Κανείς δεν ξέρει αν θα έχει συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων
Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την Ανθρωπότητα καθώς οι εξτρεμιστικοί διεθνείς κύκλοι που επί της ουσίας ελέγχουν τον πλανήτη (τουλάχιστον στην Δύση) θέλουν να επιβάλουν στους ανθρώπους την βρώση του λεγόμενου «συνθετικού κρέατος» που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο και ήδη 90 εταιρείες το «καλλιεργούν».
Μία εξέλιξη που μέχρι τώρα υπήρχε ως προοπτική μόνο σε ταινίες του κινηματογράφου, αλλά τελικά επρόκειτο για προδιαγεγραμμένες εξελίξεις που έπρεπε με κάποιο τρόπο να προαναγγελθούν για να τις αποδεχτούν πιο εύκολα τα κοινωνικά στρώματα.
Ένα μενού διαφορετικό από τα συνηθισμένα γεύτηκαν οι συνδαιτυμόνες της Συνόδου για το Κλίμα (COP27) που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα στην Αίγυπτο, δοκιμάζοντας «καλλιεργημένο κρέας».
Το προσφερόμενο γεύμα -από το περίπτερο της αντιπροσωπείας της Σιγκαπούρης-περιελάβανε φαγητό που «ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC] ως μια μετασχηματιστική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών», καθώς επρόκειτο για «καλλιεργημένο» κοτόπουλο, στην παραγωγή του οποίου η Σιγκαπούρη πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια.
Από τις ηγέτιδες εταιρίες στο χώρο, η εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων GOOD Meat πρόσφερε «σουβλάκια κοτόπουλου» από «καλλιεργημένο κρέας», δηλαδή κρέας φτιαγμένο από ζωικά κύτταρα, ένα βιολογικά πανομοιότυπο προϊόν που καλλιεργείται σε βιοαντιδραστήρα, αντί της φάρμας.
Σημειωτέο ότι τα κύτταρα που αναπαράγονται για την παραγωγή του «καλλιεργημένου» κρέατος προέρχονται από αυγά ή ζωντανά κοτόπουλα και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων.
Τα κοτόπουλα άνοιξαν, στην πραγματικότητα, το δρόμο για την εισαγωγή του «καλλιεργημένου» κρέατος στη διατροφική καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, όταν η GOOD Meat σέρβιρε για πρώτη φορά το 2013 το πρώτο «καλλιεργημένο μπιφτέκι» στον πλανήτη.
Το 2020 επιβεβαίωσε την πρωτιά της ως η πρώτη εταιρία σε πωλήσεις «καλλιεργημένου» κρέατος διεθνώς, καθώς την ίδια χρονιά η Σιγκαπούρη άναψε το «πράσινο φως» για τη διάθεση στα εστιατόρια όλης της χώρας «καλλιεργημένων» μπουκιών από κοτόπουλο.
Σταθμό, ωστόσο, για τη δυναμική του κλάδου και των προϊόντων του αποτέλεσε ο περασμένος Νοέμβριος, καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έδωσε έγκριση για κυτταροκαλλιέργεια κοτόπουλου, αφού προηγουμένως προχώρησε σε μια «προσεκτική αξιολόγηση» για το προϊόν από την εταιρία Upside Foods, με έδρα την Καλιφόρνια.
Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα!
υνθετικό κρέας που θα έχει δημιουργηθεί από φυτά και θα κατασκευάζεται από… υπολογιστές και θα τρώνε σύντομα οι Έλληνες όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και η αφορμή για όλα αυτά θα είναι φυσικά οι αντι-ρωσικές κυρώσεις.
Η παραγωγή του «καλλιεργημένου κρέατος» γίνεται σε χαλύβδινες δεξαμενές, χρησιμοποιώντας κύτταρα που έχουν συλλεχθεί από ζωντανά ζώα, ενώ το επόμενο στάδιο πριν τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι η επιθεώρηση και από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η δυναμική του πεδίου, μάλιστα, είναι τέτοια που συγκεντρώνει το μαζικό ενδιαφέρον νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν τρόφιμα, τα οποία θα εξασφάλιζαν μεγάλη εξοικονόμηση εκπομπών άνθρακα και νερού, αλλά και λιγότερα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ανά τον πλανήτη, καλύπτοντας δραστικά τις παγκόσμιες, επισιτιστικές ανάγκες.
Γίνεται αντιληπτός λοιπόν ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής…
Μετά το «πράσινο φως» που εξασφάλισε η Upside Foods στις 16 του περασμένου Νοεμβρίου, στο χορό του «καλλιεργημένου κρέατος» αναμένεται να μπουν το επόμενο διάστημα το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, σε έναν κόσμο «απαλλαγμένο από τη σφαγή ζώων και όλες τις συνέπειες από αυτό».
Ήδη, η βραβευμένη με αστέρι Michelin σεφ Dominique Crenn γνωστοποίησε ότι θα σερβίρει «καλλιεργημένο» κοτόπουλο στο εστιατόριό της, «Atelier Crenn» στο Σαν Φρανσίσκο, κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσουν προσεχώς και άλλοι συνάδελφοί της.
Στα επόμενα βήματά της, η UPSIDE Foods που «καλλιεργεί» εκτός από κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, σκοπεύει να μειώσει τη χρήση νερού και γης στη διαδικασία παραγωγής, αποφεύγοντας και τις βακτηριακές μολύνσεις. Οι τελευταίες αποτελούν τον κυρίως αντίλογο απέναντι στην κυτταροκαλλιέργεια κρέατος, αφού τα κύτταρα δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό μηχανισμό, καθιστώντας αυτό το κρέας πιο ευάλωτο στα βακτήρια και τους μύκητες.
Με λίγα λόγια κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους μετά από μακροχρόνια κατανάλωση τέτοιου «κρέατος».
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει η ανταπόκριση που ήθελαν οι διεθνιστές καθώς ακόμα και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες φοβούνται αυτό το νέο «κρέας».
Ο λόγος που προωθείται είναι πολύ απλός: Είμαστε 8 δισ. σε όλο τον πλανήτη.
Οι πόροι του πλανήτη δεν επαρκούν για να συντηρηθούν τόσοι άνθρωποι χωρίς να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες.
Δηλαδή κάποιοι να ζουν καλά και κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η Ανθρωπότητα έχει καθυστερήσει την έξοδό της στο Διάστημα.
Δωρεάν άδεια στις εισαγωγές «μη βιώσιμου» κρέατος που τρέφεται με σόγια προβλέπεται στο εξής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, προϊόντα προερχόμενα από ζώα που τρέφονται με σόγια από αποψίλωση των δασών θα εξακολουθούν να πωλούνται στις υπεραγορές τροφίμων, παρά τις ενστάσεις των ευρωπαϊκών οικολογικών οργανώσεων.
«Εάν ταΐζουμε το ευρωπαϊκό ζωικό μας κεφάλαιο με σόγια χωρίς αποψίλωση, είναι σημαντικό το κρέας που εισάγεται στην ΕΕ να υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς», ανέφερε η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA, σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv, τονίζοντας ότι «η μη βιώσιμη συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβεύεται».
«Θέτοντας τις εισαγωγές από τρίτες χώρες σε καλύτερη θέση από το κρέας που παράγεται τοπικά στην ΕΕ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευνοούν προϊόντα που παράγονται με χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», επισήμανε και η αγροτική ένωση AVEC, τη στιγμή που η σόγια ευθύνεται, ως δεύτερος παράγοντας παγκοσμίως, για την σημερινή αποψίλωση των δασών. Παράλληλα, ευνοούνται οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το αγροτικό κόστος στις χώρες εκτός της ΕΕ, όταν οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως καταλάβατε ακόμα και ο ρόλος της οικολογίας είναι πονηρός.
Οδηγεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και σε αλλαγή συμπεριφοράς δήθεν για ευγενικούς σκοπούς αλλά στην πραγματικότητα οι λόγοι είναι πολύ πιο πεζοί.
Είναι λόγοι επιβίωσης, μόνο που κάποιοι θα συνεχίσουν να ζουν πλουσιοπάροχα ενώ οι υπόλοιποι θα γίνουν πειραματόζωα για τη νέα εποχή που έρχεται.