Θρίλερ επικρατεί στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και τα “ κάστανα από την φωτιά” θα κληθούν να αναλάβουν τα μέλη της KFOR, και όχι οι Αλβανοί κομάντος της δύναμης ROSU, όπως όλα δείχνουν, ενώ η Ρωσία παρακολουθεί όλα τα τεκταινόμενα.
Οι Σέρβοι όμως δεν κάνουν πίσω επουδενί και στέκονται στα οδοφράγματα, πανέτοιμοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στα συνοριακά σημεία του Γιαρίνε και του Μπερνιάκ, αναφέρει η σερβική Gazeta Blic.
Εκκλήσεις πριν την καταιγίδα στο Κοσσυφοπέδιο
Το μόνο που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχει διαρκής έκκληση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι τα οδοφράγματα πρέπει να αφαιρεθούν επειγόντως, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο “πρωθυπουργός” του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, σε μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του μιλώντας για την κατάσταση στο Βορρά, είπε ότι περιμένουν την αντίδραση της KFOR, αναφέροντας έτσι την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων από αυτή την δύναμη.
Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κίνηση. Αλλά η αναμονή της KFOR μάλλον έφτασε στο τέλος της.
Σερβικές πηγές ανέφεραν ότι τρία βαρέα οχήματα (για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων) βρίσκονται τώρα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
«Αυτά τα βαρέα οχήματα βρίσκονται στο στρατόπεδο της KFOR και απλώς περιμένουν το σήμα για να τεθούν σε κίνηση για να αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε πηγή της Gazeta Blic.
Άλλες πηγές επιβεβαίωσαν ότι όντως αυτά τα βαρέα οχήματα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Από χθες τα ΜΜΕ περίμεναν απάντηση από τη διοίκηση της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο εάν θα αντιδράσουν γρήγορα στο ξεμπλοκάρισμα των δρόμων, αλλά μέχρι στιγμής που δημοσιεύτηκε το κείμενο δεν έχει ληφθεί απάντηση.
Η KFOR, αλλά και το ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει πολλές φορές ότι θα υπάρξει υλοποίηση της εντολής τους, κάτι που σημαίνει ότι τα οδοφράγματα θα αφαιρεθούν από τους δρόμους που οδηγούν στα δύο συνοριακά σημεία.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες, ικανές και σε εγρήγορση», τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο ειδήσεων France 24 για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση. Ωστόσο, ζητούν από τις δύο πλευρές, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, να αποφύγουν τις εντάσεις που ενθαρρύνουν την κλιμάκωση.
«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ επικεντρωμένο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε μακρά ιστορία, βοηθήσαμε να τερματιστούν δύο πόλεμοι, πρώτα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αργότερα στο Κοσσυφοπέδιο.
Οι δυνάμεις μας εξακολουθούν να είναι παρούσες εκεί μέσω των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή της KFOR, η οποία έχει σχεδόν 4.000 μέλη και είναι βασικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της περιοχής και της κατάστασης», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Οι ντόπιοι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο φυλάνε όμως σθεναρά τα οδοφράγματα, παρά τις απαιτήσεις της Δύσης να τα αφαιρέσουν.
Στα πλαίσια των ελιγμών της Μόσχας σε σχέση με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοινώθηκε από ρωσικές ανώνυμες πηγές, η πιθανότητα αποστολής Ρώσων στρατιωτών της στο Κόσοβο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται εφικτό αυτήν την δεδομένη στιγμή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
“Η Μόσχα θα υποστηρίξει την έκκληση της Σερβίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που το Βελιγράδι υποβάλει αίτημα για διεξαγωγή συνόδου σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η κατάσταση στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη του πρώην μέλους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου Ντέγιαν Πάντιτς.
Η επέμβαση της KFOR κατά των Σέρβων ίσως να επιφέρει μια ποικιλότροπη ρωσική αντίδραση ως χώρα μέλους του ΟΗΕ, ενώ και η πιθανότητα αψιμαχιών Σέρβων και Αλβανών είναι μέσα στα σενάρια που μπορεί αν δούμε το επόμενο διάστημα, ενώ το Βελιγράδι δεν θέλει ουσιαστικά να επιτρέψει στους Αλβανούς να δημιουργήσουν κανονικό κράτος, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια σε μερικά χρόνια θα ενωθεί με την Αλβανία.