Το βλέμμα στις αντοχές του ΕΣΥ
Κομβικής σημασίας είναι τα επόμενα δύο 24ωρα για το μέλλον του lockdown στην Αττική αφού συμπληρώνεται πλέον μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων και το ενδεχόμενο παράτασής του έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι.
Μπορεί τίποτα μέχρι στιγμής να μην θεωρείται δεδομένο, μιας και όπως τονίζουν συνεχώς κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνηγορούν στο ότι είναι κάτιο παραπάνω από υπαρκτό το σενάριο να χρειαστεί περαιτέρω χρόνος για την Αττική προκειμένου να βγει από την κόκκινη ζώνη.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στην επικράτεια φτάνει τις 351 από τος 656, κάτι που σημαίνει πως 305 είναι κενές, ενώ στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Την ίδια ώρα, όπως είπε, εμφανίζεται επιδημιολογική επιβάρυνση και σε περιοχές εκτός της Αττικής.
Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι:
Αχαΐα
Αργολίδα
Κορινθία
Ηλεία
Εύβοια
Βοιωτία
Χαλκιδική
Ρέθυμνο
Ηράκλειο
Κεφαλονιά
Θάσος
Κάρπαθος
Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα. Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται περί νησιού και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες αναφορές.
Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας. Ενώ από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.
Με δεδομένο πάντως πως το βασικό σκεπτικό πίσω από τους υποστηρικτές της παράτασης είναι πως η Αττική χρειάζεται χρόνο προκειμένου αυτό το lockdown να είναι και το τελευταίο, μιας και στην εξίσωση πλέον υπάρχει και ο εμβολιασμός, κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο protothema.gr σημειώνει πως «δεν πρέπει να βιαζόμαστε να ανοίξουμε». Σίγουρα, τονίζει, η κυβέρνηση ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ειδικών, ωστόσο όπως σημειώνει «καλό θα ήταν, εάν κριθεί απαραίτητο πάντα, να συνηθίσουμε στην ιδέα πως το lockdown ίσως διαρκέσει μία με δύο εβδομάδες παραπάνω, αν αυτό σημαίνει πως θα ξεκινήσουμε να αφήνουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία».
Ο στόχος πάντως για την 1η Μαρτίου δεν έχει εγκαταλειφθεί όπως είπε και ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει εκ νέου η αγορά και να λειτουργήσει η κοινωνία από την 1η Μαρτίου», είπε σε συνέντευξή του στον Alpha αφήνοντας έτσι παράθυρο για την επαναλειτουργία καταστημάτων του λιανεμπορίου -με click away- και ορισμένων ακόμη δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία. «Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή», είπε.
Πάντως, παρά τις τοποθετήσεις αλλά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τα δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά στην σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής όποτε και αναμένεται να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση η οποία και θα μεταβιβαστεί στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις -και πιθανόν να προχωρήσει στις ανακοινώσεις.
Τι σημαίνει lockdown σε Γιάννενα και Κάλυμνο:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.
Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
Ανοιχτά καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων. Επίσης λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα Pet Shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπων.
Με ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών στα καταστήματα οπτικών /ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού. Αντίστοιχα, κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση και στα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού. Κανονικά θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση λιανικής πώληση με τη μέθοδο e-shop.