Έτσι θα είναι οι ζωές μας τις επόμενες εβδομάδες
ΟΠρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα, στις 15:00, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τον «ξαφνικό θάνατο» της εστίασης, δηλαδή το «λουκέτο» στα καταστήματα εστίασης και όχι το κλείσιμό τους νωρίτερα, καθώς όπως έχει τονιστεί στα κέντρα διασκέδασης έχουν εντοπιστεί εστίες διασποράς του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι αυτό είναι το μοντέλο που έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εκεί που μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει:
-Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού
-Απαγόρευση μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια
-Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ νωρίτερα από τις 00:30 που ίσχυε έως σήμερα, πιθανόν στις 10:00.
-Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε
Όσον αφορά στην τηλεργασία, αυτή είτε πρόκειται να αυξηθεί είτε να παραταθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, παραμένοντας όμως στο 40%.
Λινού: Μάσκες ακόμη και στις πράσινες περιοχές, το πράσινο γίνεται γρήγορα πορτοκαλί
Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (30/10) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ΕΡΤ η καθολική χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη ακόμη και στις πράσινες περιοχές της Ελλάδας διότι «είναι συγκοινωνούντα δοχεία και το πράσινο γίνεται γρήγορα πορτοκαλί».
Η καθηγήτρια μίλησε για τηλεργασία στο 90% και «κουπόνια σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι».
«Δεν γίνεται να συνωστίζονται και στα μέσα και στους χώρους εργασίας», επεσήμανε ενώ αναφορικά με τις προσπάθειες να μην κλείσει εντελώς η εστίαση, υπενθύμισε ότι ήδη ανακοινώθηκε η επιδότηση για θερμάστρες εξωτερικού χώρου ώστε να παταραθεί η λειτουργία των εξωτερικών χώρων.
Όλες οι διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η εστίαση είναι εστία μετάδοσης και η ενίσχυση του delivery catering επιβάλλεται, πρόσθεσε.
Η κυρία Λινού αναφέρθηκε και σε «επιδοτούμενη θέρμανση σε όλους ώστε να μπορούν να ζεσταίνονται τα σπίτια με όσο το δυνατόν τα παράθυρα ανοιχτά».
Για το ενδεχόμενο νοσηλειών σε γειτονικές χώρες, η καθηγήτρια ανέφερε:
«Οι κλίνες στην Ελλάδα είναι πολλές, οι ΜΕΘ είναι περιορισμένες», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νοσηλειών σε γειτονικές χώρες.
«Είμαστε μια ενιαία χώρα, ο κίνδυνος είναι παγκόσμιος όσο μπορούμε να μειώσουμε τη διασπορά ακόμα και σε ένα χωριό, τους βοηθάμε όλους», επεσήμανε και υπενθύμισε ότι παντού στον κόσμο είναι κοινή η ηλικία των 18 με 40 που «κολλάνε περισσότερο».
«Θα καθαρίσουμε όταν εμβολιαστούμε σε μεγάλο ποσοστό, μέχρι τότε μπορούμε να μεταθέσουμε το ζήτημα για καλύτερες εποχές και να κερδίσουμε χρόνο για ενίσχυση της υγείας», ανέφερε τέλος.