Η νέα 4ετία Μητσοτάκη που έρχεται και θα σφραγιστεί στις εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023… δεν θα έχει τις κρίσεις του παρελθόντος αλλά δεν θα περιλαμβάνει και τις άνετες πολιτικές που υιοθετήθηκαν…
Ορισμένοι ξένοι οίκοι αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις… της πρώτης 4ετίας αλλά διερωτόμαστε ποιες ήταν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που σημειώθηκαν και οι οποίες είναι άγνωστες σε ευρύ κοινό;
Θα πουν ορισμένοι μειώθηκε η ανεργία και αυξάνεται το ΑΕΠ πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού, το ΑΕΠ π.χ. το 2023 στην Ελλάδα θα αυξηθεί 3,4% με 3,6%…
Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα και προφανώς δεν θα πρέπει να μηδενιστεί η πολιτική Μητσοτάκη, το 40% των ελλήνων επικρότησε το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας…
Όμως αυτό πούλησε πολιτικά ο Μητσοτάκης, όχι τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν αλλά την σταθερότητα, ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις στην άσκηση πολιτικής και σε αυτό τον τομέα επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα.
Αντιθέτως ο αριστερός συμφερτός ούτε αντιπολίτευση άσκησε, ούτε σταθερότητα ενέπνευσε οπότε η καταβαράθρωση ήταν λογική…
Το 2019 αθροιστικά τα αριστερά κόμματα έλαβαν πάνω από 42% εκτός ΚΚΕ και το 2023 έλαβαν 31,5%….οπότε η αριστερά ως κυβερνητικό αφήγημα βρίσκεται υπό κατάρρευση, το είδαμε και στην Ισπανία… με τους Podemos αλλά και σε άλλες χώρες όπου τα εθνικό κόμματα ανέρχονται…Οι αλήθειες… μετά τις εκλογές
Τελείωσε το πάρτι παροχών
Ο Μητσοτάκης χειρίστηκε σχεδόν 50 δισεκ. παροχολογίας, έδωσε χρήμα δεξιά και αριστερά και κανείς δεν ξέρει, τι πήρε, γιατί το πήρε, πως το πήρε και πως θα το επιστρέψει.
Το πάρτι της παροχολογίας τελείωσε…
Είναι αστείο αλλά φθάσαμε παραμονές εκλογές 21 Μαίου 2023 να δίδονται 9 εκατ στα τηλεοπτικά κανάλια… λόγω Ουκρανικού… διερωτόμαστε τι ζημιά υπέστησαν τα κανάλια από το Ουκρανικό… δόθηκε χρήμα χωρίς μέτρο, από τις διάφορες λίστες… δόθηκαν συνολικά χρήματα που δεν έπρεπε να δοθούν στα μέσα ενημέρωσης… και αυτός είναι ένας πολύ μικρός κλάδος της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Το πάρτι της παροχολογίας τελείωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει νέους κανόνες σε όλες τις χώρες.
Μετά την ασυδοσία, ήρθε η ώρα του νοικοκυρέματος της ορθολογικής διαχείρισης των ελλειμμάτων, του χρέους δημοσίου και ιδιωτικού που στην Ελλάδα φθάνει τα 635 δισεκ.
Η Ελλάδα πρέπει να νοικοκυρευτεί… το πάρτι τελείωσε και προφανώς θα αξιολογηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτό το νέο περιβάλλον, όπου θα στηρίζεται μόνο στο ΑΕΠ και όχι στο πάρτι παροχών…
Ταμείο Ανάκαμψης για λίγους…
Απομένουν 18 δισεκ. να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, μια αστειότητα του παρελθόντος λόγω της πανδημίας…
420 επιχειρήσεις θα λάβουν 18 δισεκ…δηλαδή σε σύνολο 750.000 εταιριών οι 420 θα λάβουν 18 δισεκ. για να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μειώσουν την ανεργία και μέσω της μείωσης της ανεργίας να διανεμηθεί ο πλούτος στην κοινωνία…
Αυτό το αφήγημα το ακούμε αλλά δεν το συμμεριζόμαστε, η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ακόμη ένας μηχανισμός ώστε στο πάρτι να συμμετάσχουν μόνο οι επιλεγμένοι και να μην διαχυθεί στην κοινωνία.
Έχουμε επισημάνει ότι από τις 750.000 εταιρίες από τις μεγάλες έως τις μικρές… μόνο 40.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό.
Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 31 – 32 δισεκ. – και μαζί με την τραπεζική μόχλευση ίσως φθάσει τα 40-45 δισεκ – θα δαπανηθεί χωρίς να υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο σαθρό οικονομικό μοντέλο της Ελλάδος…
Μην έχουμε αυταπάτες, μόνο με 31 – 32 δισεκ. η ελληνική οικονομία δεν γίνεται οικονομικός παράδεισος… βοσκότοπος παραμένει ακόμη…
Συνδιαχείριση με Τούρκους
Η νίκη Erdogan και η νίκη Μητσοτάκη σε Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα θα ανοίξει… τις πόρτες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όπου συγκεκριμένες – όχι όλες – οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα εξεταστούν από ένα τρίτο παράγοντα… ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο ωστόσο έχασε την αξία του όταν αποφασίστηκε… να παραπέμψει τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο για δήθεν εγκλήματα πολέμου.
Η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα είναι η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας…
Και ενώ ο στόχος Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν ώστε να υπάρξει διαρκής ειρήνη… η συνεκμετάλλευση θα είναι νίκη της Τουρκίας…
Οπότε ας προετοιμαστούμε και γι΄ αυτό, από τις Πρέσπες του Σκοπιανού… στις Πρέσπες του Αιγαίου.
Π.χ. θεωρούμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο είναι νομικά και τεχνικά αδύνατη εξέλιξη οπότε εκεί μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, η συνεκμετάλλευση είναι επικίνδυνο πείραμα….