Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας παράδοξο ότι γίνεται συζήτηση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν τίθεται το ζήτημα της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως τόνισε σύμφωνα με πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός:
«Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Μάλιστα, ζήτησε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.
Ταμείο Ανάκαμψης: «Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν»
Εξάλλου, τάχθηκε πλήρως υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζοντάς του «πολύ καλό σημείο εκκίνησης» και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης».
Τούρκοι προς Σίσι: ”Μην οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Ελλάδα, έλα να τα βρούμε!”
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:
«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης».
Σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.
«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.