Ουσιαστικά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έκαναν μία τρύπα στο νερό, ειδικά το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην παγίδα της κυβέρνησης
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μόνοι τους τελικά τη νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος «Εθνικό κόμμα Έλληνες» και της «Χρυσής Αυγής» ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν κατά της ρύθμισης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει «παρών».
Ουσιαστικά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έκαναν μία τρύπα στο νερό, ειδικά το ΠΑΣΟΚ έπεσε την παγίδα της κυβέρνησης και συμφώνησε σε μία ρύθμιση με μεγάλη πιθανότητα να βγει αντισυνταγματική.
Και μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ την πάτησε διπλά γιατί οι συνταγματολόγοι που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την ρύθμιση, προέρχονται από το κόμμα.
Απομόνωση για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Με την στάση τους τα δύο κόμματα, σε συνδυασμό με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν συνθήκες πολιτικής απομόνωσης.
Πρώτον, αν καταστεί αντισυνταγματική η ρύθμιση θα πάρουν τον «μουντζούρη», θα είναι υπεύθυνη για μία αντιθεσμική διάταξη που προσβάλει την δημοκρατία και θα πετύχουν την είσοδο Κασιδιάρη στην Βουλή με μεγαλύτερο ποσοστό.
Δεύτερον, αν υπάρξει όντως μπλόκο στο κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» τότε οι ψηφοφόροι δεν θα στραφούν στη Νέα Δημοκρατία, όπως ελπίζουν κάποιοι. Ούτε, όμως, σε άλλα δεξιά κόμματα όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Απεναντίας, υπάρχουν πιθανότητες κάποιοι από τους ψηφοφόρους να δώσουν ψήφο δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πιθανά οφέλη για ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του μπορεί να καρπωθεί κάποιους από τους αντισυστημικούς ψηφοφόρους που θα στήριζαν το κόμμα Κασιδιάρη. Και όχι μόνο. Η εμμονή του να προστατέψει μέσω της άρνησης της ρύθμισης, τα ακροαριστερά κόμματα ή ένα πιθανό κόμμα τύπου 17 Νοέμβρη ή Ρουβίκωνας, προσελκύει στον ΣΥΡΙΖΑ το μέχρι πρότινος παραδοσιακό κοινό του.
Ουσιαστικά με την εξέλιξη αυτή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιχαρακώνονται μόνο στη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, ενώ η δεξιά δεξαμενή είναι μπερδεμένη και σίγουρα δυσαρεστημένη από τη ρύθμιση. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει να πάρει από την αντισυστημική δεξαμενή – που στην Ελλάδα είναι μεγάλη- αλλά και να επαναπατρίσει και πιο αριστερές ομάδες.
Η βουβή ψήφος και το παράδειγμα της Κύπρου
Την ίδια ώρα, σε Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το θέμα των δημοσκοπήσεων.
Το παράδειγμα της Κύπρου- όπου ο Νεόφυτος Αβέρωφ από φαβορί βρέθηκε τρίτος-, έχει θορυβήσει, κυρίως τη ΝΔ που θεωρεί ότι όπως και οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, έτσι και στην Ελλάδα δεν έχει ανιχνεύσει την αντισυστημική ψήφο και κυρίως τις ομάδες που δεν πιάνουν τα ερωτηματολόγια των μετρήσεων.
Ουσιαστικά, το παράδειγμα της Κύπρου αναδεικνύει την παράμετρο της «βουβής ψήφου», δηλαδή αυτής που δεν έχει εκδηλωθεί στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, φοβούνται αρκετά καθώς ακόμα δεν γνωρίζουν πόσο θα συμπιεστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της εκλογικής αναμέτρης.
Έφτασαν δημοσκοπικά στο 16% και τώρα οι δημοσκοπήσεις το βρίσκουν γύρω στο 10% με τάση να μειωθεί.