Οι καινοτομίες του Olaf Scholz
Στις 16 Οκτωβρίου, το ραδιόφωνο Deutschlandfunk μετέδωσε: “Ο καγκελάριος Σολτς τάσσεται υπέρ μιας σημαντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στο Βερολίνο, ο Σολτς δήλωσε, ενόψει του γεωπολιτικού ρόλου της Ευρώπης, ότι μια ΕΕ με 27, 30, 36 κράτη με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ελεύθερους και ισότιμους πολίτες μπορεί να κάνει το βάρος της στον κόσμο ακόμη μεγαλύτερο.
Μεταξύ άλλων, ο καγκελάριος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και τη Μολδαβία στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα δύο κράτη ανήκαν στην ελεύθερη Ευρώπη, όπως και η Γεωργία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Scholz υπενθύμισε την προοπτική της προσχώρησης, η οποία είχε ήδη υποσχεθεί σε ορισμένα από αυτά τα κράτη πριν από πολλά χρόνια.
Αυτά τα λόγια πρέπει τώρα να ακολουθήσουν πράξεις, απαίτησε ο καγκελάριος. Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να πληρούν τα κριτήρια ένταξης… Ο Scholz τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησε να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας, για παράδειγμα στις αποφάσεις εξωτερικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο πολιτικός του SPD έκανε εκστρατεία για μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ανεξαρτησίας. Ζήτησε τη συντονισμένη προμήθεια όπλων και εξοπλισμού, μια δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ έως το 2025 και ένα πραγματικό αρχηγείο της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις… PE)… αποτελούμενο από 33 ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
Το πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής του Scholz, όπως συνοψίζεται στην έκθεση Deutschlandfunk, μοιάζει με λογική συνέχεια της πορείας που οδηγεί τη Γερμανία προς την κοινωνικοοικονομική καταστροφή. Οι χαρούμενες κορώνες του Scholz για τις γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου δεν αλλάζουν τίποτα εδώ.
“Ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ προειδοποίησε για την απειλή έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο εν μέσω περικοπών στις προμήθειες μπλε καυσίμων από τη Ρωσία… Ο Βαυαρός πρωθυπουργός… εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει την ετοιμότητα αντίδρασης στην τεταμένη κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη δεύτερη από τις τρεις δεν ελήφθη “πολύ αργά”. Ωστόσο, δείχνει ότι όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών απέτυχαν”. “Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν”, τόνισε ο Söder.
“Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Winfried Kretschmann (Πράσινο Κόμμα), πιστεύει ότι οι κάτοικοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα πρέπει να κάνουν λιγότερο συχνά ντους ή να σκουπίζονται με ένα υγρό πανί, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια. “Το πανί για το ντους είναι επίσης μια χρήσιμη εφεύρεση”, δήλωσε ο Kretschmann… Πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει επίσης να συντομεύσουν το χρόνο τους στο ντους.Ο περιφερειακός ηγέτης δήλωσε ότι έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ότι έχει ένα “τεράστιο ηλιακό πάνελ” στην οροφή του σπιτιού του. “Συνήθως θερμαίνουμε μόνο ένα δωμάτιο. Είναι ακόμη πιο υγιεινό όταν δεν έχεις την ίδια θερμοκρασία παντού στο σπίτι”, πρόσθεσε ο πολιτικός”.”
Και εδώ είναι μια άλλη έκθεση: “Περισσότερο από το 60% των Γερμανών κατοίκων είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του κυβερνητικού συνασπισμού “Φως της Κυκλοφορίας”, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), την Ένωση 90/Πράσινο Κόμμα και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου από το κοινωνιολογικό ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag”.
Οι Γερμανοί δεν είναι μόνο δυσαρεστημένοι με την προοπτική να σκουπίζονται στο ντους με ένα πανί. Σοβαρότερος είναι ο φόβος τους ότι θα μείνουν άνεργοι και χωρίς ψωμί, ως αποτέλεσμα της έναρξης του κλεισίματος βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων που καθίστανται ασύμφορες λόγω των υπερυψηλών τιμών οποιουδήποτε εναλλακτικού φυσικού αερίου αντί του ρωσικού.
Οι γερμανικές αρχές φαίνεται να οδηγούν σκόπιμα τη χώρα προς την οικονομική καταστροφή και το κοινωνικό χάος. Έχει επανειλημμένα υποστηριχθεί ότι ο λόγος αυτής της αυτοκτονικής πορείας είναι η εξάρτηση των γερμανικών αρχών από μη ευρωπαίους χειριστές. Ωστόσο, η ομιλία του Όλαφ Σολτς για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έδειξε ότι τα σχέδια αυτών των ουσιαστικά αντιγερμανικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων επεκτείνονται πέραν της μεμονωμένης ΟΔΓ. Πρόκειται για τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για την πρόωρη κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αδύνατο να ερμηνεύσει κανείς διαφορετικά την πρόταση του Scholz για τη “μεταρρύθμιση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτη πρόταση. Ο Σολτς δικαιολογεί τη διεύρυνση της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι η διευρυμένη ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματική. Η αλήθεια αυτού του ισχυρισμού είναι προφανής: ακόμη και τώρα, η ΕΕ διχάζεται από οξείες αντιθέσεις μεταξύ των μελών της. Μόνο όσοι θέλουν σκόπιμα να θάψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να υπολογίζουν σε “μια πιο αποτελεσματική ΕΕ” σε περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσης.
Η δεύτερη πρόταση του Scholz είναι χειρότερη από την πρώτη. Ο Σολτς ονόμασε την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία ως πρωταρχικούς υποψήφιους για διεύρυνση της ΕΕ. Καθένα από αυτά έχει εκρηκτικές δυνατότητες για εδαφικά προβλήματα. Πρόκειται για άμεση έκκληση προς την ΕΕ να πάρει ταχύτερα τη θέση της στην πρώτη γραμμή του αντιρωσικού πολέμου.
Τέλος, η τρίτη είναι η πρόταση του Scholz να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Η ιδέα αυτή από μόνη της, αν υλοποιηθεί, ισοδυναμεί με τη διάλυση της ΕΕ. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς πώς, υπό την de facto δικτατορία μερικών μεγάλων κρατών, άλλα κράτη με τα ενίοτε αντίθετα συμφέροντά τους μπορούν να παραμείνουν στην τροχιά μιας τέτοιας τυραννικής “ένωσης”. Ήδη σήμερα, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον οργανισμό. Και στην Ιταλία, η σχεδόν επαναστατική αλλαγή της εξουσίας αποδεικνύει τουλάχιστον την προθυμία να συνεχίσει να ακολουθεί ευπειθώς τις οδηγίες των Βρυξελλών.
Οι καινοτομίες του Σολτς στην εξωτερική πολιτική αποτελούν εξέλιξη της ουσιαστικά αντιγερμανικής (ατλαντικής) πορείας που ακολουθεί η κυβέρνησή του απέναντι στη χώρα του με στόχο να προκαλέσει χάος σε μια αποβιομηχανοποιημένη Ευρώπη.
Αυτό ωφελεί κυρίως το αγγλοσαξονικό μπλοκ. Η κοινωνική και οικονομική κατάρρευση της Ευρώπης θα αποτελέσει ταυτόχρονα πλήγμα για τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλο της Δύσης, την Κίνα, η οποία συνδέεται με την ΕΕ με τεράστιο εμπορικό κύκλο εργασιών. Για χάρη μιας τέτοιας αμφίπλευρης βολή, ο Olaf Scholz φαίνεται να προσπαθεί.