Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι ένας πιθανός πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά θανατηφόρο τίμημα. Μια τέτοια σύγκρουση θα προκαλούσε λιμοκτονία σε όλο τον κόσμο, η οποία θα οδηγούσε κατά συνέπεια στο θάνατο των περισσότερων ανθρώπων.
Το 1945 για πρώτη φορά στην ιστορία μια χώρα έριξε πυρηνικές βόμβες σε μια άλλη . Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αναγκάσουν τους Ιάπωνες να παραδοθούν και να τεθούν σε θέση ισχύος έναντι των Ρώσων στον επερχόμενο Ψυχρό Πόλεμο. Για αρκετές δεκαετίες, το φάσμα μιας πυρηνικής σύγκρουσης στοιχειώνει τη Γη καθώς όλος ο κόσμος έχει μάθει τι σημαίνει η καταστροφική δύναμη του ατόμου.
Μερικοί ειδικοί φοβήθηκαν ότι ήταν θέμα χρόνου να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το θανατηφόρο οπλοστάσιο μια υπερδύναμη. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Μπροστά στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η απειλή σταμάτησε, αλλά με τα χρόνια περισσότερες χώρες εξοπλίστηκαν με πυρηνικά όπλα.
Σήμερα, ενόψει περαιτέρω εντάσεων ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης της ατομικής βόμβας επιστρέφουν σαν μπούμερανγκ.
Ερευνητές από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rutgers αποφάσισαν να ελέγξουν ποιες συνέπειες, μεταξύ άλλων έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο θα μπορούσε να έχει στο κλίμα. Με βάση προηγούμενες έρευνες, υπολόγισαν πόση αιθάλη από την έκρηξη των πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Αυτό το προϊόν, το οποίο θα παραγόταν κατά την έκρηξη της βόμβας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ηλιακή ακτινοβολία, λένε οι ερευνητές.
6 σενάρια, κανένα δεν αφήνει αυταπάτες
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα με βάση έξι υποθετικά σενάρια πολέμου. Πέντε από αυτούς αφορούσαν μικρότερους πολέμους χωρών όπως το Πακιστάν ή η Ινδία. Η πιο σοβαρή παραλλαγή επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το τρέχον επίσημο πυρηνικό οπλοστάσιο όλων των χωρών που αναλύθηκαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο χειρότερο σενάριο, ένας πυρηνικός πόλεμος θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των καλλιεργειών, σε παγκόσμιο λιμό και ως συνέπεια έως και 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν. «Αυτά τα δεδομένα μας δείχνουν ένα πράγμα: πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον πυρηνικό πόλεμο», είπε ο Άλαν Ρόμποκ, επιστήμονας του κλίματος, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Μετά από δύο χρόνια, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα λιμοκτονούσε»
Τα εκτιμώμενα δεδομένα από σενάρια πολέμου τροφοδοτήθηκαν στο εργαλείο πρόβλεψης του κλίματος. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μοντέλα παραγωγικότητας καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, το σιτάρι και η σόγια στον κόσμο ενόψει των συνεπειών των πυρηνικών εκρήξεων.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο που θα είχε ο πυρηνικός πόλεμος στην κτηνοτροφία και την αλιεία στον κόσμο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της γεωργικής παραγωγής θα ήταν πιο σοβαρή σε χώρες που είναι σημαντικοί εξαγωγείς τροφίμων σε άλλες χώρες, όπως Αφρική και Μέση Ανατολή.
Οι διαταραχές στις αγορές τροφίμων θα ήταν καταστροφικές υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Επιπλέον, ακόμη και σε αυτό που θεωρήθηκε το πιο ήπιο σενάριο, η μείωση των αποδόσεων κατά 7% θα ήταν η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ως αποτέλεσμα ενός πιθανού πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας, το 75% του πλανήτη θα λιμοκτονούσε μετά από δύο χρόνια.
Το στρώμα του όζοντος του πλανήτη μας θα καταστρεφόταν ολοσχερώς από τη θέρμανση της στρατόσφαιρας. Αυτό θα συνέβαλε στην παραγωγή περισσότερης υπεριώδους ακτινοβολίας.
Σε μελλοντικές μελέτες, θέλουμε να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στην παγκόσμια κατάσταση των τροφίμων, λένε οι συγγραφείς. Οι επιστήμονες προτρέπουν όλες τις χώρες στον κόσμο να υπογράψουν τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, κανένα «πυρηνικό κράτος» δεν το έκανε ποτέ.
Ποιες χώρες έχουν επίσημα πυρηνικά όπλα;
Υπάρχουν εννέα χώρες στον κόσμο που διαθέτουν επίσημα πυρηνικά όπλα. Πέντε από αυτά αναφέρονται ως «πυρηνικά κράτη» στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Είναι μια διεθνής συνθήκη που απαγορεύει στις χώρες που διαθέτουν τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών όπλων να τα πωλούν σε χώρες που δεν διαθέτουν την τεχνολογία. Επιπλέον, η συμφωνία υποχρεώνει τα κράτη να σταματήσουν την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.
Οι χώρες που διαθέτουν σήμερα πυρηνικές κεφαλές είναι:
Ρωσία,
Ηνωμένες Πολιτείες,
Μεγάλη Βρετανία,
Γαλλία,
Κίνα,
Ινδία,
Πακιστάν,
Βόρεια Κορέα,
Ισραήλ.
Η Νότια Αφρική, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν είχαν επίσης πυρηνικά όπλα στο παρελθόν.