Δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα και η Ρωσία κρύβουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρυσό εδώ και πολλά χρόνια.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και αγοραστής χρυσού στον κόσμο. Η Ρωσία είναι το νούμερο δύο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρυσού βρίσκει το δρόμο του στα θησαυροφυλάκια των ρωσικών και κινεζικών κυβερνήσεων.
Η Ρωσία διαθέτει πάνω από 2.300 τόνους ή σχεδόν 74 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες στον κόσμο. Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα χρυσού που διαθέτει η Κίνα, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη από την κρυψώνα της Ρωσίας.
Ο χρυσός της Ρωσίας και της Κίνας τους δίνει πρόσβαση σε μια απολιτικά ουδέτερη μορφή χρήματος χωρίς κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.
Θυμηθείτε, ο χρυσός είναι η πιο ανθεκτική μορφή χρήματος της ανθρωπότητας για πάνω από 2.500 χρόνια, λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών που τον καθιστούν κατάλληλο για την αποθήκευση και την ανταλλαγή αξίας.
Ο χρυσός είναι ανθεκτικός, διαιρετός, συνεπής, βολικός, σπάνιος και, κυρίως, το πιο “σκληρό” από όλα τα φυσικά εμπορεύματα.
Με άλλα λόγια, ο χρυσός είναι το μοναδικό φυσικό εμπόρευμα που είναι το πιο “δύσκολο να παραχθεί” (σε σχέση με τα υπάρχοντα αποθέματα) και, ως εκ τούτου, το πιο ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Αυτό είναι που προσδίδει στον χρυσό τις ανώτερες νομισματικές του ιδιότητες.
Η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό τους για να συμμετάσχουν στο διεθνές εμπόριο και ίσως να στηρίξουν τα νομίσματά τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χρυσός αντιπροσωπεύει μια πραγματική νομισματική εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, και η Ρωσία και η Κίνα έχουν πολύ από αυτόν.
Σήμερα είναι σαφές γιατί η Κίνα και η Ρωσία είχαν μια ακόρεστη ζήτηση για χρυσό.
Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τραβήξουν το χαλί κάτω από το δολάριο ΗΠΑ. Και τώρα είναι αυτή η στιγμή…
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποκομίζει ένα απίστευτο ποσό εξουσίας επειδή το δολάριο ΗΠΑ είναι το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Επιτρέπει στις ΗΠΑ να τυπώνουν ψεύτικο χρήμα από το πουθενά και να το εξάγουν στον υπόλοιπο κόσμο έναντι πραγματικών αγαθών και υπηρεσιών – μια προνομιακή εκμετάλλευση που δεν έχει καμία άλλη χώρα.
Ο χρυσός της Ρωσίας και της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο ενός νέου νομισματικού συστήματος εκτός του ελέγχου των ΗΠΑ. Τέτοιες κινήσεις θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυριαρχίας του δολαρίου.
Πέντε πρόσφατες εξελίξεις είναι ένα γιγαντιαίο κόκκινο σημάδι που αναβοσβήνει ότι κάτι μεγάλο θα μπορούσε να είναι επικείμενο.
Προειδοποιητικό σημάδι #1: Οι ρωσικές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι τα αποθέματα δολαρίου “δεν είναι πραγματικά χρήματα”
Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την πιο επιθετική εκστρατεία κυρώσεων που έχει εξαπολύσει ποτέ.
Ξεπερνώντας ακόμη και το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία είναι πλέον το έθνος με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε τα αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ της ρωσικής κεντρικής τράπεζας – τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις του έθνους.
Ήταν μια εκπληκτική απεικόνιση του πολιτικού κινδύνου του δολαρίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να καταλάβει τα αποθέματα δολαρίου μιας άλλης κυρίαρχης χώρας με το πάτημα ενός διακόπτη.
Η Wall Street Journal, σε άρθρο με τίτλο “Αν τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι πραγματικά χρήματα, ο κόσμος θα υποστεί σοκ”, σημείωσε:
“Οι κυρώσεις έχουν δείξει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί από τις κεντρικές τράπεζες μπορούν να αφαιρεθούν. Με την Κίνα να το σημειώνει, αυτό μπορεί να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική, την οικονομική διαχείριση και ακόμη και τον διεθνή ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ”.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους και ότι το δολάριο δεν είναι πλέον αξιόπιστο νόμισμα.
Το περιστατικό έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και έχει καταλύσει σημαντικές χώρες να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις στο εμπόριο και στα αποθεματικά τους.
Η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και η Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών, ανακοίνωσαν ή ήδη πραγματοποιούν συναλλαγές με τη Ρωσία στα τοπικά τους νομίσματα αντί του δολαρίου ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν μια αγορά άνω των τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ για να συναλλάσσονται μεταξύ τους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κίνητρο στη μισή σχεδόν ανθρωπότητα να βρει εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο, επιχειρώντας να απομονώσει τη Ρωσία.
Προειδοποιητικό σημάδι #2: Ρούβλια, χρυσός και Bitcoin για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, ξυλείας, σιταριού, λιπασμάτων και παλλάδιου (ζωτικής σημασίας συστατικό στα αυτοκίνητα) στον κόσμο.
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και αλουμινίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας νικελίου και άνθρακα.
Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός και μεταποιητής ουρανίου για πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Το εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Ρωσία και τους συμμάχους της παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο 20% των σπιτιών στις ΗΠΑ.
Εκτός από την Κίνα, η Ρωσία παράγει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Υπάρχουν πολλά στρατηγικά εμπορεύματα στα οποία η Ρωσία κυριαρχεί.
Εν ολίγοις, η Ρωσία δεν είναι απλώς μια δύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά μια υπερδύναμη εμπορευμάτων.
Μετά την κατάσχεση των αποθεμάτων της Ρωσίας σε δολάρια ΗΠΑ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Μόσχα έχει ελάχιστη χρήση για το δολάριο ΗΠΑ. Η Μόσχα δεν θέλει να ανταλλάξει τα σπάνια και πολύτιμα εμπορεύματά της με πολιτικοποιημένο χρήμα που οι αντίπαλοί της μπορούν να της πάρουν κατά το δοκούν. Θα ανεχόταν ποτέ η κυβέρνηση των ΗΠΑ μια κατάσταση όπου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα διατηρούσε τα αποθεματικά του σε ρούβλια στη Ρωσία;
Ο επικεφαλής του ρωσικού κοινοβουλίου αποκάλεσε πρόσφατα το δολάριο ΗΠΑ “περιτύλιγμα καραμέλας”, αλλά όχι την ίδια την καραμέλα. Με άλλα λόγια, το δολάριο έχει την εξωτερική εμφάνιση του χρήματος αλλά δεν είναι πραγματικό χρήμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν δέχεται πλέον δολάρια ΗΠΑ (ή ευρώ) σε αντάλλαγμα για την ενέργειά της. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τη Ρωσία. Αντ’ αυτού, λοιπόν, η Μόσχα απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια.
Αυτό είναι ένα επείγον πρόβλημα για την Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα ρωσικά εμπορεύματα. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές πρέπει τώρα πρώτα να αγοράσουν ρούβλια με τα ευρώ τους και να τα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και άλλες εξαγωγές.
Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το ρούβλι ανέκτησε όλη την αξία που έχασε τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία και στη συνέχεια σημείωσε περαιτέρω κέρδη.
Εκτός από τα ρούβλια, ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος της ενέργειας δήλωσε ότι η Μόσχα θα δεχόταν επίσης χρυσό ή Bitcoin ως αντάλλαγμα για τα εμπορεύματά της.
“Αν θέλουν να αγοράσουν, ας πληρώσουν είτε σε σκληρό νόμισμα -και αυτός είναι ο χρυσός για εμάς… μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε Bitcoins”.
Εδώ είναι η ουσία. Τα αμερικανικά δολάρια δεν είναι πλέον απαραίτητα (ή επιθυμητά) για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων.
Προειδοποιητικό σημάδι #3: Το σύστημα του πετροδολαρίου φλερτάρει με την κατάρρευση
Το πετρέλαιο είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο στρατηγική αγορά εμπορευμάτων.
Τα τελευταία 50 χρόνια, ουσιαστικά όποιος ήθελε να εισάγει πετρέλαιο χρειαζόταν δολάρια ΗΠΑ για να το πληρώσει.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οι ΗΠΑ έκαναν μια συμφωνία για την προστασία της Σαουδικής Αραβίας με αντάλλαγμα τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα δέχονταν μόνο δολάρια ΗΠΑ για το πετρέλαιό τους.
Κάθε χώρα χρειάζεται πετρέλαιο. Και αν οι ξένες χώρες χρειάζονται δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσουν πετρέλαιο, έχουν επιτακτικό λόγο να διατηρούν μεγάλα αποθέματα δολαρίων.
Αυτό δημιουργεί μια τεράστια τεχνητή αγορά για τα δολάρια ΗΠΑ και αναγκάζει τους ξένους να απορροφήσουν πολλές από τις νέες νομισματικές μονάδες που δημιουργεί η Fed. Φυσικά, αυτό δίνει τεράστια ώθηση στην αξία του δολαρίου.
Το σύστημα έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας βαθύτερης, πιο ρευστής αγοράς για το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί τεχνητά χαμηλά τα επιτόκια, χρηματοδοτώντας έτσι τεράστια ελλείμματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει.
Εν ολίγοις, το σύστημα του πετροδολλαρίου αποτέλεσε το θεμέλιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια.
Αλλά όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν… και σύντομα.
Αφού εισέβαλε στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδιωξε τη Ρωσία από το σύστημα του δολαρίου και κατέσχεσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Η Ουάσινγκτον απειλεί εδώ και χρόνια να κάνει το ίδιο με την Κίνα. Αυτές οι απειλές βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι η Κίνα κατέστρεψε τη Βόρεια Κορέα, δεν εισέβαλε στην Ταϊβάν και έκανε άλλα πράγματα που ήθελαν οι ΗΠΑ.
Αυτές οι απειλές κατά της Κίνας μπορεί να είναι μπλόφα, αλλά αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις πραγματοποιήσει -όπως έκανε πρόσφατα κατά της Ρωσίας- θα είναι σαν να ρίξει μια οικονομική πυρηνική βόμβα στο Πεκίνο. Χωρίς πρόσβαση σε δολάρια, η Κίνα θα δυσκολευόταν να εισάγει πετρέλαιο και να συμμετέχει στο διεθνές εμπόριο. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της θα κατέληγε σε αδιέξοδο, μια αφόρητη απειλή για την κινεζική κυβέρνηση.
Η Κίνα θα προτιμούσε να μην εξαρτάται από έναν τέτοιο αντίπαλο. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δημιούργησε μια εναλλακτική λύση στο σύστημα του πετροδολαρίου.
Μετά από χρόνια προετοιμασίας, το Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης (INE) εγκαινίασε το 2017 ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο σε κινεζικό γουάν. Από τότε, κάθε παραγωγός πετρελαίου μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιό του για κάτι άλλο εκτός από δολάρια ΗΠΑ… στην προκειμένη περίπτωση, το κινεζικό γουάν.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα. Οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου δεν θέλουν να συσσωρεύσουν ένα μεγάλο απόθεμα γουάν, και η Κίνα το γνωρίζει αυτό.
Γι’ αυτό η Κίνα έχει συνδέσει ρητά το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό με τη δυνατότητα μετατροπής γουάν σε φυσικό χρυσό -χωρίς να αγγίζει τα επίσημα αποθέματα της Κίνας- μέσω των χρηματιστηρίων χρυσού στη Σαγκάη (τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού χρυσού στον κόσμο) και στο Χονγκ Κονγκ.
Η PetroChina και η Sinopec, δύο κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες, παρέχουν ρευστότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού σε γιουάν, καθώς είναι μεγάλοι αγοραστές. Έτσι, αν οποιοσδήποτε παραγωγός πετρελαίου θέλει να πουλήσει το πετρέλαιό του σε γουάν (και έμμεσα σε χρυσό), πάντα θα υπάρχει προσφορά.
Μετά από χρόνια ανάπτυξης και επεξεργασίας των προβλημάτων, το συμβόλαιο INE για το μελλοντικό πετρέλαιο σε γουάν είναι τώρα έτοιμο για την prime time.
Και τώρα που οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα του δολαρίου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα αξιόπιστο σύστημα ικανό να χειριστεί πωλήσεις πετρελαίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων εκτός του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Το Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης είναι αυτό το σύστημα.
Πίσω στη Σαουδική Αραβία…
Για σχεδόν 50 χρόνια, οι Σαουδάραβες επέμεναν πάντα ότι όποιος ήθελε το πετρέλαιό τους θα έπρεπε να πληρώσει με δολάρια ΗΠΑ, υποστηρίζοντας το δικό τους τέλος του συστήματος πετροδολαρίων.
Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα…
Θυμηθείτε ότι η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Επιπλέον, η ποσότητα πετρελαίου που εισάγει συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τροφοδοτεί μια οικονομία άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ).
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος πελάτης της Σαουδικής Αραβίας. Το Πεκίνο αγοράζει πάνω από το 25% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και θέλει να αγοράσει περισσότερο.
Οι Κινέζοι θα προτιμούσαν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το δολάριο ΗΠΑ, το νόμισμα του αντιπάλου τους, για να αγοράσουν ένα βασικό αγαθό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι οι Κινέζοι και οι Σαουδάραβες έχουν ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις για να δέχονται γουάν ως πληρωμή για τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αντί για δολάρια.
Το άρθρο της WSJ ισχυρίζεται ότι οι Σαουδάραβες είναι θυμωμένοι με τις ΗΠΑ επειδή δεν τις υποστηρίζουν αρκετά στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης. Επιπλέον, απογοητεύτηκαν από την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Εν ολίγοις, οι Σαουδάραβες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. Έτσι, δεν αισθάνονται ότι χρειάζεται να τηρήσουν το δικό τους μέρος.
Ακόμη και η WSJ παραδέχεται ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το δολάριο ΗΠΑ.
“Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να ροκανίσει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο η Ουάσινγκτον βασίζεται εδώ και δεκαετίες για την εκτύπωση κρατικών γραμματίων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος”.
Εδώ είναι η ουσία.
Η Σαουδική Αραβία – ο στυλοβάτης του συστήματος του πετροδολαρίου – φλερτάρει ανοιχτά με την Κίνα για την πώληση του πετρελαίου της σε γουάν. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -και πιθανότατα σύντομα- οι Κινέζοι θα βρουν έναν τρόπο να αναγκάσουν τους Σαουδάραβες να αποδεχθούν το γουάν.
Το τεράστιο μέγεθος της κινεζικής αγοράς καθιστά αδύνατο για τη Σαουδική Αραβία -και για άλλους εξαγωγείς πετρελαίου- να αγνοήσει τις απαιτήσεις της Κίνας να πληρώνει σε γουάν επ’ αόριστον. Επιπλέον, η χρήση του ΙΝΕ για την ανταλλαγή πετρελαίου με χρυσό γλυκαίνει ακόμη περισσότερο τη συμφωνία για τους εξαγωγείς πετρελαίου.
Κάποια στιγμή σύντομα, θα υπάρξουν πολλά επιπλέον δολάρια που αιωρούνται ξαφνικά και θα ψάχνουν για σπίτι τώρα που δεν χρειάζονται για την αγορά πετρελαίου.
Αυτό σηματοδοτεί μια επικείμενη και τεράστια αλλαγή για όποιον κατέχει δολάρια ΗΠΑ. Θα ήταν απίστευτα ανόητο να αγνοήσει κανείς αυτό το τεράστιο κόκκινο προειδοποιητικό σήμα.
Προειδοποιητικό σημάδι #4: Ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος και αύξηση των τιμών ρεκόρ
Τον Μάρτιο του 2020, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, άσκησε ασύλληπτη εξουσία…
Εκείνη την εποχή, ήταν το αποκορύφωμα του χρηματιστηριακού κραχ εν μέσω της υστερίας του COVID. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν καθώς έβλεπαν την αγορά να πέφτει και στράφηκαν στη Fed για να κάνει κάτι.
Μέσα σε λίγες μέρες, η Fed δημιούργησε περισσότερα δολάρια από το πουθενά απ’ ό,τι είχε δημιουργηθεί για σχεδόν 250 χρόνια ύπαρξης των ΗΠΑ. Ήταν μια άνευ προηγουμένου ποσότητα εκτύπωσης χρήματος που ανήλθε σε περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και σχεδόν διπλασίασε την προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είναι σχεδόν ασύλληπτη ποσότητα χρήματος. Το ανθρώπινο μυαλό δυσκολεύεται να διαχειριστεί τέτοιους αριθμούς. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να το βάλω σε μια προοπτική.
Πριν από ένα εκατομμύριο δευτερόλεπτα ήταν πριν από περίπου 11 ημέρες.
Ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα πριν ήταν το 1988.
Ένα τρισεκατομμύριο δευτερόλεπτα πριν ήταν το 30.000 π.Χ.
Για περισσότερη προοπτική, η ημερήσια οικονομική παραγωγή και των 331 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με το πάτημα ενός κουμπιού, η Fed δημιουργούσε περισσότερα δολάρια από το πουθενά από την οικονομική παραγωγή ολόκληρης της χώρας.
Οι ενέργειες της Fed κατά τη διάρκεια της υστερίας του Covid -οι οποίες συνεχίζονται- ισοδυναμούσαν με τη μεγαλύτερη νομισματική έκρηξη που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ.
Όταν η Fed ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε τον αμερικανικό λαό ότι οι ενέργειές της δεν θα προκαλούσαν σοβαρές αυξήσεις των τιμών. Δυστυχώς, όμως, δεν άργησε να αποδειχθεί ότι αυτός ο παράλογος ισχυρισμός ήταν ψευδής.
Μόλις έγινε εμφανής η αύξηση των τιμών, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και η Fed ισχυρίστηκαν ότι ο πληθωρισμός ήταν μόνο “παροδικός” και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.
Φυσικά, έκαναν τεράστιο λάθος και το ήξεραν – έκαναν γκαζάρισμα.
Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.
Ακόμα και σύμφωνα με τα διαστρεβλωμένα στατιστικά στοιχεία του ΔΤΚ της ίδιας της κυβέρνησης, τα οποία υποτιμούν την πραγματικότητα, ο πληθωρισμός αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Πρόσφατα ο ΔΤΚ έφτασε σε υψηλό 40 ετών και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Δεν θα με εξέπληττε να δω τον ΔΤΚ να ξεπερνά τα προηγούμενα υψηλά του στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Εξάλλου, το τύπωμα χρήματος που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από ό,τι τότε.
Προειδοποιητικό σημάδι #5: Ο πρόεδρος της Fed παραδέχεται ότι η κυριαρχία του δολαρίου είναι νεκρή
“Είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερα από ένα αποθεματικά νομίσματα”.
Αυτά είναι τα πρόσφατα λόγια του Τζερόμ Πάουελ, του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια εκπληκτική παραδοχή από το μοναδικό πρόσωπο που έχει τον μεγαλύτερο έλεγχο του δολαρίου ΗΠΑ, του σημερινού παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Θα ήταν εξίσου γελοίο με το να έλεγε ο Μάικ Τάισον ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότεροι από ένας πρωταθλητές βαρέων βαρών.
Με άλλα λόγια, το κόλπο τελείωσε.
Ούτε καν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν μπορεί πλέον να συμφωνήσει με τη φάρσα της διατήρησης της υπεροχής του δολαρίου… και ούτε εσείς θα έπρεπε.
Συμπέρασμα
Είναι σαφές ότι οι ημέρες της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ τελειώνουν γρήγορα -κάτι που παραδέχεται ανοιχτά ακόμη και ο πρόεδρος της Fed.
Για να ανακεφαλαιώσουμε, εδώ είναι τα πέντε επικείμενα, κόκκινα προειδοποιητικά σημάδια που αναβοσβήνουν και το τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου είναι κοντά.
Προειδοποιητικό σημάδι #1: Οι ρωσικές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι τα αποθέματα δολαρίου “δεν είναι πραγματικά χρήματα”
Προειδοποιητικό σημάδι #2: Ρούβλια, χρυσός και Bitcoin για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα
Προειδοποιητικό σημάδι #3: Το σύστημα του πετροδολαρίου φλερτάρει με την κατάρρευση
Προειδοποιητικό σημάδι #4: Ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος και αύξηση των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ
Προειδοποιητικό σημάδι #5: Ο πρόεδρος της Fed παραδέχεται ότι η κυριαρχία του δολαρίου είναι νεκρή
Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και μεγεθύνουμε, η Μεγάλη Εικόνα είναι ξεκάθαρη.
Είμαστε πιθανότατα στο κατώφλι μιας ιστορικής αλλαγής… και αυτό που έρχεται στη συνέχεια μπορεί να αλλάξει τα πάντα.