Η Τουρκία προσπαθεί να “γκριζάρει” ολόκληρες περιοχές, με στόχο να τις διεκδικήσει στο μέλλον με κάθε τρόπο
Ηστρατιωτική ισορροπία στο νησί παρέμεινε αμετάβλητη το 2021, με τις τουρκικές δυνάμεις στο βορρά να ξεπερνούν την Εθνοφρουρά κατά 3,5 έναν προς έναν, σύμφωνα με έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών που δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, ορισμένες εξελίξεις σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς είχαν αρνητικό αντίκτυπο.

“Αυτά είναι κενά και πρόσθετα προβλήματα που σχετίζονται με τη μείωση της υπηρεσίας, τον παλαιό εξοπλισμό, τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τα επίπεδα τεχνολογίας”, ανέφερε η έκθεση.
“Εάν αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν και αντιστραφούν ως μέρος μιας συνολικής και συνεκτικής αμυντικής πολιτικής ενίσχυσης, θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς”.

Ο διευθυντής του κέντρου, Άριστος Αριστοτέλους, είπε επίσης ότι η δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κατεχόμενο βορρά δημιούργησε μια νέα διάσταση στην απειλή κατά της Κύπρου και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκική δράση σφράγισε ουσιαστικά τη μονιμότητα των επεκτατικών προθέσεων της Άγκυρας, καθώς και τη χρήση του Βορρά ως «βάση για την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και άσκησης γεωπολιτικής επιρροής ενάντια στα συμφέροντα των χωρών της περιοχής».
Το στρατιωτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αριθμεί περίπου 9.500 άτομα, λιγότερα από το παρελθόν λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων και της μείωσης της υπηρεσίας στράτευσης από 24 σε 14 μήνες.

Στο βορρά, οι τουρκικές δυνάμεις αριθμούν περίπου 34.000, σύμφωνα με την έκθεση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για κάθε στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς υπάρχουν 3,5 Τούρκοι στρατιώτες στο βορρά, ενώ το ποσοστό είναι λίγο καλύτερο με την προσθήκη των εφέδρων, φτάνοντας σε ποσοστό ένας Κύπριος προς 1,07 Τούρκους, αναφέρει η έκθεση.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι ο εξοπλισμός των χερσαίων δυνάμεων ήταν ουσιαστικά ο ίδιος και στις δύο πλευρές όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αν και οι δυνάμεις κατοχής διέθεταν υψηλότερη δύναμη πυρός.

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός όσον αφορά τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις με την Τουρκία να απολαμβάνει σχεδόν πλήρη ανωτερότητα, καταλήγει η έκθεση.
Στην Κύπρο αυτές οι εκθέσεις δημοσιοποιούνται όχι όμως στην Ελλάδα. Η ουσία όλων αυτών των εκθέσεων είναι να “ξυπνήσουν” την πολιτική ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε αυτές να αλλάξουν εντελώς πολιτική σε θέματα εξοπλισμού 9 ενίσχυση εθνικής βιομηχανίας), γεννήσεων ( μπόνους σε οικογένειες για να κάνουν περισσότερα παιδιά) και πολλά άλλα.
Η Τουρκία με την μέθοδο των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων και γενικά των μελετημένων προκλήσεων, προσπαθεί να “γκριζάρει” ολόκληρες περιοχές, με στόχο να τις διεκδικήσει στο μέλλον με κάθε τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »