Tελικά κάτι δεν κάνει καλά η κυβέρνηση αλλιώς δεν εξηγείται γιατί το 40% των Ελλήνων πολιτών αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα περί κορωνοϊού και των μέτρων απαγόρευσης που επιβάλλονται. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που θεωρούν ότι ο απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό παρουσιάζεται σκόπιμα ως πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkin και η οποία δημοσιεύτηκε στον Guardian. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νιγηρία όπου σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι «σίγουρα ή μάλλον αληθινός». Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ. Θα πει κάποιος αφού τόσοι πολλοί αμφισβητούν την ιστορία αυτή γιατί φοράνε μάσκες; Μα για να μην πληρώνουν πρόστιμα 150 ευρώ, τόσο απλά. Και πριν κανείς πει οτιδήποτε για την Νιγηρία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους αμφισβητίες της πανδημίας του κορωνοϊού, να πούμε πως οι άνθρωποι έχουν δίκιο! Πεθαίνουν κατά δεκάδες χιλιάδες από την ανέχεια και τις κακές συνθήκες διαβίωσης όπως επίσης και από την εκστρατεία της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ που σφάζει όποιον συναντήσει στο διάβα της και σίγουρα ο κορωνοϊός είναι το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

BySfairika.gr

Οκτ 29, 2020


Πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την εκπληκτική άνοδο του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή το έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και συνεχίζει την πτωτική τάση (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) που προχωρούν μαζικά σχεδόν σε νέα lockdowns.

Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της σχετικής χρονολογικής σειράς, ενώ και η αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχαν η Ελλάδα (187,4%), η Ιταλία (149,4%), η Πορτογαλία (126,1%), το Βέλγιο (115,3%), η Γαλλία (114,1%), η Κύπρος (113,2%) και η Ισπανία (110,1%), ενώ το χαμηλότερο είχαν η Εσθονία (18,5%) και το Λουξεμβούργο (23,8%).

Η θέση της Ελλάδας

Ύφεση της τάξεως του 10% στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου κατά 7% στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με συνολική ύφεση 8,2%.

Σε αντίθεση με το τι συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, για το 2ο εξάμηνο αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνη.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου θα επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα των 44 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση (και σε σταθερές τιμές), επίδοση η οποία έχει να σημειωθεί από το μακρινό 1998, όταν η χώρα είχε ακόμη τη δραχμή ως εθνικό νόμισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »