Οι πολίτες της ΕΕ θα πληρώσουν ακριβά τις αντι-ρωσικές κυρώσεις

Με μία υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% ξεκινούν τα μέτρα που θα λάβει για αρχή η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας που η ίδια έχει προκαλέσει με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Την υποχρεωτική μείωση την ακολουθάει και μία «εθελοντική» μείωση κατά 10% η οποία φυσικά ανάλογα με την εξέλιξη του χειμώνα θα γίνει πολύ εύκολα επίσης υποχρεωτική.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να προτείνει σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου από το Στρασβούργο τις επιλογές της Κομισιόν για πιο δραστικές, κοινές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο State of the Union (SOTU), την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα αποκαλύψει το σχέδιο που έχουν σκεφτεί στα δυτικά κέντρα εξουσίας για να περάσουν οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών έναν χειμώνα… αξέχαστο, τον οποίο θα χρεώσουν φυσικά στον… Πούτιν και την Ρωσία.

Μάλιστα, ήδη η τσεχική προεδρία προσδιόρισε ένα έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 του μήνα, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η έκτακτη Σύνοδος ήταν απαραίτητη, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε άμεσα προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών και οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν να περιμένουν ως το τέλος Οκτωβρίου και το προγραμματισμένο Συμβούλιο Κορυφής.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν, θα προτείνει μια «εισφορά αλληλεγγύης» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας.

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.

Ακόμα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός της Ένωσης, καθώς πολλά κράτη-μέλη έλπιζαν να υπάρξουν μέτρα περισσότερο σε εθελοντική βάση και ο σχεδιασμός να γίνει σε εθνικό επίπεδο.

Με λίγα λόγια θα το εμφάνιζαν στις κοινωνίες τους ως κάτι μη υποχρεωτικό και θα πρόσφεραν ως «τυρί» κάποια μπόνους σε όποιον κατανάλωνε ελάχιστα και κυκλοφορούσε στο σπίτι του με κουβέρτες ή έκανε μπάνιο στις… γιορτές.

Τώρα όμως που ο περιορισμός της κατανάλωσης θα γίνει υποχρεωτικός θα έχουν σοβαρό πρόβλημα για το πως θα το παρουσιάσουν αυτό στους πολίτες τους.

Η Κομισιόν θα ζητήσει μείωση της κατανάλωσης σε υποχρεωτική βάση από τα κράτη κατά 5% και σε εθελοντική βάση κατά 10%, ενώ θα στοχεύει σε μείωση κατανάλωσης και σε καθημερινή βάση, ειδικά σε ώρες που δεν είναι αιχμής.

Το «αγκάθι», πάντως, μετα ως τώρα δεδομένο παραμένει το θέμα το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν είδε την πρότασή της για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο να ναυαγεί και επιδιώκει να κρατήσει «χαμηλά την μπάλα», αν και πολλά κράτη-μέλη βλέπουν θετικά μία συνολική παρέμβαση στο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Πολλές χώρες τάσσονται τώρα υπέρ της αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, άλλωστε, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μοντέλο επιδότησης για το φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να έχει κλιμακωτά χαρακτηριστικά, όπως θα γίνει και με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ακριβής τρόπος στήριξης δεν έχει κλειδώσει και μένει να φανεί, αν θα υπάρχει και “μπόνους κατανάλωσης”, όπως θα γίνει με το ρεύμα.

Το σίγουρο είναι ότι η ΕΕ θα «κόψει» άφθονο χρήμα από τον «αέρα» το οποίο κάποτε και σε ανύποπτο χρόνο θα το ζητήσει πίσω από τους πολίτες της όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »