Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αποστείλει δυο έγγραφα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου έκαναν λόγο για «ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης» στο κινεζικό εργαστήριο
Ως προειδοποιητικές βολές χαρακτήρισε αμερικανός αξιωματούχος τις αναφορές αξιωματούχων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κίνα σχετικά με τις ελλείψεις ασφαλείας στο ερευνητικό εργαστήριο της Ουχάν στα μέσα του 2018, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.
Εκείνη τη χρονική περίοδο, πριν από δύο περίπου χρόνια, αμερικανοί αξιωματούχοι στην Κίνα, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμσον Φας, επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ουχάν, και ειδικοί επιστήμονες επί θεμάτων υγείας είχαν επισκεφθεί το εργαστήριο επιδημιολογίας της Ουχάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, στην ιστοσελίδα του κινεζικού εργαστηρίου υπήρχε μάλιστα ανάρτηση για την εν λόγω επίσκεψη στην αγγλική γλώσσα, αλλά διεγράφη πρόσφατα.
Ύστερα από την προαναφερθείσα επίσκεψη οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αποστείλει δυο έγγραφα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου έκαναν λόγο για «ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης» στο εργαστήριο.
Μάλιστα, η πρώτη ειδοποίηση αναφερόταν συγκεκριμένα στις έρευνες του εργαστηρίου για τις νυχτερίδες και στο ενδεχόμενο μιας πανδημίας τύπου SARS.
«Κατά την εκεί παραμονή μας και τις συνομιλίες μας με τους επιστήμονες, μας τόνισαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικούς και τεχνικούς που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους ερευνητικές εργασίες» αναφέρεται στην ειδοποίηση των αμερικανικών Αρχών στην Κίνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Κυρίως όμως», σημειώνεται στο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post, «υπήρξαν σοβαρά ευρήματα για την πιθανότητα ένας κοροναϊός τύπου SARS να μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους».
Ο Σιαο Κιανγκ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, υποστηρίζει ότι το ανωτέρω έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα στους κινδύνους που θα μπορούσε να επιφέρει στη δημόσια υγεία ένα ατύχημα από το εν λόγω εργαστήριο.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε υποψίες για το κινεζικό εργαστήριο, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν παρουσιάσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.
Τέλος, η εφημερίδα προσθέτει ότι η έρευνα κινέζων επιστημόνων στο περιοδικό Lancet δεν αποδεικνύει το κατά πόσον ο ιός συνδέεται με την αγορά αγρίων ζώων της Ουχάν, κάτι που αποτελεί την επίσημη εκδοχή της κινεζικής κυβέρνησης.