«Πρέπει να παραμείνουμε το ισχυρότερο έθνος του πλανήτη για να μη γίνει Γ’ ΠΠ»
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι μιλώντας στην Επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στρατιωτικά τις δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας την ίδια στιγμή αναφερόμενος στο σενάριο απευθείας σύγκρουσης με τις έτερες πλανητικές υπερδυνάμεις.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια των ανησυχιών των ΗΠΑ για ολοκληρωτική στρατιωτική προσέγγιση Μόσχας και Πεκίνου (γιατί άραγε, οι ίδιοι οι Αμερικανοί την προκάλεσαν), έναντι ενός κοινού αντιπάλου, που είναι η Ουάσινγκτον.
«Παρά την υψηλή μαχητική ικανότητα του αμερικανικού Στρατού, οι ΗΠΑ θα είχαν σοβαρά προβλήματα εάν έπρεπε πραγματικά να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή σύγκρουση εναντίον Ρωσίας και Κίνας».
«Ο αμερικανικός Στρατός, από πλευράς δυνατοτήτων, μπορεί να πολεμήσει σε πολλά μέρη με διαφορετικούς τύπους απρόοπτων, αλλά αν μιλάτε για μια σοβαρή σύγκρουση με έναν πόλεμο μεγάλων δυνάμεων, ρεαλιστικά, το να συνδυάσουμε την Κίνα και τη Ρωσία είναι πολύ… πολύ δύσκολο πράγμα».
Είπε μάλιστα πως για να ΜΗΝ γίνει ένας Γ’ ΠΠ θα πρέπει οι ΗΠΑ να παραμείνουν το «ισχυρότερο έθνος του πλανήτη».
«Οι ΗΠΑ διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα πολεμικό σχέδιο επικεντρωμένο στην πιθανότητα δύο ταυτόχρονων μεγάλων συγκρούσεων, αλλά αυτό άλλαξε.
Τώρα, το Πεντάγωνο διατηρεί αρκετούς πόρους και στρατεύματα για να ενεργήσει εντατικά σε ένα μόνο σενάριο πολέμου, ενώ διατηρεί δυνάμεις μόνο με υποστηρικτικό τρόπο σε άλλα μέτωπα.
Επομένως, σε ένα σενάριο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα, θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής.
Ρωσία και Κίνα πλησιάζουν η μια την άλλη αναμφισβήτητα και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από στρατηγική και στρατιωτική άποψη. Είναι ενοχλητικό. Ανησυχώ για οποιαδήποτε σύμπλευση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Και πρέπει να προσθέσετε και το Ιράν ως τρίτο πόλο. Έτσι, αυτές οι τρεις χώρες μαζί θα είναι πρόβλημα για πολλά χρόνια ακόμα για τις ΗΠΑ, νομίζω, ειδικά η Ρωσία και η Κίνα λόγω των δυνατοτήτων τους».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί περίμεναν να ακούσουν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Mark Miley, για να καταλάβουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις δύο εταιρείες υπερδυνάμεις.
Ήδη η Ρωσία διαθέτει το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο, μεγαλύτερο και από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ αν συνδυάσει τις συμβατικές της δυνάμεις με αυτές της Κίνας, η συνολική ισχύ τους, γίνεται πολλαπλάσια όλων των χωρών του ΝΑΤΟ μαζί συμπεριλαμβανομένου και των ΗΠΑ.
Φυσικά, να προστεθεί πως και εκεί να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά σαφώς μικρότερο από το ρωσικό και το αμερικανικό.
Αυτό που προκαλεί εύλογες απορίες είναι το γιατί ο Αμερικανός στρατηγός επέλεξε να πει τώρα αυτές τις αλήθειες και να κατεβάσει από τα «σύννεφα» τους το κατεστημένο της Ουάσινγκτον.
Ο βασικός λόγος είναι διότι πλέον δια βλέπει πως Κίνα και Ρωσία έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο γεωπολιτικό μπλοκ και γύρω από αυτό δημιουργούν ένα ευρύτερο ευρασιατικό-νοτιομαερικανικό «μπλοκ» και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Ήδη η Κίνα συμφώνησε με την Βραζιλία οι μεταξύ τους συναλλαγές να γίνονται με τα δικά τους εθνικά νομίσματα και να αποβληθεί από αυτές το αμερικανικό δολάριο.
Επίσης, η Αργεντινή αιτείται να μπει κι αυτή στα BRICS.
Όλα αυτά δείχνουν πως Πεκίνο και Μόσχα δημιουργούν μία κολοσσιαία γεωπολιτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει εκτός της Ευρασίας και την Νότια Αμερική.
Το μέγεθος της συμμαχίας αυτής είναι υπερβολικά μεγάλο για την Δύση και σαφώς θα είναι πολυπληθέστερη (και το κυριότερο με πολύ πιο νεανικό και άρα ενεργό πληθυσμό).