Ένα πολύ σοβαρό άρθρο που φιλοξενεί η Pravda, αναφέρεται στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, χώρες, οι οποίες ενίσχυσαν την στρατιωτική τους συμμαχία πρόσφατα. Οι Ρώσοι βλέπουν την Τουρκία ως «δούρειο ίππο» στον μετασοβιετικό χώρο και παρά την στρατηγικής φύσεως προσωρινή συμμαχία (συνέβαλε και η απόλυτα εχθρική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εμβάθυνσή της) βλέπουν σύντομα ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ σε ρωσικές περιοχές λόγω της Άγκυρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Διαβάστε όμως τι λέει το άρθρο:
Πιστεύεται ότι το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία, μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν μπορεί σύντομα να πολεμήσουν στην Συρία εναντίον των Ρώσων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ενώνονται
Ο Τούρκος στρατηγός Bakhtiyar Ersai διορίστηκε σύμβουλος του υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν. Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ έφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη.
Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχει στην διμερή συνάντηση Άγκυρας-Μπακού για να συζητηθεί η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και η στρατιωτική συνεργασία.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο επίπεδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2025. Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις και τα πρότυπα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας γίνονται ένα ενιαίο όργανο και θα εκπληρώσουν κοινά καθήκοντα και στόχους που αντιμετωπίζουν τα δύο κράτη», δήλωσε ο υπουργός Hulusi Akar, σύμφωνα με το TurkNWS .
Η αναδιοργάνωση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τα πρότυπα της Τουρκίας σημαίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ . Ως εκ τούτου, η ένταξη του Μπακού στην δυτική συμμαχία κάθε άλλο παρά απίθανη είναι.
Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχουν σε πολέμους υπό την ηγεσία της Τουρκίας
Σε συνομιλία με τον Turan , ο πολιτικός επιστήμονας Shahin Jafarli εξέφρασε την άποψη ότι η συνεργασία μεταξύ των στρατών των δύο χωρών θα διεξαχθεί με σκοπό την διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, εάν χρειαστεί.
Όπως έγραψε ο Βλαντιμίρ Αβατκόφ, τουρκολόγος, στο κανάλι του στο Telegram, οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν πράγματι να παρασυρθούν σε τουρκικούς πολέμους.
«Εάν το καταλαβαίνω καλά, εάν υπάρχει στόχος να ξεκινήσει μια αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, για παράδειγμα, οι μαχητές του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να πολεμήσουν υπό την τουρκική σημαία», έγραψε ο ειδικός.
Καταλαβαίνει το Αζερμπαϊτζάν ότι το να ακολουθεί κανείς τα συμφέροντα άλλων κρατών οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες; Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα σε αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του μετασοβιετικού χώρου, με την Ουκρανία να είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση. Η Λευκορωσία και το Καζακστάν κατάφεραν να αποφύγουν αυτή την μοίρα.
Η Τουρκία ενδέχεται να επιτεθεί σε ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ
Η Τουρκία θα ωθήσει το Αζερμπαϊτζάν σε μια δυναμική λύση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρεσβευτής στο Μπακού Cahit Bagchi επισκέφθηκε ένα τμήμα του δρόμου στον διάδρομο του Λατσίν που αποκλείει το Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκονται ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.
Το τμήμα δεν έχει ξεμπλοκάρει, αν και η έκτη παράγραφος της τριμερούς δήλωσης για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, λέει ότι το Μπακού «εγγυάται την ασφάλεια της κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και εμπορευμάτων κατά μήκος του δρόμου Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις».
Με άλλα λόγια, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να γίνουν στόχος σε μια κοινή επίθεση που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στην περιοχή.
Η Τουρκία θα φέρει αποσταθεροποίηση στις ρωσικές περιοχές
Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει και άλλες μετασοβιετικές χώρες να πέσουν στην παγίδα. Η Αρμενία είναι πρώτη στη λίστα.
«Θέλουμε η Αρμενία να σφίξει το χέρι της ειρήνης και της φιλίας που απλώνουν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, να απέχει από προκλήσεις και να βάλει στόχο τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Στην συνέχεια, η Τουρκία θα προχωρήσει σε Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με το TurkNWS, δημιουργείται μηχανισμός πολιτικής άμυνας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο οποίος περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες χώρες.
“Βρισκόμαστε στο στάδιο της δημιουργίας ενός μηχανισμού πολιτικής άμυνας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS). Σήμερα, γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην σύνοδο κορυφής των υπουργών διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του OTS.
Φαίνεται ότι η Τουρκία θα βάλει τα πλοκάμια της στις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν το καταλάβουμε. Προς το παρόν, όπως φαίνεται, η Μόσχα δεν εξετάζει τέτοια απειλή λόγω της αρμόδιας πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν να σχηματίσει την ad hoc συμμαχία με τη Μόσχα για την Ουκρανία (σ.σ. Τι θα συμβεί όμως σε ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ;;; Οι Ρώσοι μάλλον έχουν τον νου τους και ξεκίνησαν να ανησυχούν).