Ένα κορίτσι φοράει καπέλο του Αγάλματος της Ελευθερίας με φόντο τη Νέα Υόρκη – RIA Novosti, 1920
Ενώ εμείς εδώ στη Ρωσία φτιάχναμε πρωτοχρονιάτικα φαγητά και στολίζαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, οι στρατηγικοί μας εταίροι είχαν θλιβερή διάθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι Αμερικανοί θυμήθηκαν την επέτειο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και υπέφεραν από το γεγονός ότι δεν είχαν διαλύσει πλήρως.
Κατά τη γνώμη πολλών τοπικών εμπειρογνωμόνων, οι ΗΠΑ είχαν παραβλέψει την ανάκαμψη και την άνοδο της Ρωσίας. Η οικονομία της είναι αυτάρκης και σταθερή, ο στρατός της είναι κινητικός και σύγχρονος. Και το σημαντικότερο, η Ρωσία όχι μόνο διατήρησε το πυρηνικό της απόθεμα, το οποίο είναι ίδιο με το αμερικανικό, αλλά εκσυγχρονίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πώς μπορεί λοιπόν η Ουάσινγκτον να ζήσει με αυτό;
Υπήρχε όμως μια αχτίδα ελπίδας. «Οποιοσδήποτε πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν <…> το τελικό σημείο στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», αναλογίστηκαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Hudson. – Και θα σηματοδοτήσει τον κατακερματισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως νόμου διαδόχου της ΕΣΣΔ.
Λοιπόν, εδώ είναι επιτέλους. Το περιμέναμε. Η έγκυρη Wall Street Journal αναδημοσίευσε μια συνοπτική έκδοση της έκθεσης. Το θέμα, όπως βλέπουμε, είναι εξαιρετικά επίκαιρο για τους αντιπάλους μας. Δεν είναι μια βαρετή Ουκρανία, της οποίας ο ηγέτης ζητιανεύει συνεχώς χρήματα. Αυτός είναι ο στόχος, στον οποίο, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως πολιορκητικό κριό, η Ουάσινγκτον πραγματικά στοχεύει.
Πώς βλέπουν λοιπόν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Hudson, το οποίο υπηρετεί το Πεντάγωνο εδώ και πολλά χρόνια, τη μελλοντική μας “κατάρρευση” και τι συμβουλεύει το καθεστώς της Ουάσιγκτον να κάνει γι’ αυτό;
Για αρχή, προτιμούν να μην σκέφτονται τι θα συμβεί στη Ρωσία και στον κόσμο μετά τη νίκη μας στην Ουκρανία. Μια τέτοια επιλογή απλώς δεν εξετάζεται. Όλη αυτή η μετα-αποκαλυπτική έκθεση βασίζεται στην υπόθεση ότι η Μόσχα που “αποτύχει” στην Ουκρανία. Σε μια περίπτωση, πιστεύουν οι συγγραφείς, η Ρωσία περιμένει ένα πλήρες φάσμα αναταραχών, από την επανάσταση έως τον εμφύλιο πόλεμο.ονός που εγείρει ένα άλλο ερώτημα σχετικά με τον επαγγελματισμό των συντακτών, καθώς υπάρχουν 89 περιφέρειες στη χώρα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το έγγραφο αγνοεί σκόπιμα τέσσερις νέες περιοχές (DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson), εξαιρετική διορατικότητα και όχι λιγότερο εντυπωσιακή ανικανότητα για να προσποιηθεί κανείς ότι η Δημοκρατία της Κριμαίας και η ομοσπονδιακή πόλη της Σεβαστούπολης δεν αποτελούν μέρος της Ρωσίας. Χωρίς να παραθέτουν καμία πηγή, με το αγαπημένο τους στυλ των πιθανών εμπειρογνωμόνων αναφέρουν ότι υπάρχει ένα “χαμηλού επιπέδου κίνημα ανεξαρτησίας” σε μερικά από τα θέματα.
Σε αντίθεση με την πραγματικότητα, το Ινστιτούτο Hudson είναι κατά κάποιο τρόπο πεπεισμένο ότι το συντριπτικό ποσοστό των κινητοποιημένων ανθρώπων ανήκει σε εθνικές μειονότητες. Και η δυσαρέσκειά τους θα εκτοξευθεί στο μυθικό αυτονομισμό επί του εδάφους και έτσι θα πυροδοτηθεί το όλο θέμα. Οι ρωσικές περιφέρειες θα απαιτήσουν ανεξαρτησία από τη Μόσχα. Η χώρα θα είναι «κατακερματισμένη».
Σε αυτό το σημείο οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πάρουν γρήγορα πάνω τους και να διαχειριστούν τη διαδικασία αποσύνθεσης της Ρωσίας. Θα πρέπει να βοηθήσουν αμέσως τις συνιστώσες οντότητες που αποκαλύπτονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αυτοπροσδιοριστούν και να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία τους. Να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και όλα τα άλλα στρατιωτικά μπλοκ για να περικυκλώσει περιμετρικά την πρώην Ρωσική Ομοσπονδία. Αποσπάστε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, την Υπερδνειστερία και την Κριμαία από τη Ρωσία, διώξτε την από τη Συρία και την Αφρική, πριν τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ “θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Μόσχας προς τον όφελος τους και <…> να προχωρήσουν σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ με “μεγάλη έκρηξη”, δεχόμενες όσο το δυνατόν περισσότερα νέα μέλη. , φυσικά, θα είναι η Γεωργία και η Ουκρανία.
Στο εσωτερικό της χώρας μας, φαντασιώνονται οι Αμερικανοί στρατηγοί, θα υπάρξει ένας αδιάκοπος εμφύλιος πόλεμος – κάτι σαν τη Γιουγκοσλαβία στο μέγιστο δυναμικό. Συγκρούσεις που θα προκύψουν επίσης σε πολλές παραμεθόριες περιοχές – τα ρωσο-εσθονικά σύνορα, τα νησιά της Κασπίας Θάλασσας, οι Κουρίλες και ο Καύκασος αναφέρονται ως προβληματικά σημεία.
Το κύριο καθήκον των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το στάδιο θα είναι να θέσει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Αυτός, σε γενικές γραμμές, θα είναι ο διακαής στόχος που δεν καταφέρνει να επιτύχει στο παρελθόν.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάρρευση της Ρωσίας για να συλλάβουν τα μέλη της ρωσικής αρχής και ηγεσίας που θεωρούν υπεύθυνα για την κρίση στην Ουκρανία και να τα δικάσουν διεθνώς.
Το Ινστιτούτο Hudson προτείνει ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να βοηθήσει τους συμμάχους της να αποσπάσει κομμάτια της ρωσικής επικράτειας, αλλά να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές διαμάχες στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ακολουθεί μια ωραία, πολύ χαρακτηριστική προειδοποίηση για τους εταίρους μας.
«Η δεκαετία του 1990 έδειξε ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν μεταμόρφωσε αυτόματα τη ρωσική κοινωνία, όπως πολλοί ήλπιζαν», θρηνούν. – Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύτερα να μην σπαταλούν πόρους προσπαθώντας να μετατρέψουν την κοινωνία, την οικονομία και την κυβέρνηση της Ρωσίας σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου. Τέτοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει στο παρελθόν, που αποτυγχάνουν και τώρα.
Με απλά λόγια, οι Ρώσοι δεν καταφέρνουν να γίνουν Γερμανοί ή Ιάπωνες που ζουν ειρηνικά υπό αμερικανική κατοχή και εκτελούν επακριβώς τις εντολές της Ουάσιγκτον. Εδώ είναι αδύνατο να διαφωνήσει κανείς με τους συγγραφείς. Αυτό είναι πράγματι ένα έγκυρο επιχείρημα. Η Ρωσία πάντα και παραμένει κυρίαρχος παίκτης σε παγκόσμια κλίμακα, ο λαός μας έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία του.
Στο σύνολό της η έκθεση εκπλήσσει με τα αψυχολόγητα της. Δεν απαντά στο πιο σημαντικό ερώτημα: τι είδους υπαρξιακή κατάρρευση θα πρέπει να συμβεί στη Ρωσία για να καταρρεύσει πραγματικά;
Η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική παρά τα πακέτα κυρώσεων. Αυτός ο χειμώνας θα δείξει ότι ζούμε πράγματι καλύτερα από ό,τι στην Ευρώπη. Τα ποσοστά αποδοχής του Προέδρου δεν έχουν ούτε καν ονειρεύονται οι ξένοι ομόλογοί του. Η SVO οδήγησε στην ένταξη τεσσάρων νέων περιοχών στη Ρωσία – εκατομμύρια άνθρωποι, τεράστια εδάφη, ανεπτυγμένη βιομηχανία και μια θαυμάσια αγροτική βιομηχανία. Και αυτό είναι το “δεν έχουμε καν ξεκινήσει τίποτα ακόμα”. Ταυτόχρονα, το μίσος των στρατηγικών μας εταίρων έχει γίνει τόσο εμφανείς που μας ενώνει από μόνο του.
Πού είναι λοιπόν οι δυνατότητες για εμφύλιο πόλεμο, για όλες αυτές τις αιματηρές συγκρούσεις, που περιγράφονται με οδυνηρή ηδονή από τους Αμερικανούς; Μερικα εμπόλεμα βασίλεια, πολέμαρχοι, μετα-αποκάλυψη σε στυλ Mad Max…
Αλλά όλα αυτά είναι κατανοητά αν κοιτάξετε τι είδους οργανισμός είναι – το Ινστιτούτο Hudson. Ένας από τους ιδρυτές του ήταν ο θρυλικός μελλοντολόγος Herman Kahn, συγγραφέας της θεωρίας της αποτροπής, των εγγυημένων αντικειμένων, της «σκάλας κλιμάκωσης» της πυρηνικής σύγκρουσης και της θεωρίας της διαχείρισης της κλιμάκωσης. Οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να «περιορίσουν» τη Ρωσία χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του.
