Ένα κουτί γεμάτο με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια του Μπιλ Γκέιτς εμβολίασε «επιτυχώς» έναν άνθρωπο κατά της ελονοσίας σε μια δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
«Χρησιμοποιούμε τα κουνούπια σαν να είναι 1.000 μικρές ιπτάμενες σύριγγες», παραδέχτηκε ο ερευνητής Δρ Sean Murphy, όπως αναφέρει το NPR.
«Τα μισά από τα άτομα σε κάθε ομάδα εμβολίων δεν ανέπτυξαν ανιχνεύσιμη λοίμωξη από P. falciparum και ένα υποσύνολο αυτών των ατόμων υποβλήθηκε σε δεύτερο CHMI 6 μήνες αργότερα και παρέμεινε μερικώς προστατευμένο. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη γενετικά εξασθενημένων σποροζωϊτών ως πιθανών εμβολίων κατά της ελονοσίας», κατέληξαν οι ερευνητές.
Η Carolina Reid ήταν μία από τις είκοσι έξι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα ανησυχητική μελέτη.
«Ολόκληρος ο πήχης μου πρήστηκε και έκανε φουσκάλες. Η οικογένειά μου γελούσε, ρωτώντας «γιατί υποβάλλεις τον εαυτό σου σε αυτό;»».
Σύμφωνα με τη Reid, της άρεσε τόσο πολύ η εμπειρία της επίθεσης από άρρωστα κουνούπια που λέει ότι θέλει να συμμετάσχει σε όσες περισσότερες επερχόμενες δοκιμές εμβολίων μπορεί. Για αυτήν την έρευνα, οι συμμετέχοντες έλαβαν 4.100 δολάρια ως κίνητρο.
Οι επιστήμονες της έρευνας ισχυρίζονται ότι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς αφού τσιμπηθεί από εκατοντάδες κουνούπια – και τίποτα περισσότερο.
Οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τις δοκιμές εμβολίων της Pfizer και της Moderna για τον Covid-19 βρίσκονται σε ουρά για να τραγουδήσουν τα εύσημα του συστήματος «ιπτάμενης σύριγγας».
Σύμφωνα με την Δρ. Kirsten Lyke, η οποία ηγήθηκε των δοκιμών φάσης 1 για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer και ήταν συν-ερευνητής για τα εμβόλια Moderna και Novavax για τον COVID-19, το νέο σύστημα χορήγησης εμβολίου με βάση τα κουνούπια «αλλάζει πλήρως το παιχνίδι» .
Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν θα χρησιμοποιηθούν ευρέως για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν κουνούπια αντί για σύριγγες, όπως υποστηρίζουν, ήταν για εξοικονόμηση χρημάτων.
«Αυτός και οι συνάδελφοί του ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο επειδή είναι δαπανηρή και χρονοβόρα η ανάπτυξη μιας σύνθεσης παρασίτου που μπορεί να χορηγηθεί με βελόνα», αναφέρει το NPR.
Δεδομένου του ιστορικού του NIH σχετικά με τα εμβόλια, πρέπει να τα εμπιστευτούμε;