Το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας λόγω των απειλών του Κοσσυφοπεδίου να λύσει το πρόβλημα με τη βία με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟϊκού σώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα ήταν « με την πλάτη στον τοίχο».
Παρά το γεγονός ότι, ο Βούτσιτς κάλεσε τους Αλβανούς και τους Σέρβους να διατηρήσουν την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η πιθανότητα ένοπλων συγκρούσεων είναι αρκετά υψηλή. Επιπλέον, η έκβασή τους σαφώς δεν θα είναι υπέρ των Σέρβων, που δεν είναι σε θέση να αντισταθούν στις συνδυασμένες δυνάμεις του ΑΤΟ.
Μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων των χωρών
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών (CAST), η στρατηγική εθνικής άμυνας της Σερβίας βασίζεται σε ένα μοντέλο εδαφικής άμυνας. Η συνολική δύναμη της τακτικής συνιστώσας των ενόπλων δυνάμεων, είναι 28.150 χιλιάδες άτομα. Από αυτά, 13.250 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό είναι επίγειες δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένου του στολίσκου του ποταμού). Η αεροπορία και οι δυνάμεις αεράμυνας αριθμούν 5100 άτομα. Υπό εκπαίδευση, βρίσκονται 3000 άτομα και ως Φρουροί σε διάφορα σημεία της χώρας 1600 άτομα. Άλλοι σχηματισμοί του Υπουργείου Άμυνας 5200 άτομα.
Η χώρα διαθέτει επίσης, οργανωμένο απόθεμα 50.150 χιλιάδων ατόμων. Επιπλέον, 3.700 άτομα υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της χωροφυλακής.
Η δύναμη μάχης των χερσαίων δυνάμεων μπορεί να χωριστεί σε δύο συνιστώσες: την τακτική συνιστώσα (ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων, μηχανοποιημένη ταξιαρχία, 3 μηχανοκίνητες ταξιαρχίες πεζικού, ταξιαρχία πυροβολικού, τάγμα ακτινοβολίας- χημικής και βιολογικής προστασίας, τάγμα επικοινωνιών, στρατιωτική αστυνομία ) και το τμήμα εφέδρων (8 ελαφριές ταξιαρχίες εδαφικής άμυνας πεζικού).
Η μαχητική ισχύς της Σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας και Αεράμυνας, αντιπροσωπεύεται από μια Μοίρα αεροπορίας μαχητικών, μια Μοίρα αεροπορίας επίθεσης, μια Μοίρα αεροπορίας μεταφορών, μια Μοίρα αεροπορίας εκπαίδευσης μάχης, μια Μοίρα ελικοπτέρων μάχης, δύο Μοίρες ελικοπτέρων μεταφοράς, μία ταξιαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων, δύο τάγματα μηχανικού, ένα τάγμα επικοινωνιών και ένα τάγμα επισκευής και αποκατάστασης.
Με τι είναι οπλισμένος ο σερβικός στρατός
Οι επίγειες δυνάμεις είναι οπλισμένες με συστήματα σοβιετικής ή ρωσικής, καθώς και τοπικής παραγωγής. Πρόκειται για 229 άρματα μάχης, 506 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης άλλων κατηγοριών, 449 πυροβολικά, 48 αυτοκινούμενα αντιαρματικά συστήματα πυραύλων, 77 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας, 17 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας, 44 μικρού διαμετρήματος αντιαεροπορικά πυροβόλα πυροβολικού, 17 φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 6 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναγνώρισης, 16 πολεμικά σκάφη και απροσδιόριστος αριθμός φορητών από άνθρωπο αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων.
Στο πλαίσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και Αεράμυνας της Σερβίας, υπάρχουν αεροσκάφη σοβιετικής, ρωσικής, καθώς και τοπικής παραγωγής. Είναι οπλισμένη με 14 μαχητικά, 17 αεροσκάφη επίθεσης, 10 αεροσκάφη αναγνώρισης, 8 ελαφρά μεταφορικά αεροσκάφη, 44 αεροσκάφη εκπαίδευσης και εκπαίδευσης μάχης, 6 ελικόπτερα μάχης, 52 ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων και 8 ελικόπτερα μεταφοράς, 15 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς και 6 αντιαεροπορικά πυραυλικά και πυροβόλα συστήματα μικρού βεληνεκούς.
Δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου
Όσον αφορά τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, η συνολική δύναμη της τακτικής συνιστώσας των ένοπλων σχηματισμών του Κοσσυφοπεδίου, είναι περίπου 2.500 άτομα. Επιπλέον, υπάρχει ένα οργανωμένο αποθεματικό 800 ατόμων.
Έτσι, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι συγκρίσιμες. Ταυτόχρονα, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που νίκησαν μια φορά το Βελιγράδι, το 1999, θα βγουν στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου.
Η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ διεθνής δύναμη (KFOR), είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για ένα πολυεθνικό στρατιωτικό απόσπασμα 3.600 ατόμων που εκπροσωπούν 28 κράτη, τόσο μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο και τρίτες χώρες.
Η Σερβία είναι πολιτικοστρατιωτικά απομονωμένη στα Βαλκάνια και η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργειά της στο Κοσσυφοπέδιο, θα συναντήσει την σφοδρή αντίδραση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αφού και οι τρείς συμφωνούν ότι με τον πόλεμο της Ουκρανίας σε εξέλιξη θα ήταν καταστροφική η οποιαδήποτε στρατιωτική αναμέτρηση στην περιοχή.