Η Ελλάδα έχασε 100% το παιχνίδι των συμμαχιών στον Αραβικό Κόσμο

Η Ελλάδα έχασε 100% το παιχνίδι των συμμαχιών στον Αραβικό Κόσμο καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κυβέρνησης της Βεγγάζης και να στηρίξει τον στρατηγό Χ.Χάφταρ και την Αίγυπτο στην πολεμική της αντιπαράθεση με την Τρίπολη η οποία είχε την στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας και τώρα ήρθε η ώρα που η Τουρκία εισπράττει: 50 δισ.δολάρια συμβόλαια από την Σαουδική Αραβία!

Ο στρατηγός που διεκδικούσε την ηγεσία της Λιβύης πολιορκώντας την Τρίπολη, είχε έρθει το 2020 στην Αθήνα έχοντας ιδιωτική συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο για την επίλυση της κρίσης της χώρας πέρα από μια βόλτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» δεν είχε λάβει καμία βοήθεια, ούτε σε πολεμικό εξοπλισμό ούτε σε επίπεδο εθελοντών ώστε να κλείσει το ζήτημα της Λιβύης προς τα συμφέροντάς μας.

 

«Ζητήσαμε στρατιωτική βοήθεια, αλλά η απάντηση ήταν ότι “δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε”»

Περιγράφει τι ζητήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως παροχή στρατιωτικής βοήθειας και συνδρομής από την κυβέρνηση της Βεγγάζης και τον Χαλίφα Χαφτάρ και πόσο καθοριστική αποδείχθηκε η άρνηση αυτή, για την απόκρουση της τελικής επίθεσης και την επικράτηση της Τουρκίας στην ανατολική Λιβύη.

Από την άλλη η Άγκυρα έδειξε ότι έχει την θέληση ότι όταν κλείνει κάποια συμφωνία την τηρεί ακόμα και με στρατιωτικά μέσα όπως πρώτα απέδειξε με το Κατάρ και συνέχισε με την Λιβύη, την Σομαλία, την Συρία και το Αζερμπαϊτζάν.

Θυμίζουμε ότι το 2019 είχαν γίνει τα εγκαίνια νέας βάσης που έχει κατασκευαστεί για τις τουρκικές δυνάμεις, στο Κατάρ, σε μία τελετή, παρουσία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών όπου θα μπορούσε να στρατωνίσει 5.000 στρατιώτες.

Η βάση είναι χτισμένη δίπλα στη βάση στο βάθρο του Ταρίκ μπιν Ζιγάντ, νοτιοδυτικά της Ντόχα, όπου οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν φιλοξενηθεί από τότε που άρχισαν να φτάνουν, μετά την επιβολή εμπάργκο στο Κατάρ, τον Ιούνιο του 2017, από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η νέα μονάδα θα μπορέσει να φιλοξενήσει σημαντική αύξηση του τουρκικού προσωπικού, καθώς περιλαμβάνει έξι πολυώροφα κτήρια και περισσότερα γκαράζ οχημάτων, καθώς και αποθήκες αποθήκευσης πυρομαχικών.

Η ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών σε τουρκική στρατιωτική βάση του Κατάρ αποτέλεσε μια τουρκική κίνηση υποστήριξης, ακριβώς την ίδια στιγμή κατά την οποία κάποιες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής απομακρύνονταν από το εμιράτο.

«Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται με μια fast track διαδικασία την Τετάρτη να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία για να επιτραπεί η ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ», ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτές οι χώρες (μαζί με το Αζερμπαϊτζάν που έλαβε επίσης στρατιωτική στήριξη στον πρόσφατο πόλεμο με την Αρμενία) μόνο με τις τεράστιες ροές δισεκατομμυρίων δολαρίων κράτησαν την τουρκική οικονομία και επανάφεραν τον Ερντογάν εκ νέου συνομιλητή μεταξύ αυτών και της Δύσης-Αράβων-Ρωσίας.

Σήμερα διαβάζουμε στο al-monitor o πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco -που τον φυλάνε ελληνικοί Patriot- έκανε επαφές με περίπου 80 Τούρκους εργολάβους, αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν πιθανά έργα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο! Η πληροφορία μεταδίδεται από το Bloomberg.

Και εδώ τελειώνουν οι δικαιολογίες. Η αποστολή των Patriot (που βολοδέρνουν κάπου στην αραβική έρημο και απομειώνουν την ελληνική αεράμυνα) δεν συνάδει με καμιά διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, με καμιά γεωστρατηγική αναγκαιότητα, με κανένα εθνικό οικονομικό όφελος εκτός ίσως από κάποια εκατομμύρια εδώ και εκεί όπως είχε αποκαλύψει ο ε.τ.Πρέσβης Ν.Βαμβουνάκης.

Περιέγραφε ο ο ε.τ. πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης που υπηρέτησε και ως πρέσβης στη Σ. Αραβία σε ένα αναλυτικό ανοιχτό γράμμα του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και προς σειρά ΜΜΕ σειρά ερωτημάτων για τη δωρεά 10.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του… κορωνοϊού.

Μάλιστα μετά τις συνόδου της Αστάνα και την εξομάλυνση και των σχέσεων Τουρκίας τόσο με το Ιράν όσο και με την Συρία ουσιαστικά οι σημερινές συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία αλλά και η απόφαση ΗΑΕ και Τουρκίας να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 40 δισ. δολάρια μετατρέπουν την Άγκυρα στους ηγέτες του Αραβικού Κόσμου.

Και για εμάς τι μένει; Τουλάχιστον θα αναγκαστεί το το Ισραήλ (καθώς όλες οι χώρες των Αράβων ουσιαστικά διέκοψαν τις σχέσεις εκ νέου) να στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο για να αποκτήσει κάποιο στρατηγικό βάθος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »