Τι λέει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη
Οι τρανσέξουαλ θα εισάγονται «και με το νόμο» πλέον στην Ελληνική Αστυνομία κάτι που σημαίνει ότι πλησιάζει η ημέρα που θα δούμε στους δρόμους να περιπολεί «Η αστυνόμος Βαρβάρα».
Δεν θα πρόκειται για… κακόγουστη ταινία καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πόρισμά του αποφάνθηκε πως «Ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές λόγω της διεμφυλικότητάς τους και χωρίς εξατομικευμένη εξέταση της γενικής κατάστασης της υγείας τους και των σωματικών επιδόσεών τους με αθλητική δοκιμασία, αποτελεί άμεση διάκριση εις βάρος αυτών των ατόμων και παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία» ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εισαγωγή διεμφυλικών στις αστυνομικές σχολές, δηλαδή των γνωστών σε όλους, τρανσέξουαλ.
Μάλιστα κατά τον Συνήγορο του Πολίτη «η διεμφυλικότητα δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή», δηλαδή είναι κάτι φυσιολογικό και άρα… αποδεκτό για να υπηρετεί μία τρνασέξουαλ στην ΕΛ.ΑΣ.
Φυσικά ένα τέτοιο πόρισμα δεν θα περιοριστεί μονάχα στην ΕΛΑΣ θα έχει επέκταση και σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας.
Το πόρισμα θεωρεί ανεπαρκή την αιτιολόγηση των αστυνομικών υπηρεσιών ότι «τα διεμφυλικά άτομα, αυτοδικαίως και ανεξαρτήτως εξατομικευμένης εξέτασης της κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων, αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα του αστυνομικού.»
Δηλαδή θεωρεί ο Συνήγορος του Πολίτη ότι κάποιος που γεννήθηκε «Αντώνης» και θέλει να γίνει «Αντωνία» δεν κρύβει καμία… υπόνοια διαταραχής.
Η ανεξάρτητη Αρχή αποφάνθηκε για το ζήτημα αυτό, κατόπιν αναφοράς από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για τον αποκλεισμό διεμφυλικών υποψηφίων από την εισαγωγή τους στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.77
Συγκεκριμένα, το Σωματείο με την αναφορά του διαμαρτυρήθηκε για το ότι «σε προκήρυξη της ΕΛΑΣ τον Μάιο του 2018 για διεξαγωγή διαγωνισμού εισαγωγής σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των γενικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποκλείονται υποψήφιοι για λόγους ταυτότητας φύλου. Το Σωματείο υποστήριξε στην αναφορά του ότι, ο προαναφερθείς αποκλεισμός υποψηφίων αποτελεί παράνομη και αθέμιτη διάκριση κατά το ν. 4443/2016 και ζήτησε μεταξύ άλλων την άρση του αποκλεισμού από το Υπουργείου Εσωτερικών και την Ελληνική Αστυνομία»
Τα συμπεράσματα της έρευνας
«Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες, διεθνούς αποδοχής και εφαρμογής επιστημονικές θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και αντίθετα από τα οριζόμενα στο ΠΔ αρ. 11/2014, η διεμφυλικότητα δεν αποτελεί διαταραχή ψυχιατρικής φύσεως, αλλά ούτε και αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Ήδη από την 1-1-2022 οι θέσεις αυτές του ΠΟΥ, όπως περιέχονται στο «International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems – ICD-11», τυγχάνουν εφαρμογής και στην Ελλάδα, η δε χώρα θα προβαίνει σε αναφορές στον ΠΟΥ ως προς την εφαρμογή τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αιτιολόγησαν επαρκώς, κατά τις διατάξεις του ν. 4443/2016, άρθρο 4, παρ. 1, την θέση τους ότι, τα διεμφυλικά άτομα, αυτοδικαίως και ανεξαρτήτως εξατομικευμένης εξέτασης της κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων, αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα του αστυνομικού. Σημειωτέων ότι, οι υποψήφιοι/ες για τις Αστυνομικές Σχολές εξετάζονται ατομικά για την κατάσταση της υγείας τους και κρίνονται ως προς τις σωματικές τους επιδόσεις με προβλεπόμενες αθλητικές δοκιμασίες.
Στην τελευταία, από 11-2-2022 προκήρυξη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εισαγωγή στις Σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων, εξακολουθεί να αναφέρεται ως απαιτούμενο προσόν εισαγωγής, οι υποψήφιοι/ες να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστωμένη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ. 11/2014.
Όμως, το εν λόγω ΠΔ και παρά τις επιστημονικές ιατρικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν, δεν έχει τροποποιηθεί ως προς τη διάταξή του που ορίζει ότι, η διεμφυλικότητα, αναφερόμενη ως «διαταραχή ταυτότητας φύλου», εντάσσεται στις ψυχικές παθήσεις.
Ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές, μόνο λόγω της διεμφυλικότητάς τους και άνευ εξατομικευμένης εξέτασης της γενικής κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων με αθλητική δοκιμασία, αποτελεί άμεση διάκριση εις βάρος των ατόμων αυτών και παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία, όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου 4443/2016 και της Οδηγίας αρ. 2000/78/ΕΚ.»