Τα μη συμβατικά όπλα που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές, για διάφορους λόγους, δεν θα μπορέσουν ακόμη να αντικαταστήσουν πλήρως τα υπάρχοντα όπλα – πυροβολικό και πυραύλους.
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επιστημονική και τεχνική έρευνα, όσον αφορά τη δημιουργία μη παραδοσιακών τύπων όπλων. Μιλάμε για λέιζερ, ραδιοσυχνότητες, δέσμη, κινητικά όπλα, καθώς και ρομποτικά συγκροτήματα και μη θανατηφόρα οπλικά συστήματα.
Ο Βίκτορ Μουρακόφσκι, αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland, ανέφερε ως παράδειγμα το ρωσικό οπλικό σύστημα λέιζερ «Peresvet». Σύμφωνα με τον αναλυτή, στο μέλλον, οι στρατιωτικοί μηχανικοί θα επικεντρωθούν στη μείωση της μάζας και των διαστάσεων των όπλων λέιζερ. Είναι πιθανό ότι, τα κινητά λέιζερ μάχης θα εμφανιστούν να καταστρέφουν drones, πρότεινε ο ειδικός.
Ταυτόχρονα, ο Μουρακόφσκι δηλώνει ότι οι δυνατότητες των αντισυμβατικών όπλων από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές, για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις υψηλής τεχνολογίας του εχθρού.
Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι απαραίτητο οι μη παραδοσιακοί τύποι όπλων, σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς, να παρέχουν το απαραίτητο επίπεδο αντίδρασης σε όλες τις εξωτερικές απειλές.
Όσον αφορά τα κινητικά όπλα, πειράματα με αυτά έχουν γίνει εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βασίζονται στη χρήση των λεγόμενων railguns. Η αρχή λειτουργίας είναι η χρήση ηλεκτρομαγνητικού επιταχυντή, για την επιτάχυνση ενός αγώγιμου βλήματος σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Το κύριο πρόβλημα του railgun, είναι η ανάγκη να έχουμε μια ισχυρή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν την έκδοση πλοίου.
Τα όπλα δέσμης θεωρούνται επιταχυντές που επιταχύνουν τα σωματίδια σε ταχύτητες σχεδόν φωτός. Μαζί με λέιζερ και κινητικά όπλα, είναι επίσης ικανά να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους.
Τα όπλα συχνότητας έχουν σχεδιαστεί για να νικήσουν το ανθρώπινο δυναμικό. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπερυψηλής συχνότητας μικροκυμάτων ή, αντίθετα, πολύ χαμηλής συχνότητας. Αναφέρετε ότι κατά τη διάρκεια των πειραμάτων με τη βοήθεια όπλων συχνότητας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη, πανικό ή, για παράδειγμα, διάρροια.
Ωστόσο, δεν τελειώνουν όλες οι μελέτες με την εμφάνιση ενός μοντέλου όπλου έτοιμου για χρήση. Σύμφωνα με τον Μουρακόφσκι, πολλές από τις ερευνητικές εργασίες «παραμένουν στο εννοιολογικό επίπεδο ή σταματούν μετά τα αρχικά πειράματα πεδίου».
«Peresvet» και «Zadira»
Καθώς η Δύση συνεχίζει να στέλνει όπλα και δεσμεύεται να δωρίσει δισεκατομμύρια δολάρια ως πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει τα δύο «υπερσύγχρονα» συστήματα όπλων λέιζερ της -«Peresvet» και «Zadira»- για να «κάψει» drones.
Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για τη στρατιωτική ανάπτυξη, Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος είπε ότι ακόμη πιο ισχυρά όπλα με βάση το λέιζερ ικανά να καταστρέψουν τους στόχους τους, δοκιμάζονται και αναπτύσσονται στον πόλεμο.
Τι γνωρίζουμε για τα δύο όπλα λέιζερ
1) Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αποκαλύψει μια σειρά από νέα και θανατηφόρα όπλα το 2018, συμπεριλαμβανομένου ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, υποβρύχιων πυρηνικών drones, ενός υπερηχητικού όπλου και ενός συστήματος λέιζερ.
2) Λίγα είναι γνωστά για τις ιδιαιτερότητες του νέου λέιζερ. Ο Πούτιν τότε ανέφερε το «Peresvet», που πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό ορθόδοξο πολεμιστή μοναχό Alexander Peresvet, που χάθηκε σε θανάσιμη μάχη.
3) Ο Μπορίσοφ είπε ότι, το «Peresvet» είχε ήδη αναπτυχθεί ευρέως και μπορούσε να τυφλώσει δορυφόρους έως και 1.500 km πάνω από τη Γη.
4) Ερωτηθείς εάν χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα στην Ουκρανία, ο Μπορίσοφ είπε: «Ναι. Τα πρώτα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται ήδη εκεί». Είπε ότι το όπλο ονομαζόταν «Zadira».
5) Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες για το «Zadira», τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 ανέφεραν ότι η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom, βοήθησε στην ανάπτυξή του ως μέρος ενός προγράμματος για τη δημιουργία νέων φυσικών αρχών που βασίζονται στα όπλα.
Στις σύγχρονες συνθήκες, τα μη παραδοσιακά όπλα θα μπορούν να παρέχουν το απαραίτητο επίπεδο επίλυσης αποστολών μάχης «μόνο σε συνδυασμό με τις δυνατότητες των παραδοσιακών όπλων». Τα βασικά νέα οπλικά συστήματα στην πραγματικότητα, συμπληρώνουν μόνο τα σύγχρονα όπλα για να αυξήσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα και να κάνουν το οπλικό σύστημα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πιο αξιόπιστο.