Σε μια βαρυσήμαντη δήλωση – αποκάλυψη προέβη πριν από λίγη ώρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς, όπως είπε στους δημοσιογράφους, συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αντικαταστήσει η Γερμανία τα τεθωρακισμένα οχήματα που… θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία!
Στην εν λόγω αποκάλυψη προχώρησε ο Όλαφ Σολτς στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα όσα συζήτησε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Euronews, Έφη Κουτσοκώστα, ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε πως συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη να προμηθεύσει την Ελλάδα με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έτσι ώστε η Ελλάδα να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό η χώρα μας να στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 και η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με άλλα, τα οποία και θα αποστείλει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ). Οι σχετικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, θα διευθετηθούν προσεχώς, μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.
Όπως ανέφερε επίσης ο Σολτς, η σχεδιαζόμενη συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για τα άρματα μάχης, στοχεύει να βοηθήσει την Ουκρανία με τρόπο ανάλογο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Τσεχίας (η Γερμανία στέλνει άρματα μάχης στην Τσεχική Δημοκρατία, ώστε να μπορέσει να «απελευθερώσει» τα δικά της άρματα μάχης, για να τα στείλει στην Ουκρανία). «Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να είχε δηλώσει διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα. Η Αθήνα εδώ και καιρό δεχόταν πιέσεις για παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1. Στο «στόχαστρο» ήταν τα ΤΟΜΑ που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας.
Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα δεν έκανε κουβέντα για το συγκεκριμένο γεγονός, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησής του, αν λάβουμε υπόψη και το πρόσφατο παράδειγμα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος και αναγκάστηκε να διαψεύσει τον… εαυτό του, μετά την αποκάλυψη του Αμερικανού ΥΠΑΜ, Λόιντ Όστιν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που στέλνουν ξανά (και ξανά) πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.
Μακρόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά
Με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίησή τους είναι παράνομη.
«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.