Εκνευρισμός στην Ρωσία με την επίσκεψη Πομπέο
Άμεση αντίδραση της Μόσχας έχουμε μετά την επίσκεψη Πομπέο. Η Ρωσία δεν πρόκειται αφήσει τις ΗΠΑ μόνες τους στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Λαβρόφ θα επισκεφθεί την χώρα μας.

H επίθεση Πομπέο στην Ρωσία από την βάση της Σούδας
”Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη”, όπως σας είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Πομπέο, ήρθε η αντίδραση της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα: ”Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό.”

Τώρα όμως αναμένεται οι Ρώσοι να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr, τέλη του μήνα αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαβρόφ ετοιμαζόταν αρχικά να έρθει στην Αθήνα το καλοκαίρι (πριν την ελληνοτουρκική κρίση) αλλά οι Ρώσοι ζήτησαν μεγαλύτερη και καλύτερη προετοιμασία από αυτή που είχε προτείνει η ελληνική διπλωματία.

Δηλώσεις Τσιζόφ
Η στρατιωτική κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κυρίως ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτήν την κατάσταση «ρίχνει λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, πλαισιώνοντας τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

”Φυσικά η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ -και ιδιαίτερα ο ρόλος της Τουρκίας- προσθέτει λάδι στη φωτιά” δήλωσε ο Τσιζόφ σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΕ μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε: ”Εξαρτάται από το επίπεδο πολιτικής βούλησης. Υπάρχουν 27 χώρες στην ΕΕ, και ορισμένες από αυτές είναι πιο αποφασιστικές και ίσως πιο ειλικρινείς στην υπεράσπιση των συμμάχων τους -Ελλάδα και Κύπρο- ενώ άλλες το κάνουν μάλλον τυπικά”.

Ο Τσιζόφ δεν έκανε υποθέσεις σχετικά με το αν η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ στις 1-2 Οκτωβρίου θα λάβει αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία.

”Νομίζω ότι δεν αξίζει να μαντέψω. Εξάλλου, αναμένονταν αποφάσεις μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από πολύ καιρό, στις 21 Σεπτεμβρίου. Αλλά δεν μπορούσαν να τις αποδεχθούν. Ας δούμε τι θα συμβεί σε επίπεδο ηγετών”, είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »