Τυχόν μεταφορά των αρματαγωγών μας στο Βόλο, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει αναφορικά με την εκπαίδευση στον καιρό της ειρήνης με τους πεζοναύτες μας, ενώ θα μειώσει στο ελάχιστο την φόρτωση και ανάληψη πολεμικής αποστολής τους εάν απαιτηθεί
Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία αναφορικά με σχέδιο που φέρεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει συζητήσει και συναποφασίσει με τους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ για την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα ότι τα αρματαγωγά μας θα “δέσουν” στο λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας φόρτωσης σε αυτά της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μας που επίσης εδρεύει στο Βόλο, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και η άμεση ανάληψη αποστολής.
Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει το ΓΕΝ να δημιουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις ανάλογες υποδομές σε στεριά και θάλασσα (λιμένα Βόλου) για την φιλοξενία των αρματαγωγών.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το θέμα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του τέως Αμερικανού ΥΠΕΞ Πομπέο, κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας, οπότε και εξασφαλίστηκε η αναγκαία βοήθεια για τις παραπάνω εργασίες, ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα συντήρησης των αρματαγωγών, καθώς και μικροεργασιών στο λιμάνι του Βόλο
Διαπιστώσεις
Η τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, καθώς και η Διοίκηση Αποβατικών της πλοίων ως γνωστόν εδρεύουν στη Foca.
Και οι δύο αυτοί Σχηματισμοί του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού υπάγονται στη Διοίκηση Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής που έχει επίσης έδρα τη Foca η οποία με τη σειρά της υπάγεται στη Διοίκηση Νότιας Θαλάσσιας περιοχής με έδρα την Σμύρνη.
Ο Βόλος γεωγραφικά βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την περιοχή Foca-Σμύρνης
Επίσης χάρη στα πολλά υπάρχοντα συστήματα επιτηρήσεως που διαθέτουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία, θεωρείται απίθανο λόγου χάρη να μην γίνει αντιληπτή η κίνηση των τουρκικών αποβατικών πλοίων και πεζοναυτών, κάτι που θα θέσει σε άμεση ετοιμότητα τα φίλια αποβατικά και πεζοναύτες μας.
Λόγω του ότι οι ειρηνικές θέσεις τους βρίσκονται σχεδόν απέναντι του ενός από τον άλλο, αυτό θα σημαίνει και τον ίδιο σχεδόν χρόνο αντίδρασής τους και λέω σχεδόν γιατί Χίος-Ψαρά και Λέσβος βρίσκονται εγγύτερα πρός τη Σμύρνη σε σχέση με τον Βόλο.
Επιπλέον θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν πως οι Τούρκοι στα πλαίσια ασκήσεων τους, δεν έχουν επιβιβάσει τους πεζοναύτες τους στα αρματαγωγά τους στη Foca, αλλά κινήθηκαν ανεξάρτητα μεταξύ τους και “συναντήθηκαν” κοντά στην περιοχή της ασκήσεως όπου και έγινε και η σύζευξή τους και η φόρτωση της Ταξιαρχίας πεζοναυτών στα αρματαγωγά.
Όταν λέω ότι κινήθηκαν ανεξάρτητα εννοώ, ότι οι μεν Τούρκοι πεζοναύτες κινήθηκαν οδικώς από την έδρα τους τη Foca προς την περιοχή της άσκησης, ενώ τα αρματαγωγά δια θαλάσσης και σταδιακά μάλιστα, κινούμενα σχεδόν παραθαλάσσια.
Επίσης κατά την μετακίνηση τους οδικώς οι Τούρκοι πεζοναύτες κινήθηκαν κάνοντας χρήση πολιτικών μισθωμένων οχημάτων (πούλμαν), φορώντας πολιτική περιβολή, (αυτό τον τρόπο τον έχουν χρησιμοποιήσει για μεταφορά και άλλων Μονάδων των Ειδικών τους Δυνάμεων), ενώ ένα μέρος των υλικών-οπλισμού τους κινήθηκαν με στρατιωτικά οχήματα προς την περιοχή άσκησης και το λοιπό μέρος τους με τα αρματαγωγά-αποβατικά σκάφη τους.
Η ένταξη του mini αεροπλανοφόρου Anadolu στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε λίγο διάστημα από τώρα, χρήζει ιδαίτερης μελέτης και αντιμετώπισης από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αφού επί της ουσίας θα αποτελεί από μόνο του μια συνεχή μικρή αποβατική δύναμη, η οποία θα διαθέτει σημαντική άμεση υποστήριξη από τα ΕΕ/Π, UAV και STOLV αεροσκάφη που θα μεταφέρει
Εκτίμηση είναι ότι η περιοχή που θα “δραστηριοποιείται” δεν θα είναι μικρές θαλάσσιες περιοχές, με πολλά νησιά μας για ευνόητους λόγους.
Επίσης ο Βόλος σε σχέση με την περιοχή Foca-Σμύρνης παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό της τρωτότητας με πυρά, αφού η εγγύτητα Χίου-Λέσβου θέτει εντός βεληνεκούς του φιλίου πυροβολικού τις σταθερές λιμενικές τουρκικές εγκαταστάσεις. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Βόλο.
Κλείνοντας επισημαίνω ότι η τυχόν μεταφορά των αρματαγωγών μας στο Βόλο, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει αναφορικά με την εκπαίδευση στον καιρό της ειρήνης με τους πεζοναύτες μας, ενώ θα μειώσει στο ελάχιστο την φόρτωση και ανάληψη πολεμικής αποστολής τους εάν απαιτηθεί.