Σκληρός… μαοϊκός, δηλαδή οπαδός του Μάο Τσε Τουνγκ (ναι, υπήρχαν και τέτοιοι στην Ελλάδα επί τρεις δεκαετίες τουλάχιστον), του ηγέτη της Κομμουνιστικής Κίνας, υπήρξε ο, μέχρι την Παρασκευή, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και πλέον νέος διοικητής της ΕΥΠ με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην δεκαετία του 1970 ο Θ.Δεμίρης ξεχώριζε για τις θέσεις του αυτές στην μεταπολιτευτική Αθήνα.
Αρκετοί νέοι της αστικής τάξης της εποχής ήταν οπαδοί του Μάο και του «κινεζικού δρόμου προς τον κομμουνισμό» (ο οποίος στοίχισε περισσότερους νεκρούς στην Κίνα από όσους σκότωσε ο Στάλιν, αλλά και ο Β’ΠΠ, συνολικά: Περίπου 80 εκατ. άνθρωποι εξοντώθηκαν για να επικρατήσει ο μαοϊσμός. Ήτοι οι Μαρξιστικές-Λενινιστικές θεωρίες του Μάο Τσε Τουνγκ, οι στρατιωτικές στρατηγικές και οι πολιτικές του θέσεις).
Η σφαγή των Κινέζων (εξοντώθηκε ίσως και το 8% του πληθυσμού της εποχής) που δεν είχαν ασπαστεί με την… απαραίτητη «θέρμη» τον κομμουνισμό «Made in China» ξεκίνησε το 1966, με την «Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση» κατά την οποία «απομακρύνθηκαν τα αντί-επαναστατικά στοιχεία της κινεζικής κοινωνίας».
«Απομακρύνθηκαν» στον… άλλο κόσμο!
Ήταν τότε που τα παιδιά είχαν δικαίωμα να καταδίδουν τους γονείς τους ως «εχθρούς του λαού» και οι γονείς συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίας.
Όλα αυτά είχαν φαίνεται ότι είχαν «γοητεύσει» το νυν διευθυντή της ΕΥΠ, ο οποίος… ξέχασε να βάλει στο βιογραφικό τους μία μικρή λεπτομέρεια: Στην δεκαετία του 1970 είχε υποβάλλει αίτημα στο Πεκίνο και είχε γίνει δεκτός στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Κίνας, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο φοιτούσαν μόνο όσοι κρίνονταν κατάλληλοι ως «ακραιφνείς μαοϊκοί».
Και στο οποίο Πανεπιστήμιο γινόταν φυσικά συστηματική κατήχηση για το μαοϊκό κομμουνισμό και ορκίζονταν «αιώνια πίστη» στον Μάο και το έργο του, το Φωτεινό Μονοπάτι!
Μετά την αποφοίτησή του ο Θ.Δεμίρης, όπως και οι περισσότεροι μαοϊστές της εποχής «αστικοποιήθηκε». Άλλωστε πιο αποτελεσματικά ρίχνεις το «σύστημα» όταν το πολεμάς «από μέσα».
Δυστυχώς η πίστη στα νιάτα του του στον Μάο και τον κινεζικό κομμουνισμό, δεν έμεινε χωρίς επιπτώσεις γι’αυτόν, αν και σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν καλό διπλωμάτη (βάσει των «προδιαγραφών» του ελληνικού ΥΠΕΞ πάντα): Πριν δέκα χρόνια, το 2012-2013 ο διορισμός του στη Τουρκία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί όταν κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών ανέσυραν τον φάκελο του «μαοϊκού» του παρελθόντος.
Και τον «έκοψαν»!
Όχι γιατί ήταν μαοϊκός κομμουνιστής στα νιάτα του, αλλά γιατί η σπουδές του στο κινεζικό Διεθνές Πανεπιστήμιο θεωρήθηκε ότι τον είχαν «διαβρώσει» ιδεολογικά για πάντα.
Ανοησίες; Μπορεί.
Δεν του «κακόπεσε» πάντως: Διορίστηκε πρεσβευτής στην Ιταλία!
Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση διέρρεε ότι παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκη λόγω… Κίνας!
Σίγουρα πάντως ο Ανδρουλάκης, δεν φοίτησε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Κίνας!
Συμπληρωματικά: Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ γεννήθηκε στις 2.11.1952 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1971-1975) και έκανε μεταπτυχιακό (master) στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών (1976-1977) και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος.
Τελικά καλά λένε ότι «Η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις νωρίς»!