Η ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος που απολύθηκε επειδή διέδωσε παραπληροφόρηση παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα για τους Ρώσους που διέπραξαν μαζικό βιασμό προκειμένου να πείσει τις δυτικές χώρες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Η Lyudmila Denisova, πρώην Κοινοβουλευτική Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, απομακρύνθηκε από τη θέση της μετά από ψηφοφορία δυσπιστίας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, που υιοθετήθηκε με διαφορά 234 προς 9.
Το μέλος του κοινοβουλίου Πάβλο Φρόλοφ κατηγόρησε συγκεκριμένα την Ντενισόβα ότι προώθησε παραπληροφόρηση η οποία “έβλαψε μόνο την Ουκρανία” σε σχέση με “τις πολυάριθμες λεπτομέρειες των “αφύσικων σεξουαλικών αδικημάτων” και των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών στα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίες δεν υποστηρίζονταν από στοιχεία”.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ντενισόβα παραδέχθηκε ότι τα ψεύδη της είχαν επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο τους.
“Όταν, για παράδειγμα, μίλησα στο ιταλικό κοινοβούλιο στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, άκουσα και είδα τέτοια κόπωση από την Ουκρανία, το ξέρεις; Μίλησα για τρομερά πράγματα για να τους πιέσω με κάποιο τρόπο να λάβουν τις αποφάσεις που χρειάζεται η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός”, ανέφερε.
Η Ντενισόβα σημείωσε ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας ήταν αρχικά “ενάντια στην παροχή όπλων σε εμάς, αλλά μετά την ομιλία της, ένας από τους αρχηγούς του κόμματος… είπε ότι θα μας υποστηρίξουν, μεταξύ των οποίων και με παροχή όπλων”.
Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί της για μαζικό βιασμό ήταν ψευδείς, διογκώθηκαν επανειλημμένα από Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως το CNN και η Washington Post.
“Τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να βγάλουν τους ισχυρισμούς αυτής της γυναίκας για BS, αλλά δεν έδωσαν δεκάρα για τη διόρθωση του ψεύδους”, γράφει ο Chris Menahan.
Πράγματι, υπήρξαν αναρίθμητες απροκάλυπτες επινοήσεις και ψεύδη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, όπου οι λεγόμενοι “ελεγκτές γεγονότων” έγιναν αισθητοί από την απουσία τους.
Αυτές περιλαμβάνουν διαρροές ακτινοβολίας σε πολιορκημένες πυρηνικές εγκαταστάσεις που αποδείχθηκαν ότι δεν έχουν συμβεί, την πλήρη παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης για το τι συνέβη στο νησί Σνέικ, το «Φάντασμα της Φάρσας του Κιέβου», καθώς και την «επίθεση» σε μνημείο του Ολοκαυτώματος που δεν συνέβη ποτέ.