Καταστρέφονται και κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες
Μια οικονομία χωρίς πρωτογενή παραγωγή είναι μια εικονική οικονομία και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Βουλγαρία πριν από τρία χρόνια, απειλεί κτηνοτροφικές μονάδες στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες κλείνουν, επιφέροντας έναν ακόμα πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία.
Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής υπέστη μια πραγματική καταστροφή και την τελευταία τετραετία ειδικότερα υπήρξε μια πραγματικά ελεύθερη πτώση όλων των δεικτών της παραγωγής.
Τώρα όμως κινδυνεύει με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Στην Ελλάδα η ασθένιεα εισήχθη πρόσφατα πιθανότατα μέσω αγριογούρουνων που διέσχισαν τα σύνορα και έχει ήδη «χτυπήσει» κτηνοτροφικές μονάδες σε Σέρρες και Κιλκίς, και έχει την ικανότητα να σκοτώσει έως και χίλια γουρούνια εντός δύο ημερών.
Τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στις Σέρρες και μια στη Ροδόπολη, ήδη καταστράφηκαν δύο μήνες πριν.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον μαύρο χοίρο, καθώς πρόκειται για σπάνιο είδος και σε περίπτωση απώλειας χοιρομητέρων θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.
Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, o κτηνοτρόφος Γιώργος Γιωρούδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες.
«Αυτή την στιγμή είναι μεγάλο το πρόβλημα γιατί όπως μας έχει ενημερώσει η κτηνιατρική υπηρεσία μπορεί να μεταφερθεί ο ιός από τα αγριογούρουνα, μπορεί να μεταφερθεί και από νομό σε νομό από τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Επιπλέον ο ιός μπορεί να είναι μέσα στις ζωωοτροφές και προέρχεται από τα αγριογούρουνα. Έχει ακουστεί ότι στο νομό Σερρών έχουν πεθάνει πολλά αγριογούρουνα».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στους υπόλοιπους νομούς.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος «κάποιοι νομοί είναι σε καραντίνα αυτή την στιγμή, οι Σέρρες και το Κιλκίς».
Τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ μιλούν από μόνα τους και δείχνουν την μείωση που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή τα τελευταία δέκα χρόνια:
22% οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις
20% οι κτηνοτροφικές
17% οι μελισσοκομικές
ενώ η σημαντικότερη μείωση παρατηρήθηκε στα αμπέλια με 41%
Οι παραπάνω δείκτες δείχνουν ότι έχουν μετατρέψει την χώρα σε πλήρως εξαρτώμενο κράτος από τις εισαγωγές, από τις οποίες οι μόνοι που θησαυρίζουν είναι οι εισαγωγείς και τα σούπερ-μάρκετ.