Αν οι ΗΠΑ αρνηθούν (που αυτό θα κάνουν) τότε η Κίνα θα στηρίξει την Ρωσία με κάθε τρόπο και μέσον
Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αποσκοπεί στην στήριξη της Ρωσίας έναντι της Δύσης αλλά στο «σπάσιμο» της επιδιωκόμενης απομόνωσης του Ρώσου προέδρου με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του (με αμερικανικό δάκτυλο φυσικά).
Έτσι κι αλλιώς η Κίνα δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο (ούτε οι ΗΠΑ το αναγνωρίζουν καθώς έχουν εισβάλει στο παρελθόν σε δεκάδες χώρες και δεν θέλουν να υπάρχει η πιθανότητα μιας αρνητικής κρίσης εναντίον τους) αλλά η επίσκεψη Σι Τζιπίνγκ λίγες μόλις ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος είναι τεράστιας σημασίας για τους κάτωθι λόγους
Η διήμερη κρατική επίσκεψη θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και έρχεται σε μία περίοδο που οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση να υποστηρίξει ενεργά τη Μόσχα προσφέροντας σημαντικές ποσότητες σύγχρονου οπλισμού (που η Κίνα διαθέτει σε τρομακτική επάρκεια).
Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα από την Ουκρανία, ο Σι θα έχει μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα, συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.
Αν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει ότι ο Κινέζος Πρόεδρος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ειρηνική διευθέτηση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα σαμποτάρουν το σχέδιο αυτό, ως «φιλο-ρωσικό».
Το θέμα όμως είναι πως οι Κινέζοι θα καταφέρουν έτσι να παρουσιάσουν τις ΗΠΑ ως τον βασικό υπεύθυνο για τον πόλεμο αυτό.
Πριν από λίγες μέρες η Κίνα έδειξε ένα πολύ αποτελεσματικό παράδειγμα συμφιλίωσης μεταξύ δύο παλαιών εχθρών, καθώς το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση του Πεκίνου, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, κάτι που φυσικά δεν άρεσε καθόλου στους Αμερικανούς καθώς αυτή η εχθρότητα τους έδινε τον βασικό ρόλο στον Περσικό Κόλπο.
Ο ρόλος αυτός τώρα χάνει το βάρος του.
Η συμφιλίωση αυτή μπορεί να αποφέρει για παράδειγμα, τον τερματισμό του πολέμυ στην Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατό επιφέροντάς του μάλιστα σημαντικές απώλειες.
Οι Κινέζοι κατάφεραν να έχουν στενές σχέσεις και με τις δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες και να πετύχουν ένα καίριο για την παγκόσμια τάξη, γεωπολιτικό αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι τρεις εβδομάδες πριν από την ρωσική επέμβαση, ο Β.Πούτιν ταξίδεψε στο Πεκίνο, όπου ο ίδιος και ο Σι δήλωσαν ότι η εταιρική σχέση τους είναι «χωρίς όρια».
Η Κίνα μέχρι τώρα στήριξε διακριτικά την Ρωσία, αλλά πλέον καταλαβαίνεις πως η Μόσχα δεν μπορεί να κερδίσει μόνη της έναντι 40 δυτικών χωρών που βοηθούν χωρίς όριο την Ουκρανία και είναι αποφασισμένη να επέμβει καθώς αν η Ρωσία χάσει, έρχεται μετά η σειρά της.
Αντίθετα ξέρει πως μία γεωστρατηγική ένωση με την Ρωσία, καθιστά τις δύο υπερδυνάμεις κατά πολύ ισχυρότερες από όλο το ΝΑΤΟ.
Αυτό κατέστη σαφές και από τις δηλώσει του Κρεμλίνου την Παρασκευή ότι ο Σι και ο Πούτιν θα υπογράψουν δύο κοινές δηλώσεις που θα ανακοινώνουν «την εμβάθυνση των σχέσεων μιας ολόπλευρης εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας, που εισέρχεται σε μια νέα εποχή».
Το κινεζικό ΥΠΕΞ δήλωσε την Παρασκευή ότι η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία θα είναι «ένα ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης».
Όπως εξήγησε «οι δύο χώρες έχουν βρει ένα μονοπάτι σχέσεων μεταξύ μεγάλων χωρών που χαρακτηρίζονται από στρατηγική εμπιστοσύνη και καλή γειτονία, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα για ένα νέο παράδειγμα διεθνών σχέσεων».
Όπως γίνεται κατανοητό, πέρα από την διμερή συνεργασία, η Κίνα προωθεί το νέο μοντέλο διεθνών σχέσεων, κάτι που ενοχλεί τις ΗΠΑ οι οποίες καταβάλουν προσπάθειες να πλήξουν αυτή τη συνάντηση.
Οι ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτες τις πιθανές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μετά την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας, όπως δήλωσε ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξή του στο Fox News την Κυριακή.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι «αυτό θα επικυρώσει μόνο τα μέχρι σήμερα κέρδη της Ρωσίας και θα δώσει χρόνο στον κ. Πούτιν να προετοιμάσει νέους ανθρώπους και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση όταν τον βολεύει» δήλωσε ο Κίρμπι προσθέτοντας ότι ο Κινέζος Πρόεδρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο, για να έχει και τη δική του οπτική στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.