Οι Δημοκρατικοί παίζουν με τη φωτιά, επιτρέποντας στον γηραιότερο πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία να είναι ξανά υποψήφιος

Οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν και οι δύο άρθρα την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τον 80χρονο Πρόεδρο Joe Biden πολύ μεγάλο για να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024.

Τα άρθρα έρχονται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με μια έρευνα παραπομπής, ενώ και οι πρόσφατοι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι περισσότεροι θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο σε πολύ προχωρημένη ηλικία για να υπηρετήσει ξανά στο Λευκό Οίκο.

Ο Ross Douthat, ένας συντηρητικός αρθρογράφος για τους φιλελεύθερους Times, έγραψε ένα κομμάτι με τίτλο «2024’s Field of Nightmares», μια αναφορά στην ταινία του 1989 Field of Dreams. Ο ίδιος αναφέρει ότι ενώ οι ανησυχίες του με τον Biden βασίζονται σε αιχμηρές πολιτικές διαφωνίες κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, οι Δημοκρατικοί παίζουν με τη φωτιά, επιτρέποντας στον γηραιότερο πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία να είναι ξανά υποψήφιος.

Οι δύο κίνδυνοι να διεκδικήσει ξανά ο Biden της εκλογή, σύμφωνα με τον Douthat: «Tα υψηλά διακυβεύματα των επόμενων εκλογών, στις οποίες μια κρίση υγείας ή απλώς μεγαλύτερη ολίσθηση στην οικονομία μπορεί να είναι αυτά που θα επαναφέρουν τον Trump στον Λευκό Οίκο, και τα διαφορετικά αλλά και σημαντικά διακυβεύματα άλλης μιας τετραετούς θητείας».

Ενώ ο Douthat υποστηρίζει ότι μπορεί και εδώ να συμβεί κάτι παρόμοιο με τη δεύτερη θητεία του Ronald Reagan και ο Biden να «κατακτήσει άλλη μια νίκη», παρά το γεγονός ότι δείχνει αδύναμος, θεωρεί ότι η τρέχουσα πολιτική εποχή είναι εντυπωσιακά περίεργη. Τη συγκρίνει με εκείνη που φιλελεύθεροι προσεύχονταν η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ruth Bader Ginsberg να ζήσει αρκετά ώστε να δει έναν Δημοκρατικό να την αντικαθιστά, μόνο για να τη δουν να πεθαίνει εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με τον Trump να μπορεί να προτείνει άλλον δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή, ο David Ignatius έγραψε μια παρόμοια στήλη στην Washington Post, εφημερίδα που ανήκει στον Jeff Bezos, με πιο άμεσο τίτλο: «Ο Πρόεδρος Biden δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος για το 2024». Ο Ignatius επαινεί σε μεγάλο βαθμό τα πρώτα χρόνια της εξουσίας Biden, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος «κυβέρνησε από το κέντρο προς τα έξω» και έκανε καλή δουλειά με την εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας την Ουκρανία.

Ωστόσο, λέει ότι όχι μόνο ο Biden αλλά και η Αντιπρόεδρος Kamala Harris θα πρέπει να αποφύγoυν να είναι υποψήφιοι το 2024. «Είναι οδυνηρό να το πω αυτό, δεδομένου του θαυμασμού μου για πολλά από αυτά που έχουν καταφέρει. Αλλά αν αυτός και η Harris κάνουν εκστρατεία μαζί το 2024, νομίζω ότι ο Biden κινδυνεύει να αναιρέσει το μεγαλύτερο επίτευγμά του -που ήταν να σταματήσει τον Trump».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει τα πολύ κακά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τον Biden όσον αφορά την αποδοχή και τη γνώμη του κοινού για την ηλικία του. To ίδιο κάνει και για τη Harris, αναφέροντας «το απλό γεγονός εότι δεν κατάφερε να κερδίσει έλξη στη χώρα ή ακόμα και μέσα στο δικό της κόμμα». Προτείνει μάλιστα στον Biden να αντικαταστήσει τη Harris όσον αφορά την υποψηφιότητα της με τη δήμαρχο του Λος Άντζελες Karen Bass ή την υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση για τον Biden -κανένας προφανής αντικαταστάτης που να περιμένει πίσω του. Αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό για τον ίδιο, ότι φαινομενικά δεν υπάρχει κανένας άλλος. Αλλά ίσως να έπρεπε να εμπιστευτεί τη δημοκρατία για να ανακαλύψει μια νέα ηγεσία στον εκλογικό στίβο».

Αν και ο 80χρονος Biden είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον 72χρονο Donald Trump, υπάρχει ένα περιθώριο 26% μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος και εκείνων που πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.

Μια νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal που έγινε στις 24-30 Αυγούστου και κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δείχνει ότι μόνο το 36% των 1.500 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι ο Biden είναι διανοητικά ικανός για το αξίωμα, ενώ το 46% πιστεύει ότι ο Trump είναι διανοητικά ικανός για τη θέση. Το τελευταίο δείχνει ότι το 75% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος, σε σύγκριση με μόλις το 47% που αισθάνεται το ίδιο για τον Τραμπ.

Εκείνοι που αισθάνονται ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος περιλαμβάνει τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών.

Την Κυριακή, ο συγγραφέας Author Franklin Foer, ο οποίος έγραψε μια βιογραφία για τα δύο πρώτα χρόνια της εξουσίας του είπε ότι δεν θα ήταν «εντελώς σοκαρισμένος» εάν ο πρόεδρος κατέληγε να αποχωρήσει από την κούρσα για την επανεκλογή του πριν από το τέλος του έτους.

Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή του NBC, Chuck Todd, πώς θα αντιδρούσε εάν ο Biden αποφάσιζε να μην ολοκληρώσει την προεδρική εκστρατεία του για το 2024, ο ίδιος είπε: «Θα ήταν έκπληξη για μένα. Αλλά δεν θα ήταν μια απόλυτη έκπληξη».

Ο συγγραφέας που είχε «απαράμιλλη πρόσβαση» στον Biden και τον στενό του κύκλο, σύμφωνα με την εκδοτική εταιρεία Penguin Random House, σημείωσε ότι «μία από τις βασικές ανασφάλειες» του Προέδρου «είναι ότι δεν θέλει να τον εκλαμβάνουν ως ανόητο».

Ο 80χρονος Biden, ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία με την Αντιπρόεδρο Kamala Harris –αλλά τον τελευταίο χρόνο προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος ή πολύ ακατάλληλος για να υπηρετήσει για τέσσερα ακόμη χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »