Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση του Πεκίνου και το τοποθετεί στο ίδιο «μπλοκ» με την Μόσχα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η ιδέα η Κίνα να αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News απορρίπτοντας έτσι το κινεζικό σχέδιο και τοποθετώντας την Κίνα στο ίδιο «μπλοκ» με την Ρωσία.
Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στο κείμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε έναν χρόνο μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην ουκρανική επικράτεια.
«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», συνέχισε.
«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.
Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αμερικανός πρόεδρος ουσιαστικά έθεσε την Κίνα στο ίδιο «κάδρο» με την Ρωσία. Μία κίνηση άστοχη καθώς στο τέλος η Κίνα δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή από το να πράξει επισήμως αυτό που της καταλογίζουν.
Να βοηθήσει την Ρωσία με τον πακτωλό όπλων που διαθέτει αλλά και ότι άλλο χρειαστεί. Άλλωστε στο Πεκίνο γνωρίζουν πως ο άμεσος στόχος μετά την Ρωσία είναι η ίδια η Κίνα.
Οι υπαρξιακοί λόγοι του πολέμου στην Ουκρανία για την Ρωσία είναι οι ίδιοι λόγοι και για τους Κινέζους που δεν θα επιτρέψουν να χάσουν οι Ρώσοι τον πόλεμο αυτό.
Υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο η Δύση δεν θα ήθελε την Κίνα απέναντί της. Έχοντας επί τρεις δεκαετίες όλες τις δυτικές βιομηχανίες στο έδαφός της, η Κίνα έχει αντιγράψει και πλέον κατέχει και επεκτείνει, την δυτική τεχνολογία.
Ότι λείπει στους Ρώσους μπορούν να το βρουν στους Κινέζους (και το βρίσκουν).