Πολλά από τα φρέσκα μετρητά των κυβερνητικών μέτρων βοηθείας κατέληξαν στους εξαιρετικά πλούσιους, οι οποίοι μπόρεσαν να οδηγήσουν την άνοδο του χρηματιστηρίου, αυτήν την έκρηξη περιουσιακών στοιχείων
Oι πλουσιότεροι κάτοικοι του πλανήτη έγιναν ακόμα πλουσιότεροι, πολύ πιο γρήγορα από όλους τους άλλους τα τελευταία δύο χρόνια.
Από την Tami Luhby/CNN
Συγκεκριμένα, η ελίτ του 1% έχει αποκτήσει σχεδόν διπλάσιο νέο πλούτο από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Η περιουσία τους εκτινάχθηκε στα ύψη κατά 26 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το υπόλοιπο 99% είδε μόνο την καθαρή του αξία να αυξάνεται κατά 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, η συσσώρευση πλούτου των υπερπλούσιων επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κοιτάζοντας την τελευταία δεκαετία, συγκέντρωσαν μόλις το ήμισυ του συνόλου του νέου πλούτου που δημιουργήθηκε, σε σύγκριση των δύο τρίτων των τελευταίων χρόνων.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Forbes, έχει προγραμματιστεί να συμπέσει με την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, μια συγκέντρωση της ελίτ των πλουσιότερων ανθρώπων και παγκόσμιως ηγετών.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των λιγότερο τυχερών συνεχίζει να αγωνίζεται. Σύμφωνα με το Oxfam, περίπου 1,7 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν σε χώρες όπου ο πληθωρισμός ξεπερνά τους μισθούς τους. Και η μείωση της φτώχειας πιθανότατα διακόπηκε πέρυσι, αφού ο αριθμός των φτωχών παγκοσμίως εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2020.
«Ενώ οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες σε βασικά είδη όπως το φαγητό, οι υπερπλούσιοι έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα πιο τρελά τους όνειρα», δήλωσε η Gabriela Bucher, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International. «Μόλις δύο χρόνια μετά, αυτή η δεκαετία διαμορφώνεται ως η καλύτερη μέχρι τώρα για τους δισεκατομμυριούχους –μια βρυχηθή έκρηξη της δεκαετίας του 20 για τους πλουσιότερους του κόσμου».
Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων
Αν και τα πλούτη τους υποχώρησαν κάπως τον περασμένο χρόνο, οι παγκόσμιοι δισεκατομμυριούχοι εξακολουθούν να είναι πολύ πλουσιότεροι από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας. Η περιουσία τους ανέρχεται συνολικά σε 11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Oxfam. Αν και το νούμενο αυτό είναι μειωμένο κατά σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη του 2021, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχαν τον Μάρτιο του 2020.
Οι πλούσιοι επωφελούνται από τρεις τάσεις, δήλωσε ο Nabil Ahmed, διευθυντής οικονομικής δικαιοσύνης της Oxfam Αμερικής. Στην αρχή της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις πιο πλούσιες χώρες, έριξαν τρισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες τους προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση. Αυτό ώθησε τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία να εκτοξευθούν σε αξία.
«Πολλά από αυτά τα φρέσκα μετρητά κατέληξαν στους εξαιρετικά πλούσιους, οι οποίοι μπόρεσαν να οδηγήσουν την άνοδο του χρηματιστηρίου, αυτήν την έκρηξη περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Ahmed. «Και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της δίκαιης φορολογίας δεν υπήρξαν».
Επίσης, πολλές εταιρείες τα έχουν πάει καλά τα τελευταία χρόνια. Περίπου 95 επιχειρήσεις τροφίμων και ενέργειας έχουν υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους το 2022, ανέφερε η Oxfam, καθώς ο πληθωρισμός εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων καταβλήθηκε στους μετόχους. Επιπλέον, οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις της κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της αγοράς ενισχύουν την ανισότητα.
Αντίθετα, η παγκόσμια φτώχεια αυξήθηκε από πολύ νωρίς στην πανδημία. Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη μείωση της φτώχειας από τότε, αναμένεται να έχει σταματήσει το 2022, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επιδείνωσε τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται η Oxfam. Είναι η πρώτη φορά που ο ακραίος πλούτος και η ακραία φτώχεια αυξάνονται ταυτόχρονα τα τελευταία 25 χρόνια, δήλωσε η Oxfam.
Φορολογία στους πλούσιους
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αυξανόμενη ανισότητα, η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους φόρους στους πλουσιότερους κατοίκους τους. Προτείνει τη θέσπιση εφάπαξ φόρου περιουσίας και έκτακτων φόρων για τον τερματισμό της κερδοσκοπίας από τις παγκόσμιες κρίσεις, καθώς και τη μόνιμη αύξηση των φόρων στο πλουσιότερο 1% των κατοίκων τουλάχιστον στο 60% του εισοδήματός τους όσον αφορά την εργασία και τα κεφάλαια τους.
«Αντιμετωπίζουμε μια ακραία κρίση συγκέντρωσης πλούτου», είπε ο Ahmed. «Και είναι σημαντικό πριν από όλα, νομίζω, να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι αναπόφευκτο. Μια στρατηγική προϋπόθεση για τον περιορισμό της ακραίας ανισότητας είναι η φορολόγηση των υπερπλούσιων».
Η ομάδα, ωστόσο, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη. Περίπου 11 χώρες μείωσαν τους φόρους στους πλούσιους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και οι προσπάθειες για αύξηση των εισφορών στους πλούσιους κατέρρευσαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2021, παρόλο που οι Δημοκρατικοί έλεγχαν και τα δύο σώματα και τον Λευκό Οίκο.