Ανατροπή στην Λιβύη
Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, η Κυβέρνηση Σάρατζ ελέγχει πλέον όλη την Τρίπολη, με τις δυνάμεις του LNA να οπισθοχωρούν.

Πλέον το νέο μέτωπο μεταφέρεται στην περιοχή Ταρχούνα, εκεί όπου έχει τεράστιες δυνάμεις ο Χαφτάρ.

Μέχρει στιγμής δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τον LNA για το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία φτάνει σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου ο πρόεδρος της Λιβύης Fayez Mustafa al-Sarraj για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία ενάντια στον στρατάρχη Khalifa Haftar, καθώς και οι «εργασίες» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς υπενθυμίζεται η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Λιβύη: Οι φιλότουρκοι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης
Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Cagatay Erciyes, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.

Μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »