Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο Charles Michel τον κάλεσε να μιλήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Τα μέρη, συζήτησαν επίσης τον ρόλο της ΕΕ και των κρατών μελών στην εφαρμογή της φόρμουλας ειρήνης.
«Ευχαριστώ για την αύξηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης κατά 2 δισ. ευρώ και την απεμπλοκή του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος ύ . Σημειώνω την ανάγκη ταχείας έγκρισης του 9ου πακέτου κυρώσεων και την πρόοδο που απαιτείται, στην εφαρμογή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα περαιτέρω βήματα για να κινηθεί η Ουκρανία προς την ένταξη στην ΕΕ», έγραψε ο Ζελένσκι.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα ο Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να στείλει ειδικές αποστολές στις εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας και να βοηθήσει στην αγορά φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε επίσης ότι, η Ουκρανία έπρεπε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από το τέλος της περιόδου θέρμανσης.
Τρία “βήματα” προς την ειρήνη
Τα τρία «βήματα» για την ειρήνη στην Ουκρανία, τα οποία είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην πραγματικότητα αντανακλούν μόνο την επιθυμία του να συνεχίσει περαιτέρω τις εχθροπραξίες. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ομιλία του Ουκρανού ηγέτη.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι, σε επικοινωνία με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, ανέφερε τα «τρία βήματα» που απαιτούνται προς την ειρήνη. Το πρώτο βήμα είναι μια «νέα δύναμη», δηλαδή η μεταφορά στην Ουκρανία σύγχρονων αρμάτων μάχης και πυροβολικού, καθώς και βλημάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δυτικής παραγωγής. «Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο βήμα δεν έχει καμία σχέση με κανέναν ειρηνικό διακανονισμό», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Το δεύτερο βήμα είναι η «νέα δύναμη». Σύμφωνα με αυτό, ο Ζελένσκι κατανοεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία για την παροχή οικονομικών πόρων και ενεργειακών πόρων. Καλεί τη Δύση, να συνεχίσει να προμηθεύει την κυβέρνηση του Κιέβου με όλα όσα χρειάζεται.
Το τρίτο βήμα είναι η «νέα διπλωματία», η οποία περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων που έθεσε το Κίεβο, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που, από το 1991, ήταν μέρος της Ουκρανίας.
Όπως σημείωσε ο Πεσκόφ, «η Ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη της, τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Κιέβου τα τελευταία 15-20 χρόνια», είπε.
Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, υπενθύμισε επίσης ότι, μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, νέα εδάφη συμπεριλήφθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τώρα είναι πλήρως υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Εφόσον ο Ζελένσκι δεν είναι πρόθυμος να αποδεχθεί πεισματικά αυτή την πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να στοχεύει σε ένοπλη σύγκρουση. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται όχι από το καθεστώς του Κιέβου, αλλά από την Ουάσιγκτον», ανέφερε.
Καμία αλλαγή στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου
Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι η αλλαγή της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα πραγματοποιηθεί.
«Αφού έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ότι, το Κρεμλίνο είχε αποφασίσει να αλλάξει την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποδείχθηκε ότι τέτοιες πληροφορίες ήταν αναξιόπιστες», ανέφερε.
Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov θα παραιτηθεί, αλλά αυτές οι πληροφορίες έλαβαν άμεση διάψευση, μετά την οποία άλλα δεδομένα άρχισαν να κυκλοφορούν, ωστόσο, δεδομένης της δήλωσης του γραμματέα Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ , αυτή η πληροφορία αποδείχθηκε επίσης αναληθής.
Ο σκοπός, για τον οποίο εί
Ο σκοπός, για τον οποίο είχαν προηγουμένως διαδοθεί ψευδείς πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, παραμένει άγνωστος.