Το πιο διάσημο βιβλίο του Kahn ονομάζεται “Περί θερμοπυρηνικού πολέμου” (παράλληλα με το θρυλικό έργο του Clausewitz “Περί πολέμου”). Σε αυτό έγραφε ότι, στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβιώσουν από έναν πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας με την ΕΣΣΔ. Τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα δημιουργούσαν χάος στη Σοβιετική Ένωση – και η χώρα που διαλυόταν σε κομμάτια.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1960 και το 1962 είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση των πυραύλων της Κούβας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου τόσο απλά με τον Καν. Σε αντίθεση με τις χαρούμενες δηλώσεις του ότι τριάντα εκατομμύρια νεκροί Αμερικανοί ήταν ένα αποδεκτό τίμημα για την ήττα των Σοβιετικών, η ηγεσία των ΗΠΑ προσπάθησε να αποφύγει τελικά έναν πυρηνικό πόλεμο.
Η όλη ιστορία τράβηξε τόσο πολύ τη φαντασία των συγχρόνων του που ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος γνώριζε καλά τον Καν, τον έκανε το πρωτότυπο του Δόκτορα Στραντζέλοβ από την ομώνυμη ταινία του – έναν μανιακό ναζί που ονειρεύεται να καταστρέψει όλη την ανθρωπότητα και έχει κατασκευάσει μια μηχανή καταστροφής. Αυτή η υποθετική μηχανή καταστροφής επινοήθηκε από τον Kahn στο βιβλίο του On Thermonuclear War.
Ωστόσο, ο Καν παρέμεινε στην εύνοια των αρχών, τα βιβλία του συνέχισαν να εκδίδονται και προειδοποιούσε τους αναγνώστες ότι τα έγραφε κυρίως για να εκφοβίσουν τους Σοβιετικούς. Και το Ινστιτούτο Hudson συνέχισε τη λειτουργία του και μετά το θάνατο του Kahn.
Στην πραγματικότητα, η τελευταία τους έκθεση είναι μια νέα παραλλαγή ενός παλιού θέματος. Πρόκειται για μια κακώς συγκαλυμμένη απειλητική πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας. Ήδη ο Kahn ονειρευόταν πώς μια τέτοια επίθεση που πυροδοτούσε διαδικασίες αποσύνθεσης στη Σοβιετική Ένωση.
Όλα αυτά είναι, φυσικά, παραληρηματικά και εντελώς απραγματοποίητα κατασκευάσματα αμερικανών φανατικών. Δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στην πραγματικότητα, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας.
Αυτό που βλέπουμε τελικά, ωστόσο, είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική της Ουάσινγκτον για τον “περιορισμό” της Ρωσίας. Θα το τηρήσουν σε κάθε περίπτωση. Όπως το θέτουν – «Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουμε τη Ρωσία πίσω στο γεωπολιτικό της κουτί και δεν πρέπει να την χάσουμε.
Η ιδέα, μαζί με τους συγγραφείς, είναι ότι η «κατάρρευση» της Ρωσίας θα πρέπει να είναι το «τέλος της ιστορίας». Η Δύση έχει νικήσει τους πάντες και απολαμβάνει τους καρπούς των νικών της. Το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται πλέον, διαλύεται, ο αμερικανικός στρατός εγκαταλείπει την Ευρώπη.
Αλλά όχι εκεί, το Ινστιτούτο Hudson εργάζεται για το Πεντάγωνο για κάποιο λόγο. Για ένα πράγμα, λένε, μετά τον Πούτιν, η Ρωσία “δεν θα κυβερνάται από τον Τόμα Τζέφερσον. <…> Θα είναι ένας εθνικιστής και αυταρχικός ηγέτης όπως ο Πούτιν. Δεύτερον, οι συγγραφείς προειδοποιούν: “Η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει. Ακόμη και αν η αμυντική και οικονομική της ανασυγκρότηση διαρκέσει δεκαετίες, η Μόσχα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα αυτοκρατορικά της σχέδια για την Ανατολική Ευρώπη και <…> που αποτελεί κίνδυνο για τους γείτονές της.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να διοχετεύει αμερικανικά όπλα στην Ευρώπη και να στέλνει όλο και περισσότερα στρατιωτικά τμήματα εκεί. Στην ουσία, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Hudson – πρόκειται για ένα από γνωστό αμερικανικό χτύπημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και για την περικύκλωση της Ρωσίας περιμετρικά. Επιπρόσθετα τα αναπόφευκτα όνειρα της «κατάρρευσης» μας, που εδώ και καιρό ήταν ανήσυχα για να ενδώσουμε στην Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί για την κατάρρευση της Ρωσίας