“Η Lukoil σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα D33 στη Βαλτική Θάλασσα το τέταρτο τρίμηνο” , αναφέρει σε άρθρο του Ρωσικό ΜΜΕ , τα κυριότερα σημεία του οποίου αναλύονται όπως παρακάτω:
“Η εταιρεία είπε ότι ενώ κατασκευάζεται η υπεράκτια σταθερή πλατφόρμα, βρίσκονται σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος στη θάλασσα.
Η Lukoil συνεχίζει να αναπτύσσει την δραστηριότητά της στη Βαλτικής Θάλασσας, έχοντας προγραμματίσει να ξεκινήσει εμπορικές γεωτρήσεις στο πεδίο D33, που ανακαλύφθηκε το 2015, στα τέλη του 2022. Η εταιρεία αναφέρει αυτό στο επίσημο κανάλι της στο Telegram.
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μια υπεράκτια σταθερή πλατφόρμα και βρίσκονται σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος στη θάλασσα, σημείωσε η Lukoil. «Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις υπεράκτιες γεωτρήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2022», ανέφερε η εταιρεία.
Το κοίτασμα πετρελαίου D33 στη Βαλτική Θάλασσα ανακαλύφθηκε το 2015. Τα ανακτήσιμα αποθέματα υπολογίζονται σε 21,2 εκατομμύρια τόνους. Η Lukoil διαθέτει επίσης άδειες για την ανάπτυξη γειτονικών έργων στα πεδία D41 και D6-Southern.
Αναφέρθηκε ότι η εξόρυξη του κοιτάσματος είναι δυνατή ήδη από το 2023 με δυνατότητα 1,5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως”
Η άδεια της κυβέρνησης της Ρωσίας προς την εταιρεία
Σύμφωνα με την Οδηγία της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρ. 246, στις 18 Φεβρουαρίου 2016, η OOO LUKOIL-Kaliningradmorneft (θυγατρική κατά 100% της PJSC LUKOIL) έλαβε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένα τμήμα υπεδάφους ομοσπονδιακής σημασίας που περιλαμβάνει το κοίτασμα πετρελαίου D33 στη Βαλτική Θάλασσα για σκοπούς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Το πεδίο D33 ανακαλύφθηκε το 2015. Ένα εξερευνητικό πηγάδι εκεί ανοίχτηκε από ένα ρωσικής κατασκευής γεωτρύπανο jack-up.
Το 2020, ολοκληρώθηκε η τεκμηρίωση σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Φάσης 1 του πεδίου, επιλέχθηκε ο ανάδοχος για τη γεώτρηση παραγωγικού φρεατίου με χρήση πλωτής γεώτρησης jack-up και ξεκίνησε μια διαδικασία επιλογής προμηθευτών και εργολάβων για την κατασκευή υπεράκτιων και χερσαίων εγκαταστάσεων .
Η τελική επενδυτική απόφαση ελήφθη το 2021 με χωρητικότητα σχεδιασμού 1,5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως.
Οι επαφές LUKOIL και κυβέρνησης Καλίνιγκραντ
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της LUKOIL Vagit Alekperov και ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ Anton Alikhanov είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση στο Καλίνινγκραντ τον Φεβρουάριο του 2017.
Τα μέρη συζήτησαν τα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης της LUKOIL, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων έργων στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και τη συνεργασία σε κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Το 2015, η LUKOIL ανακάλυψε τέσσερα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου στη Βαλτική Θάλασσα: D29, D33, D6-South και D41.
Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε διάταγμα το 2016, παραχωρώντας το δικαίωμα χρήσης αυτών των υπεδάφια περιοχών ομοσπονδιακής σημασίας στη LUKOIL-Kaliningradmorneft, την εξ ολοκλήρου θυγατρική της LUKOIL.
Η LUKOIL συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά προγράμματα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Μεταξύ των βασικών τομέων είναι, προσφορές για κοινωνικά και πολιτιστικά έργα, υποστήριξη του περιφερειακού προγράμματος για την ανάπτυξη τοπικών σταθμών υγειονομικής περίθαλψης σε αγροτικές περιοχές και κατασκευή του καθεδρικού ναού του Χριστού του Σωτήρος στην πόλη του Καλίνινγκραντ.
Τα ανακτήσιμα αποθέματα πετρελαίου υπολογίζονται σε 2,126 εκατ. τόνους στο κοίτασμα D29 και 2,003 εκατ. τόνους στο κοίτασμα D41.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσική εταιρεία LUKOIL θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Βαλτική θάλασσα πλησίον Καλίνιγκραντ για εξόρυξη πετρελαίου, του οποίου τα κοιτάσματα είχαν εντοπιστεί από το 2015, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης για την εκμεταλλευσιμότητά τους
Κοινή διαπίστωση είναι ότι η Βαλτική θάλασσα είναι ότι είναι επί της ουσίας μια κλειστή θάλασσα, η οποία δεν αντέχει στην πρόκληση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης που υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί από τις Ρωσικές θαλάσσιες γεωτρήσεις για εξαγωγή πετρελαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΕ επιδιώκει την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και την μεταστροφή της στην πράσινη ενέργεια
Θεωρούμε με βάση τα παραπάνω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κράτη της Βαλτικής
Το πράγμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά μάλιστα από την εκπεφρασμένη δήλωση-πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για επικείμενη κατάθεση επίσημης πρότασής τους για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Κοινώς το Ρωσικό Καλλίνιγκραντ που συνορεύει δια ξηράς με τις χώρες του ΝΑΤΟ Πολωνία και Λιθουανία, θα έχει θαλάσσια σύνορα εκτός από τα 2 προαναφερθέντα κράτη και με το νέο μέλος του ΝΑΤΟ Σουηδία, ενώ όλη η Βαλτική θα είναι πλέον νατοϊκή λίμνη
Λαμβανομένης υπόψιν της πρόθεσης της Μόσχας να στρατικοποιήσει ακόμη περισσότερο τη Βαλτική σε περίπτωση εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και του διάπλου πολεμικών πλοίων και πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών τόσο των νατοϊκών κρατών όσο και της Ρωσίας, εκτιμούμε πως η περιοχή του Καλίνιγκραντ θα αποτελέσει νέα πηγή αυξημένης έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας