Η Λευκορωσία φιλοξενεί ένα μεγάλο οπλοστάσιο σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού
Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
Οι υποδομές αποθήκευσης σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ελήφθη μετά από επίσημο αίτημα του Μινσκ, το οποίο αντικατοπτρίζει τις συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών της Ουάσιγκτον με πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Και ενώ επισήμως η απόφαση ελήφθη αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο καθεστώς του Κιέβου, το πραγματικό σκεπτικό μπορεί να έχει να κάνει με τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συγκεκριμένα, η Βαρσοβία και η Ουάσιγκτον έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να μεταφέρουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στην Ευρώπη στην Πολωνία .
Η κίνηση έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda το ανέφερε σε συνέντευξή του στην Gazeta Polska.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες για κοινή χρήση πυρηνικών με την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία, με περίπου 100 (κυρίως εκτοξευόμενα από αέρος) τακτικά πυρηνικά όπλα να έχουν αναπτυχθεί και στις πέντε χώρες.
Η Ελλάδα συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα, αλλά διέκοψε τη συμμετοχή της το 2001 – αν και πιστεύεται ότι η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί λειτουργικές τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Ανησυχεί ο Lukashenko…
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko ενημέρωσε για τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να παραδώσει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο καθεστώς του Κιέβου και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει σύντομα τη Λευκορωσία με «πυρομαχικά τα οποία θα έχουν πραγματικό ουράνιο».
Ωστόσο, ο ίδιος ο Putin δήλωσε ότι, «ακόμη και εκτός του πλαισίου αυτών των γεγονότων», η Λευκορωσία εξακολουθεί να διατηρεί θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια και ότι «ο Alexander Lukashenko έχει θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της ανάπτυξης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας».
«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε μια τέτοια απόφαση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες.
Έχουν τοποθετήσει εδώ και καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στα εδάφη των συμμάχων τους, των χωρών του ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη.
Σε έξι κράτη – την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, την Τουρκία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα – καλά, όχι στην Ελλάδα τώρα, αλλά υπάρχει ακόμα χώρος αποθήκευσης» τόνισε ο Putin, προσθέτοντας: «[Η Ρωσία και η Λευκορωσία] θα κάνουν το ίδιο, χωρίς να παραβιαστούν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».
Εκτός των άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αντανάκλαση των ΗΠΑ, αφού δεν μεταβιβάζει την κυριότητα των τακτικών πυρηνικών της όπλων στη Λευκορωσία, αλλά απλώς τα αναπτύσσει στη χώρα και εκπαιδεύει τον Λευκορωσικό στρατό να τα χειρίζεται και να τα χρησιμοποιεί, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση με το ΝΑΤΟ.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη παράσχει στη Λευκορωσία τις απαραίτητες αναβαθμίσεις για να μπορέσει να παραδώσει τακτικές πυρηνικές κεφαλές.
Τουλάχιστον 10 αεροσκάφη (πιθανώς της Λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας) έχουν εξοπλιστεί για τη μεταφορά τέτοιων όπλων, αν και καμία πλευρά δεν διευκρίνισε ποιος τύπος αεροσκάφους έλαβε τις εν λόγω αναβαθμίσεις.
Η Λευκορωσία διαθέτει διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών με πυρηνική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των Su-30SM που αποκτήθηκαν πρόσφατα και του MiG-29 της σοβιετικής εποχής.
Εκτός από τα εκτοξευόμενα από αέρος πυρηνικά όπλα, η Ρωσία αναπτύσσει ήδη επίγεια μέσα στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων «Iskander», που είναι ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικούς υπερηχητικούς και κανονικούς πυραύλους κρουζ.
Το Μινσκ διαθέτει επίσης τις δικές του μονάδες «Iskander», κάτι που σημαίνει ότι και αυτές θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με τακτικές πυρηνικές κεφαλές, ενισχύοντας περαιτέρω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Λευκορωσία έχει επίσης γίνει στόχος μυστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας έγχρωμης επανάστασης τύπου Μαϊντάν το 2020.
«Έχουμε παραδώσει στη Λευκορωσία το γνωστό και πολύ αποτελεσματικό μας σύστημα “Iskander”, που μπορεί να φέρει [πυρηνικά όπλα]», δήλωσε ο Putin, προσθέτοντας: «Στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή ειδικής αποθήκευσης [εγκατάστασης] για τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας».
Εκτός από το «Iskander», η Λευκορωσία εξακολουθεί να διατηρεί συγκεκριμένο αριθμό αριθμό πυρηνικών όπλων της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων «Tochka-U».
Αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δευτερεύουσα επιλογή μικρότερης εμβέλειας και της χαμηλότερης ακρίβειάς τους σε σύγκριση με το Iskander, που διαθέτει αυτονομία 500 km, υψηλή ακρίβεια, εξαιρετική ευελιξία σε κάθε στάδιο της πτήσης, καθώς και υπερηχητική ταχύτητα που εκτιμάται ότι είναι σε τουλάχιστον 5,9 Mach – αν και στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει έως και 8,7 Mach.
Αυτό καθιστά το «Iskander» ουσιαστικά αδύνατο να αναχαιτιστεί, όπως αποδεικνύεται από την απόδοσή του κατά τη διάρκεια της SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση).
Το σύστημα παρέχει επίσης σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος Lukashenko «έδειξε» ότι το Μινσκ θα μπορούσε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα μόλις το ΝΑΤΟ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αναπτύξει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61 στην Πολωνία, τονίζοντας ότι η υποδομή της σοβιετικής εποχής της χώρας του για τέτοια όπλα παραμένει ανέπαφη παρά την πίεση των ΗΠΑ να τα καταστρέψουν κατά τη δεκαετία του 1990.
Η Λευκορωσία φιλοξενεί ένα μεγάλο οπλοστάσιο σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πόρων όπως τα συστήματα S-400 SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος), καθώς και ο προηγμένος αέρας Su-35S μαχητικά αεροσκάφη υπεροχής και αναχαιτιστές MiG-31, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών K/I ικανών να αναπτύξουν τους ήδη θρυλικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», οι οποίοι είναι επίσης πυρηνικοί.