυτό απαιτεί στρατιωτική εκπαίδευση και καλή ηγεσία.
Δεν είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις!
”Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές, ειδικά η ρωσική, δεν είναι έτοιμες για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αλλά αν η στρατιωτική κατάσταση το επιβάλλει, τότε πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς. Με άλλα λόγια, η ετοιμότητα των μερών για εύλογες και πραγματικά σοβαρές διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από την έκβαση της μάχης”, πιστεύει ο ειδικός.
”Τώρα διακυβεύονται πολλά για την Ουκρανία, πρώτα απ’ όλα το ζήτημα της ύπαρξής της στο μέλλον ως κυρίαρχο κράτος με εδαφική ακεραιότητα. Αυτό θα αποφασιστεί σε αυτή τη μεγάλη μάχη σε ένα έδαφος πλάτους 450-500 χιλιομέτρων, στο επίπεδο έδαφος κατάλληλο για επιχειρήσεις αρμάτων μάχης Είναι πιθανό να δούμε εικόνες που θυμίζουν περισσότερο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ευρώπη”, λέει ο ειδικός.
Την ίδια στιγμή, ο ειδικός δεν πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τη δύναμη για μια αντεπίθεση.
”Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν συχνά τακτικές αντεπιθέσεις, σημαντικές αντεπιθέσεις. Χάρη στο μαχητικό πνεύμα, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία – ειδικά δεδομένων των μακριών και απροστάτευτων λογικών αλυσίδων στη Ρωσία. Και θα συνεχίσουν αυτή την τακτική”.
“Αλλά είναι απίθανο να έχουν αρκετές δυνάμεις μετά από μια αμυντική μάχη για να επιτύχουν εδαφική επιτυχία σε μια αντεπίθεση. Γι’ αυτό χρειάζονται τεθωρακισμένα στρατεύματα, βαρέα όπλα, πυροβολικό και ούτω καθεξής. Κατ ‘αρχήν, έχουν ήδη όλα αυτά, αλλά αν αρκεί για μια αντεπίθεση, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η επερχόμενη μάχη και πόσες απώλειες θα υποστούν και οι δύο πλευρές”, λέει ο ειδικός.
Όσο για τα βαρέα όπλα που προέρχονται από τη Δύση, σύμφωνα με τον Ρίχτερ, είναι απίθανο να βοηθήσουν στη μάχη στο Ντονμπάς.
“Οι Ουκρανοί μπορούν να πολεμήσουν μόνο με όπλα που γνωρίζουν και για τα οποία έχουν τις κατάλληλες αλυσίδες εφοδιασμού. Μιλάμε για ανταλλακτικά, επισκευές, καθώς και κατάλληλα πυρομαχικά. Όταν γίνεται έντονη συζήτηση στη Γερμανία για την προμήθεια πολλών δεκάδων τανκς , αυτό που συνήθως ξεχνιέται είναι ότι αυτά τα άρματα μάχης πρέπει πρώτα να τεθούν σε καλή κατάσταση, κάτι που πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, και μετά πρέπει να δημιουργηθούν αλυσίδες επιμελητείας και να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί. Αυτή είναι μια πολύ μακρά διαδικασία και πολύ αργά για την μάχη στο Ντονμπάς. Νομίζω ότι μια κυκλική ανταλλαγή θα είχε νόημα εδώ: τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που είχαν όπλα από παλιά, θα μπορούσαν να τα προμηθεύσουν στην Ουκρανία, όπως έχει ήδη συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, και να λάβουν όπλα από Γερμανία σε αντάλλαγμα’‘, λέει ο ειδικός.
Το Sky News επικαλέστηκε τον Βρετανό στρατιωτικό ειδικό Λόρδο Ρίτσαρντ Ντυνάν, πρώην αρχηγό του επιτελείου, να λέει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι πλέον απίθανο να λειτουργήσουν.
Ο Ντυνάν σημείωσε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν πολλές απώλειες για να παραδοθούν γρήγορα. Ενώ το Κίεβο είναι έτοιμο να παλέψει για τον εαυτό του μέχρι το τέλος, ο Πούτιν θέλει τουλάχιστον κάποια επιτυχία για να το δείξει αυτό στους Ρώσους.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας έχει δύο στόχους: Ο ένας είναι να υπονομεύσει τη βούληση του ουκρανικού λαού και ο άλλος να βομβαρδίσει στρατιωτικές αποθήκες προκειμένου να αποτρέψει το Κίεβο να αποκρούσει μια επίθεση από την Ανατολή, δηλαδή να αμβλύνει, την άμυνα.
”Αυτή η επίθεση προετοιμάζεται προσεκτικά, σε αντίθεση με την «τυχαία» αρχική επίθεση στο Κίεβο από τον βορρά, και μετά την επιχείρηση στην Ανατολή, ο ρωσικός στρατός μπορεί να προσπαθήσει να προχωρήσει περαιτέρω προς τη Δύση”, είπε ο Ντάναντ.
«Οι απώλειες θα είναι συγκλονιστικές»
Το Bloomberg γράφει ότι η σύγκρουση βρίσκεται κοντά σε ένα κρίσιμο στάδιο.
Το Κίεβο δεν έχει αρκετά αεροπλάνα έτοιμα για μάχη, λέει το Bloomberg.
Για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά, όπου το ανοιχτό έδαφος δεν ευνοεί την άμυνα, το Κίεβο θα χρειαστεί πολύ περισσότερη υποστήριξη από τη Δύση. Θα χρειαστεί επίσης πιο εξελιγμένα όπλα, όπως τανκς και αεροσκάφη, για να στερήσει τη Ρωσία από ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, γράφει το Bloomberg, και ενδεχομένως να ξεκινήσει μια αντεπίθεση εάν η επίθεση της Μόσχας αποτύχει. Η επίμονη ουκρανική αντίσταση έδωσε στο Κίεβο καλές πιθανότητες νίκης, αλλά οι απώλειες θα είναι συγκλονιστικές – τόσο σε επίπεδο όπλων όσο και σε ανθρώπινες ζωές.
Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές επιδρομές στο Χάρκοβο, το Λβοφ και το Κίεβο, σύμφωνα με το ABC News, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής για επίθεση στη στρατηγική άμυνα της Ουκρανίας, ενώ προσπαθεί να επιτεθεί και να συντρίψει τις τακτικές της δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.
«Πόλεμος για τον αφανισμό»
Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί δυτικοί ειδικοί φοβούνται όχι μόνο τη νίκη της Ρωσίας στο Ντονμπάς.
“Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι εάν τα στρατεύματά τους αποτύχουν στο πεδίο της μάχης στα ανατολικά, η ρωσική ηγεσία θα εντείνει τον στρατηγικό της πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον άλλων χωρών ή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στο έδαφος της Ουκρανίας. “ – λέει ο Mick Ryan – στρατιωτικός αναλυτής του ABC News, συγγραφέας του βιβλίου War Transformed.
Αυτό, κατά τη γνώμη του, θα επιδείνωνε πολύ τη σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην Ευρώπη.
Ο José Miguel Alonso-Trabanco, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, παρουσιάζει επίσης μια ζοφερή προοπτική.
”Οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος ή διχοτόμηση της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν άμεσα το Ντονμπάς, την ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένων τόπων όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, και πολλά από αυτά που υπάρχουν. ανατολικά του Δνείπερου”, δήλωσε ο Alonso-Trabanco σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η διχοτόμηση αποτύγχανε, πιστεύει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να γίνει πόλεμος ολοκληρωτικού αφανισμού.
‘Εάν οι Ρώσοι αποτύχουν να επιτύχουν μια γρήγορη νίκη και αυτή η στρατιωτική επέμβαση μετατραπεί σε παρατεταμένο πόλεμο, τότε η Μόσχα μπορεί πιθανώς να ανακατευθύνει τις προσπάθειες και τις δυνατότητές της προς την πλήρη διάλυση της Ουκρανίας ως εθνικού κράτους”, είπε ο Alonso-Trabanco.