Ο S&P 500 θα υποχωρήσει τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστον κατά 25%!

Να ετοιμαστούν άπαντες για χρεοκοπία αλλά και βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ, η οποία θα παρασύρει στον γκρεμό τα εταιρικά κέρδη, προέβλεψε με δηλώσεις του ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan, προσθέτοντας πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστον κατά 25%, ήτοι στις 3.000 μονάδες.

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο διαφωνεί, για άλλη μια φορά, σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, δηλαδή το ποσό των χρημάτων το οποίο μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει τους λογαριασμούς της εγκαίρως.

Και αυτό σημαίνει ότι η εταιρική Αμερική πρέπει να ετοιμάζεται για το χειρότερο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BofA, ίσως οι Αμερικανοί νομοθέτες λύσουν τα προβλήματά που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή την αμερικανική οικονομία… ίσως και όχι!

Σε κάθε περίπτωση η αθέτηση πληρωμών της χώρας παραμένει μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό, όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, αλλά και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Brian Moynihan, στην Poppy Harlow στο «CNN This Morning.

«Ελπίζεις να μην συμβεί, αλλά η ελπίδα δεν είναι στρατηγική – οπότε προετοιμάζεσαι».

Επισημαίνεται πως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen έχει προειδοποιήσει από τον Ιούνιο το Κογκρέσο ότι η χώρα ενδεχομένως να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί.

Στη συνέχεια, η Yellen είπε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όριο χρέους θα ξεσπάσει «παγκόσμια οικονομική κρίση».

Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τώρα «έκτακτα μέτρα» για να συνεχίσει να πληρώνει έγκαιρα τους λογαριασμούς.

Το τελευταίο επεισόδιο στο δράμα σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους έχει φουντώσει τη συζήτηση για την πλήρη κατάργησή του.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι πολιτικές διαμάχες δεν πρέπει να εμποδίζουν τις ΗΠΑ να ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ο Moynihan δεν είναι οπαδός αυτής της ιδέας.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρχει ένα επιχείρημα για το πώς διασφαλίζουμε ότι ζούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας ως χώρα» όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ πρέπει ή όχι να καταργήσουν το ανώτατο όριο χρέους.

«Θα ήμουν προσεκτικός στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του Συντάγματος των ΗΠΑ», είπε. «Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε ήσυχο το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί σωστά».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε να ξοδέψει πολλά σε διάφορα προγράμματα τόνωσης από το 2020 λόγω της κρίσης του Covid-19, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να αναλάβουν «πολλά χρέη τα τελευταία δύο χρόνια για να ξεπεράσουν την πανδημία».

Πληθωρισμός

Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο για να προσπαθήσει να πνίξει τον πληθωρισμό.

Οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αλλά η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει σοκαριστικά ισχυρή.

«Το ποσοστό ανεργίας έχει παραμείνει πολύ χαμηλό. Εξαιρετικά χαμηλό», είπε ο Moynihan. «Αυτή είναι μια από τις προκλήσεις για τη Fed».

Έχοντας αυτά υπόψη, είπε ο Moynihan, η Bank of America εξακολουθεί να προβλέπει μια «ύφεση» κάποια στιγμή στο μέλλον.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα εταιρικά κέρδη, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται, κερδίζοντας καλούς μισθούς και δαπάνες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης για να μειώσουν τις υψηλές τιμές, αλλά τα υψηλά επιτόκια θα επιβαρύνουν τα εταιρικά κέρδη και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, προειδοποίησε προηγουμένως η Bank of America.

Οι αναλυτές της τράπεζας, μάλιστα, προέβλεψαν ότι μια ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση στον S&P 500 κατά 25% στις αρχές του εξαμήνου του 2023.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »