Το «χάσμα» μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» είναι αγεφύρωτο
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι ποτέ πια ίδια μετά το τελεσίγραφο που έδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο οποίο μάλιστα του υπέδειξε και με ποιον τρόπο πρέπει να φύγει από την ηγεσία της παράταξης.
Δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ ο πόλεμος που ξεκίνησε ανάμεσα στην «καραμανλική» και την «μητσοτακική» πτέρυγα αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να αλλάξει η ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία.
Aξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο μέσω συνεργατών του ξεκαθάρισε ότι η ομιλία «δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά αυτονόητα πράγματα,ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».
Με λίγα λόγια δεν πήρε τίποτε πίσω όπως «παρακαλούσαν» να κάνει οι «μητσοτακικοί».
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα σειρά στελεχών της ΝΔ, προερχόμενα από την «καραμανλική» πτέρυγα, είχαν θέσει στο «στόχαστρο» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών οπότε η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Είχαν προηγηθεί ιστορικά στελέχη όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.α., οι οποίοι διαχώρισαν την στάση τους από την γραμμή της κυβερνητικής παράταξης, ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ήταν ζήτημα χρόνου και κατάλληλης πολιτικής συγκυρίας για να βγει μπροστά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής για να κηρύξει επίσημα πλέον τον «πόλεμο» στους μητσοτακικούς.
Οι δε μητσοτακικοί έχουν χάσει την ψυχραιμία τους κάτι που φαίνεται από το tweet του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη με το οποίο ουσιαστικά κατηγορεί τον Κ.Καραμανλή ως… πράκτορα των Ρώσων.
Το φιλικό προς το περιβάλλον Μητσοτάκη Πρώτο Θέμα είχε άρθρο με τίτλο «Καλέ το παιδί μίλησε, ο πρωθυπουργός του Μίμη, του Άρη και του Δούκα!».
Στον δε ακραιφνή μητσοτακικό ΣΚΑΪ ο γνωστός για τις απόψεις του Άρης Πορτοσάλτε είπε: «Έχουμε να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας από τους αόρατους εχθρούς της» αφήνοντας να υπονοηθεί ότι κάτι… «αόρατο» συμβαίνει πίσω από την ομιλία Καραμανλή.
Όλα αυτά δείχνουν το εύρος του χάσματος μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών».
Ένα αγεφύρωτο χάσμα καθώς οι «μητσοτακικοί» έχουν φτάσει στο σημείο να προσβάλουν τον πρώην πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «πράκτορα των Ρώσων» και ότι «έχει ξεχάσει τα δικά του σκάνδαλα».
Στο πασοκικό πλέον Μαξίμου, ο τελευταίος που ήταν πραγματικά ΝΔ, ήταν όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο αποπεμφθείς Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι Γ.Γεραπετρίτης, Α.Σκέρτσος και Κ.Πιερρακάκης, όλοι τους είναι ΠΑΣΟΚ.
Ο πόλεμος θα είναι δίχως έλεος. Οι «καραμανλικοί» θέλουν να ξανακερδίσουν το κόμμα και να του επαναφέρουν την παραδοσιακή του ταυτότητα.
Οι ελπίδες του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξανακυβερνήσει την χώρα είναι μηδενικές όπως και να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Με τον πρωθυπουργό δεν θέλει να συνεργαστεί κάνεις μετεκλογικά για να μην λερωθεί με την «ρετσινιά» των υποκλοπών, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα συνεργαστεί μαζί του για τον ευνόητο λόγο ότι ο πρόεδρος του κόμματος παρακολουθήθηκε στην πολιτική και την ιδιωτική του ζωή από κυβερνητική υπηρεσία με σκοπούς που ο πολιτικός προϊστάμενος της, δηλαδή ο πρωθυπουργός, αρνείται να τους προσδιορίσει.
Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι μειώνονται και οι πιθανότητες για τη Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, οπότε αυτές κι αν γίνουν καθώς το κακούργημα των υποκλοπών δεν θα ξεχαστεί και θα την ακολουθάει καθημερινά, ενώ πλέον με τους καραμανλικούς να στέκονται απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο εκλογικό σώμα.
O τελευταίος -πραγματικά- λαοφιλής ηγέτης της ΝΔ έδειξε «κόκκινη κάρτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στενό του περιβάλλον, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι η φράση «κάθαρση του δημόσιου βίου» σημαίνει απαίτηση αλλαγής πολιτικού σκηνικού.
Μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη –και μπροστά σε ένα ακροατήριο όπου παρίσταντο βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολλά στελέχη της Ν.Δ.– ο Κ. Καραμανλής θέλησε να τοποθετηθεί ευθέως απέναντι στα γεγονότα τονίζοντας ότι «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο.
Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό «της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», αδειάζοντας έτσι την κυβερνητική γραμμή που λέει ότι «κανείς δεν εξαιρείται» των παρακολουθήσεων.
Και συνέχισε διαμηνύοντας ότι «σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Απλετο φως!» είπε, με το κοινό της εκδήλωσης να τον χειροκροτεί.
Αλλά ο Κ. Καραμανλής δεν έμεινε εκεί. Οχι μόνο ζήτησε εμφατικά απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα. Οχι μόνο, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έριξε καίριο πλήγμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που έχουν στόχο τη συγκάλυψη και διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά τόνισε και πως οι όποιες διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου πρέπει να γίνουν με «διακομματική συνεργασία».
Συγκεκριμένα είπε πως «παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».
Αξίζει να προσθέσουμε ότι μπορεί κάποιοι να αναμένουν τον Α.Σαμαρά να παρέμβει αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έχει βρει με τον Κ.Μητσοτάκη για πολλούς και διάφορους λόγους…
Πάντως για το τι περιμένει τη ΝΔ τις επόμενες ημέρες και μήνες φαίνεται και από τις αναρτήσεις στο twitter αλλά και το γεγονός ότι το trend Καραμανλής έφτασε αυτό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε προχθές!
Συνεπώς μπορεί να «σφυρίζει» αδιάφορα ο Κ.Μητσοτάκης μετά από αυτή την ομιλία; Όχι, δεν μπορεί, ο «χορός» μόλις ξεκίνησε.