Η Ελλάδα δεν συμφωνούσε αλλά… συμφώνησε
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και η Ελλάδα, κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15% όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Δηλαδή «πέρασε της Γερμανίας» η οποία δεν θέλει να έχει ανταγωνιστές που θα κάνουν φουλ χρήση του ρωσικού φ.α. και θα τροφοδοτούν τις δικές τους βιομηχανίες όταν η δική της θά έχει υποστεί καθίζηση.
Επίσης δεν θέλει οι Γερμανοί να νιώθουν πως θα πέσει μόνο το δικό τους βιοτικό επίπεδο και κάποιων στην ΕΕ θα μείνει αλώβητο.
Το σχέδιο προβλέπει «οικειοθελή μείωση» κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορέιο νωρίς σήμερα το πρωί.
Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση.
Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.
Βασικά όλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και την φράση «οικειοθελής μείωση» καθώς αμέσως μετά όπως αναφέρεται στην συμφωνία προβλέπεται εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση όταν τα πράγματα γίνουν… «σκούρα» (που θα γίνουν).