Δηλώσεις Πεσκόφ
ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα παρά την πρόσκληση να παρευρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή.

«Όχι», είπε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε γνωστό νωρίτερα, ότι ο Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανοτέλ Μακρόν και ο Πρίγκιπας Κάρολος έλαβαν προσκλήσεις για συμμετοχή στην παρέλαση ως εκπρόσωποι χωρών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ο υπουργός, τόνισε στην συνέντευξή του πως αναμενόταν η σχετική απάντηση από τους ηγέτες που είχαν προσκληθεί.

 

Όπως είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα, ”κατά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης έχουν προσκληθεί τόσο ο Πρόεδρος Μακρόν, όσο και ο Πρόεδρος Πούτιν καθώς και ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Κάρολος”.

Τι άλλαξε όμως τώρα; Υπάρχει απογοήτευση στη Ρωσία για την στάση της Ελλάδας; Μην ξεχνάμε πως η Αθήνα έχει ”δεθεί” στο άρμα των ΗΠΑ, έχοντας παραχωρήσει αρκετές βάσεις στην Ουάσιγκτον.

Τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Γεωπολιτικά, με την σχεδόν ευθεία σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Αφορούν όλη τη Βαλκανική. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρατιωτικές βάσεις, εμπορικές αρτηρίες και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.

Το pressing της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα όπως καταλαβαίνουμε είναι λογικό. Με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθιστά αυτομάτως τη «γειτονιά» της Ελλάδας ως μείζον πεδίο γεωπολιτικής — και όχι μόνο — αντιπαράθεσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »