Μπίζνες Καλά Οργανωμένες
Καίριο ρόλο στον χρηματισμό της Ε.Καϊλή και άλλων ευρωβουλευτών και Ευρωπαίων παραγόντων, έπαιξαν οι περιβόητες ΜΚΟ και αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ο σκοτεινός τους ρόλος.
Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir η έρευνα των Βέλγων για πιθανό χρηματισμό Ευρωπαίων παραγόντων είχε ξεκινήσει από ύποπτες κινήσεις του Μαρόκου για να φτάσει στο Κατάρ.
Μεγάλο ζητούμενο για να δεθεί η έρευνα είναι ο εντοπισμός του «προϊόντος του εγκλήματος», δηλαδή κάποιο έμβασμα ή μετρητά.
Το γεγονός ότι ο σύντροφος της Εύας Καιλή, Φραντζέσκο Τζόρτζι, είχε επαγγελματικές δραστηριότητες και με το Μαρόκο, και σύμφωνα με τη L’ Echo στην απολογία του έχει εμπλέξει με στοιχεία τη χώρα αυτή στην υπόθεση του Qatar Gate, εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις, και όχι μόνο για τον πακτωλό χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του ζεύγους Τζόρτζι – Καιλή.
Πως κατέληγαν τα χρήματα σε Ευρωπαίους παράγοντες;
Το “όχημα” ήταν οι Μ.Κ.Ο.. Οι βελγικές αρχές φέρεται να έχουν στοιχεία ότι το Κατάρ έδινε χρήματα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από εκεί τα χρήματα έφτασαν στους παραλήπτες τους στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας.
Άλλωστε ο Φραντζέσκο Τζόρτζι, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του Qatar Gate έχει υποστηρίξει ενώπιον των Βελγικών αρχών ότι οι Μ.Κ.Ο. είναι το βασικό εργαλείο για να διακινείται το χρήμα.
Ανησυχία για νέες υποθέσεις διαφθοράς
Δεδομένου πως σε πολλές Μ.Κ.Ο. συμμετέχουν ή είναι ιδρυτικά μέλη παράγοντες του Κοινοβουλίου ή και πρώην ευρωβουλευτές (βλέπε π.χ. περίπτωση Παντσέρι) είναι διάχυτη η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το τι μπορεί να αποκαλύψει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη… Υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες που εμπλέκονται στο Qatar Gate; Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους των Ευρωπαϊκών θεσμών;
Στη σκιά της πολύκροτης αυτής υπόθεσης τώρα η Ευρωβουλή «παγώνει» όλες τις ρυθμίσεις για το Κατάρ.
-Αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς
-Αναστέλλεται η αεροπορική συμφωνία Ε.Ε. – Κατάρ.
-Προωθείται η αναστολή της πρόσβασης στο Ευρωκοινοβούλιο όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.
Την ίδια ώρα το Ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να ορθώσει ένα φράγμα κατά της διαφθοράς. Εκτός από την πρόταση για τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί το θέμα, προωθείται και σχέδιο που στοχεύει να διευκολύνει όσους έχουν πληροφορίες να συμβάλουν στις έρευνες για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.
Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η παροχή ενισχυμένης προστασίας στα «βαθιά λαρύγγια» του Ευρωκοινοβουλίου, ως κίνητρο για να… μιλήσουν.