Παρακολουθήσαμε έναν πρωθυπουργό αμήχανο, τρομαγμένο και πανικόβλητο να εξηγεί στους Έλληνες πολίτες για ποιον λόγο απομάκρυνε τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα (εάν επιμένει στην αιτιατική, Κοντολέων, ας το εφαρμόσει στα κείμενά του) και τον Γενικό Γραμματέα του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο πανικός όμως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να έχει παγιδευτεί μέσα από τις ίδιες του τις δηλώσεις.
Πάμε να δούμε τι υποστήριξε. «Εάν το γνώριζα», δήλωσε, «δεν θα το επέτρεπα». Για ποιον λόγο δεν θα το επέτρεπε; Θα παρεμπόδιζε μία νόμιμη διαδικασία μετά από έγκριση εισαγγελέα; Μα, αυτό θα αποτελούσε ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης! Όνειδος να το υποστηρίζει δημόσια ένας πρωθυπουργός. Για ποια Δημοκρατία και για ποια Δικαιοσύνη μιλάμε σε τέτοια περίπτωση;
Πάμε τώρα στο άλλο ενδεχόμενο. Όλα αυτά να έγιναν παράνομα γιατί το ζητούμενο δεν είναι, κ. Μητσοτάκη, εάν σας ενημέρωσαν οι υπάλληλοί σας για τις πράξεις τους, αλλά εάν οι πράξεις τους ήταν καθ’ όλα νόμιμες. Το να τους επιπλήξετε γιατί δεν σας ενημέρωσαν είναι δική σας εσωτερική υπόθεση, παρόλο που ακόμα και αυτό θα μπορούσε, σε περίπτωση εμπλοκής άλλης χώρας, να πυροδοτήσει εξελίξεις επικίνδυνες. Το να έχουν παρανομήσει όμως δεν αντιμετωπίζεται με παραιτήσεις. Ο αρχηγός της ΕΥΠ, η εισαγγελέας και ο ανιψιός σας, ο οποίος φαίνεται να αποτελεί την Ιφιγένεια του θεατρικού για να σας καλύψει, έχουν ποινικές ευθύνες. Ο βουλευτής και το κόμμα του προστατεύονται από συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος. Όποιος τα παραβιάζει έχει ποινικές ευθύνες. Πάει φυλακή. Επομένως, το ερώτημα παραμένει αμείλικτο: Τι έχει συμβεί;
Θα πάνε φυλακή η εισαγγελέας Βλάχου, ο Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γρηγόρης Δημητριάδης γιατί παρανόμησαν εν αγνοία σας ή θα παραιτηθείτε εσείς, επειδή δηλώσατε ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι δεν γνωρίζατε, ενώ συμμετείχατε παρανόμως στην παρακολούθηση του τηλέφωνου ενός αρχηγού κόμματος; Η εισαγγελέας δεν είναι δυνατόν να ενέκρινε χωρίς ατράνταχτα στοιχεία την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη μόνο επειδή εσείς ή ο «υπάλληλος» Κοντολέων το απαίτησε για λογαριασμό σας. Κι επειδή πολλά διαρρέονται έντεχνα για τον κάτοχο του τηλεφώνου που παρακολουθούσατε, ποιος σας είπε ότι είναι δικαίωμά σας, στην περίπτωση που η παρακολούθηση έγινε για σοβαρούς λόγους, να τους αποκρύπτετε από τους Έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ;
Είναι δικαίωμα των πολιτών να πληροφορηθούν τι είδους παρανομίες είχε διαπράξει ο Ανδρουλάκης, ποιο κράτος ή ποια υπηρεσία ζήτησε την άρση του απορρήτου και ποιοι είναι οι σοβαροί λόγοι για τους οποίους η εισαγγελέας το επέτρεψε.
Παράδοξη είναι και η δήλωση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκου, να ερευνηθεί πώς έγινε η διαρροή! Μα αυτό είναι το ζητούμενο ή ποιος και για ποιον λόγο αποφάσισε την παρακολούθηση του τηλεφώνου ενός αρχηγού κόμματος; Εάν λοιπόν λέτε την αλήθεια και οι άνθρωποι αυτοί αυτοκτόνησαν ομαδικώς παρανομώντας, έχετε τεράστια πολιτική ευθύνη που τους τοποθετήσατε στις συγκεκριμένες θέσεις. Θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη ούτως ή άλλως κι όποιος διανοηθεί να τους προστατέψει θα λογοδοτήσει κι εκείνος με τη σειρά του κάποια στιγμή.
Εάν όμως έχετε πει ψέματα, τότε η παραίτησή σας θεωρώ ότι είναι εξασφαλισμένη για πολλούς, πάρα πολλούς λόγους όπως αντιλαμβάνεστε…