Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρουν τα ιρανικά μέσα, ότι συμφώνησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ ότι «έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όταν παραβιάζεται η εθνική και εδαφική

ακεραιότητα».

 

Το Ιράν έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη συστοιχιών του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 στα δυτικά της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας ενάντια σε πιθανές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις από το Ισραήλ.

Η απόφαση του Ιράν να αναπτύξει το σύστημα S-300 PMU-2 (τέσσερις πυροβολαρχίες είχαν παραδοθεί  το 2016) στα δυτικά της χώρας συνδέεται με την επιθετική ρητορική και τις απειλές από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν θα απαντηθεί σθεναρά, και η ανάπτυξη του συστήματος S-300 αποσκοπεί στην προστασία των στρατηγικών στόχων του Ιράν από πιθανές ισραηλινές επιθέσεις​.

Οι προετοιμασίες αυτές υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το Ιράν προετοιμάζεται για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »