Έρχονται και άλλα μέτρα.

 Ανανέωση – 08:50

Τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μας θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου». Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει του OPEN TV ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.


Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Αναφερόμενος στα αντισηπτικά, σημείωσε ότι σύντομα θα λυθεί η κατάσταση με αυτά και τόνισε ότι θα γίνουν τα πάντα για να υπάρχουν και μάσκες στην αγορά. «Η αισχροκέρδεια είναι κάτι ανήθικο. Γι’ αυτό και επέβαλα πρόστιμο 50.000 ευρώ σε συγκεκριμένα εταιρεία. Θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης. 

Αρχικό κείμενο 08:15

«Ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας. Ίσως ο πιο δύσκολος». Η φράση αυτή αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί (και) στην κυβέρνηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Οι ειδικοί αναμένουν την κλιμάκωση των κρουσμάτων και, ενδεχομένως, και των απωλειών και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, η έγκαιρη λήψη μέτρων και τα -μέχρι στιγμής- στατιστικά στοιχεία αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι τρομακτικό συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία.

Υπό το φόβο της κλιμάκωσης, ωστόσο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου ακριβώς να προλάβει τα χειρότερα. Έτσι, στο τραπέζι παραμένουν σενάρια όπως η καθολική απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ελλάδα, το κλείσιμο λιμανιών και σιδηροδρομικών σταθμών ή ακόμη και η ολική – πλην ελαχίστων και αυστηρών εξαιρέσεων – απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Τουρκία – κορωνοϊός: Τριάντα πόλεις “κλειδώνει” ο Ερντογάν


Η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας, πάντως, αφήνει θετικές εντυπώσεις στην κυβέρνηση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμμορφώθηκε με το μέτρο αυτό.  

Όμως, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των ειδικών, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο περιορισμός της κυκλοφορίας να μην παραταθεί και μετά τις 6 Απριλίου, που λήγει τυπικά η ισχύς του μέτρου. Ούτως ή άλλως, κλειστά θα παραμείνουν οριστικά ως το Πάσχα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, καθώς ήδη αποφασίστηκε η παράταση της ισχύος του μέτρου, ενώ τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου θα παραμείνουν κλειστές και οι περισσότερες επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή.


Η Κολχικίνη γεννά ελπίδες στη μάχη με τον κορωνοϊό  

Η πρόεδρος εταιρείας εντατικής θεραπείας μιλά για την ελληνική απάντηση στον κορωνοϊό την ουσία κολχικίνη που δίνει ελπίδες στη μάχη με τον «αόρατο» εχθρό.


Στη μελέτη που αφορά στην «ελληνική απάντηση» στον κορωνοϊό, την ουσία κολχικίνη αναφέρθηκε η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος εταιρείας εντατικής θεραπεία τονίζοντας πως είναι πρώιμο να συζητάμε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι πανάκεια για τη θεραπεία του ιού.   

«Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι πανάκεια για τη θεραπεία του ιού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κολχικίνη βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν οξεία στεφανιαία νόσο να θεραπευτούν πιο γρήγορα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιδέα ήταν οι ασθενείς να ξεκινήσουν τη χορήγηση της κολχικίνης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών έχουν προσβολή του μυοκαρδίου» ανέφερε αρχικά η κυρία Κοτανίδου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open. «Το φάρμακο είναι παλιό και γνωστό και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ασθένειες» συμπλήρωσε η γιατρός.


Σε ερώτηση εάν η μελέτη έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με κορωνοϊό απάντησε πως «αυτή τη στιγμή ο Καναδάς ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη μελέτη η οποία περιλαμβάνει πάνω από 6.000 ασθενείς. Συγχρόνως με τον Καναδά ξεκινάμε και εμείς μία παρόμοια μελέτη και ελπίζω σύντομα να έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα» υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου.  

Κληθείσα να απαντήσει στο πότε θα υπάρξει κάτι αποτελεσματικό σχετικά με τον κορωνϊό σημείωσε πως «η δική μας αγωνία είναι εξίσου μεγάλη. Αν θα μπορούσαμε να έχουμε αύριο το φάρμακο θα το έχουμε. Τα πιο πρώιμα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ικανός αριθμός ασθενών στις μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο».

Κορωνοϊός: Ανησυχητικό το ποσοστό θανάτων στις ΗΠΑ: 345 μέσα σε ένα 24ωρο

Ακόμη η πρόεδρος της εταιρείας εντατικής θεραπείας ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν πρέπει να παίρνει ούτε ασπιρίνη χωρίς ιατρική συμβουλή». «Περιμένουμε να μην υπάρχει αύξηση των ασθενών που κάνουν εισαγωγές στις ΜΕΘ.  

Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε δει επιβάρυνση του συστήματος υγείας και μετά από το πικ θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακά μία πτωτική τάση» ανέφερε ακόμη η κυρία Κοτανίδου. Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι δεκαπέντε μέρες συμπτίπτουν με την περίοδο επώασης του ιού τόνισε πως «ο λόγος που αναφέρομαι στις δύο εβδομάδες είναι ότι παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα και επειδή όπως φαίνεται στα υπόλοιπα κράτη τα πράγματα έχουν φτάσει σχεδόν στο πικ τους.  

Εμείς ως χώρα βρισκόμαστε σε χαμηλή καμπύλη και ελπίζουμε να μην έχουμε καμία υπερβολική αύξηση που να θυμίζει Ιταλία και Ισπανία. Πιστεύω λοιπόν ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε βγει από τη αυτή τη δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε τόσο καιρό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »