Η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει τον θάνατο του Διαφωτισμού, λέει ο Ηenry Kissinger
Tίποτε δεν μπορεί να ανησυχήσει περισσότερο τον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη από την κραυγή ενός 92χρονου, ο οποίος παρ’ ολίγον να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, στο πλαίσιο ενός γεωπολιτικού chicken game…
Αυτός ο άντρας, ο υπουργός Εξωτερικών του Richard Nixon και συγγραφέας του τίτλου «Παγκόσμια Τάξη», πιστεύει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT θα μπορούσαν μια μέρα να σπάσουν την ανθρώπινη συνείδηση, να εισαγάγουν ένα νέο κύμα τεχνολογικού αντιδραστικού θρησκευτικού μυστικισμού και να ανατρέψουν θεμελιωδώς πραγματικότητα όπως την ξέρουμε.
Ο Kissinger εξέθεσε αυτές τις ιδέες σε πρόσφατο άρθρο του για τη Wall Street Journal.
Φυσικά, είχε βοήθεια…
Το ChatGPT υπερβαίνει την ανθρώπινη γνώση
«Με ποια διαδικασία η μηχανή εκμάθησης αποθηκεύει τη γνώση της, την αποστάζει και την ανακτά;
Αυτό παραμένει άγνωστο» γράφει οι Kissinger και συνεχίζει:
«Το μυστήριο που σχετίζεται με τη μηχανική μάθηση (machine learning) θα προκαλέσει την ανθρώπινη γνώση και θα της… εξασφαλίσει ένα απροσδιόριστο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, «Η μάθηση από τις μεταβαλλόμενες εκροές της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αντί αποκλειστικά από ανθρώπινο γραπτό κείμενο, μπορεί να διαστρεβλώσει τη σημερινή συμβατική ανθρώπινη γνώση» γράφει.
Διαφωτισμός
Ο βαθμός στον οποίο το δωμάτιό σας μυρίζει χαρτόδετα βιβλία με μούχλα θα καθορίσει πιθανώς πόσο ενδιαφέρεστε για τη φιλοσοφία της εποχής του Διαφωτισμού το 2023.
«O Διαφωτισμός συσσώρευσε βεβαιότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί σωρευτικές ασάφειες», γράφει o Henry Kissinger.
«Εγγενώς, η εξαιρετικά πολύπλοκη τεχνητή νοημοσύνη προωθεί την ανθρώπινη γνώση αλλά όχι την ανθρώπινη κατανόηση — ένα φαινόμενο αντίθετο σχεδόν σε όλη τη μετα-Διαφωτιστική νεωτερικότητα» συμπληρώνει.
Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχουν τόσα πολλά ισχυρά μοντέλα AI για να διαλέξετε στο εγγύς μέλλον.
Μονοπώλιο
Οι κύριοι παίκτες που οδηγούν την τεχνητή νοημοσύνη προς τα εμπρός το 2023 μπορεί στην πραγματικότητα να μην φαίνονται τόσο διαφορετικοί στις επόμενες δεκαετίες.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα μονοπωλήσουν την πρόοδο, καθώς πρόκειται για μια πολύ ακριβή τεχνολογία.
Τα μεγαλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμούν οι συγγραφείς, χρειάζονται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα μόνο για εκπαίδευση.
Όμως το κόστος δεν σταματά εκεί.
Μόλις τα μοντέλα έχουν τα απαραίτητα δεδομένα, χιλιάδες άλλοι υπολογιστές που λειτουργούν συνεχώς απαιτούνται για να τροφοδοτήσουν το μοντέλο και να διασφαλίσουν ότι θα προσφέρει «ανέκδοτα στο στυλ του Oscar Wild» στους χρήστες του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Με άλλα λόγια, ενώ πολλές εταιρείες θα «βουτήξουν» στην τεχνητή νοημοσύνη, μόνο μια χούφτα θα ξεχωρίσει πραγματικά.
Επίσης, η εξάρτηση από chatbots θα μπορούσε να επιδεινώσει την «προκατάληψη αυτοματισμού»
Δηλαδή, «αυτή η εξάρτηση από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να τυφλώσει και να εγκλωβίσει τους ανθρώπους σε ολόκληρα σύνολα σφαλμάτων ή προκαταλήψεων που παρουσιάζονται από τις φαινομενικά αντικειμενικές μηχανές.
«Τι πυροδοτεί τα σφάλματα και πώς να τα ελέγξουμε μένει να ανακαλυφθεί», γράφει ο Kissinger και συμπληρώνει:
«Oι παρενέργειες της δομής εκπαίδευσης LLM και η έλλειψη παραπομπών σημαίνουν ότι θα μπορούσε πρακτικά να γίνει πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά αληθινό.
Τα συνεχώς εξελισσόμενα σετ εκπαίδευσης AI θα ανατρέψουν την πραγματικότητα όπως τη γνωρίζουμε».
«Η εξάρτηση από τις μηχανές θα καθορίσει και ως εκ τούτου θα αλλάξει τον ιστό της πραγματικότητας, δημιουργώντας ένα νέο μέλλον που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη και για την εξερεύνηση και την ηγεσία του οποίου πρέπει να προετοιμαστούμε.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα ατροφήσει και θα γίνεις ένας άχρηστος χυλός κρέατος
Τα παιδιά που εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας το ChatGPT στην τάξη και μεγαλώνουν για να γίνουν μελλοντικοί ηγέτες, δεν θα είχαν τη «ικανότητα να κάνουν διάκριση μεταξύ αυτού που διαισθάνονται και αυτού που απορροφούν μηχανικά».
Ιμπεριαλισμός
Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να βιώσει μια εποχή ιμπεριαλισμού τεχνητής νοημοσύνης
Αν κάτι ξέρει ο Kissinger, αυτό είναι ο… ιμπεριαλισμός.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ψυχρού Πολέμου και συγγραφέας της «Παγκόσμιας Τάξης» είπε ότι ο ιμπεριαλισμός του μέλλοντος θα καθορίζεται λιγότερο από την έλλειψη πόρων και τα ακριβά τανκς και περισσότερο από την απόκτηση και μονοπώληση δεδομένων.
Αυτή η συλλογή δεδομένων θα οδηγήσει στη συνέχεια στην ανάπτυξη των πιο προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.
Το έθνος-κράτος που θα καταφέρει να αποσπάσει τα περισσότερα δεδομένα θα αναδειχθεί νικητής.
Ταυτόχρονα, διαφορετικοί τύποι δεδομένων που συλλέγονται από διαφορετικές χώρες ή περιοχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μοναδικές διακυμάνσεις στα αποτελέσματα που παράγονται από ανταγωνιστικές τεχνητές νοημοσύνες, οι οποίες θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι κοινωνίες.
Από την άλλη, η δυσπιστία για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα θρησκευτικού μυστικισμού.
Ο φαινομενικά ρομποτικός παντογνώστης του μέλλοντος θα αλλάξει την έννοια της πραγματικότητας και θα «πυροδοτήσει μια μυστικιστική θρησκευτικότητα».