“Κάθε απρόσεκτη λέξη μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά του”, είπαν πρόσωπα από τον κύκλο του
Σίγουρα αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα να πάρεις δήλωση από κάποιον που απλώς δεν θέλει να κάνει δήλωση!

Η αδικαιολόγητη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, επικρίθηκε με σφοδρότητα από πολλούς κύκλους, ενώ την πλέον αλγεινή εντύπωση είχαμε καταθέσει επανειλημμένως, ιδίως δε και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά.

Το πρακτορείο strana.ua ακολούθησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Τένεδο όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία ανήμερα της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, “τώρα ο πατριάρχης σύμφωνα με πηγές στο εκκλησιαστικό του περιβάλλον βρίσκεται σε επισφαλή θέση”.

Ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγία Σοφία και εμείς ανοίγουμε τζαμί στη Θράκη!
Το άρθρο συνεχίζει υποστηρίζοντας ”πως στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων, υπάρχει η άποψη ότι ο Βαρθολομαίος έχασε τον άμβωνα του, καθώς ο κύριος χριστιανικός ναός του Βυζαντίου παρέμενε συμβολικά ο άμβωνας των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος, αφότου μετατράπηκε σε τζαμί, έπαψε να υπάρχει. Επιπλέον, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον Πατριάρχη ότι έχει δεσμούς με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, Fethullah Gulen, ακόμη και για φερόμενη εμπλοκή στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016.”

“Κάθε απρόσεκτη λέξη μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά του”, είπαν πρόσωπα από τον κύκλο του στην ιστοσελίδα.

Το “Strana”, ουκρανικής προελέυσεως, κατάφερε να συναντηθεί με τον Βαρθολομαίο το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο νησί της Τενέδου, 400 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη.

Εκεί ο κ. Βαρθολομαίος ρωτήθηκε και για την Αγιά Σοφιά:

“- Τι πιστεύετε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την επακόλουθη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;

– Αυτός ο ναός ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να είναι η αιτία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο λαών. Η Αγία Σοφία συμβολίζει την αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Και η μετατροπή του σε τζαμί θα μπορούσε να μεταστρέψει εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο ενάντια στο Ισλάμ.

– Στην Τουρκία, τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης γράφουν για τις σχέσεις σας με τον Fethullah Gülen, αντίπαλο του Ερντογάν και σας λένε σύμμαχο του Gülen στην Τουρκία. Πώς θα σχολιάζατε αυτές τις κατηγορίες;

-Αυτό δεν είναι αληθινό.”

Μητροπολίτης Ουκρανίας Ονούφριος

Στο μεταξύ δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά είχαμε και από τον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, ο οποίος επεσήμανε πως μια χριστιανική εκκλησία πρέπει να ανήκει σε εκείνους που την έχτισαν.Ο προκαθήμενος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι έχει αρνητική στάση απέναντι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί. ”Αυτή είναι μια χριστιανική εκκλησία, και πρέπει να ανήκει σε εκείνους που την έχτισαν”, δήλωσε σε μια ερώτηση από δημοσιογράφους του Pavlovsky News. “Αλλά η Τουρκία είναι ένα διαφορετικό κράτος, έχει διαφορετικούς νόμους, διαφορετικούς κανόνες. “Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία προσεύχεται για την επιστροφή της Αγίας Σοφίας. «Δεν καταλαμβάνουμε τα τζαμιά και δεν περιμένουμε κανείς να καταλάβει τους ναούς μας”, συνόψισε ο Μητροπολίτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »