Βρυξέλλες & ΗΠΑ απλά παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας
Αποφασισμένος φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος και η ελίτ που τον “συνοδεύει” στην πορεία του προς τον όλεθρο για την Λιβύη, στην οποία διακυβεύονται μεγάλα τουρκικά συμφέροντα.

“Οι προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει την Λιβύη βαθύτερα στον πόλεμο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε με την σειρά της δυσμενείς γεωπολιτικές και γεω-οικονομικές εντάσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή”, έγραψε ο Mikael Virtanen, ειδικός στην διαχείριση κρίσεων.

Υπάρχει μια τεράστια ανησυχία μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών της ΕΕ στη Μεσόγειο, ανέφερε ο αναλυτής επικαλούμενος εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών, καθώς η παρέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Αφρική θα προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης στην Ευρώπη πολύ πιο σοβαρό από το προηγούμενο.

Ενώ ο λιβυκός εμφύλιος πόλεμος εντείνεται, περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες και 635.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρα κράτησης σε όλη τη Λιβύη, ανέφερε ο ίδιος έχοντας έγκυρες πληροφορίες.

Άλλα 1,3 εκατομμύρια Λίβυοι όμως έχουν απόλυτα ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μια άλλη απειλή που υπάρχει, αφορά τις κρυφές προσπάθειες του Ερντογάν να δημιουργήσει ένα κράτος “μαριονέτα” στη Λιβύη, στο οποίο θα κυριαρχούν τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας από τις μεγαλύτερες ακραίες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λιβύη υπό την ηγεσία του GNA.

Σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Τουρκία: ”Υπό Ελληνική κατοχή το Αγαθονήσι!”
«Δίνοντας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα πολιτική εξουσία στο Μαγκρέμπ, ο Ερντογάν θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σεκταριστικές εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή, επιδεινώνοντας τις ήδη ευάλωτες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και την Αίγυπτο», έγραψε ο Virtanen.

“Ο Τούρκος πρόεδρος όμως, απειλείται και με σοβαρό αποκλεισμό της χώρας του από τον γνωστό υποθαλάσσιο αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας East Med, για αυτό και ο Ερντογάν στράφηκε στη Λιβύη η οποία είναι πλούσια σε πετρέλαιο για να εξασφαλίσει τη δική του πηγή φτηνής ξένης ενέργειας για την Τουρκία”, ανέφερε ο Virtanen σε εβραϊκό ειδησεογραφικό συνέδριο.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Άγκυρα και τη Λιβύη υπέγραψε ναυτική συμφωνία τον Νοέμβριο για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για τη νομιμοποίηση των ισχυρισμών της Τουρκίας για υπεράκτιο αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία δημιουργεί έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος διασχίζει την ΑΟΖ που διεκδικείται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι οποίες συνεργάζονται όμως σε ζητήματα γεωτρήσεων και μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, συνασπιζόμενες κατά των τουρκικών και καταριανών φιλοδοξιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς τα τουρκικά στρατεύματα και οι δυνάμεις του GNA προετοιμάζονται για μια μεγάλη επίθεση, ο Ερντογάν, μέσω της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, μπορεί σύντομα να αποκτήσει τον άμεσο έλεγχο στο δίκτυο παραγωγής και διανομής πετρελαίου της Λιβύης, έγραψε ο Virtanen.

Εκτός ελέγχου η Τουρκία: ”Κανείς δεν θα σταματήσει τα γεωτρύπανά μας-Μην προσπαθήσει το Ελληνικό ΠΝ να μας σταματήσει”
Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το GNA, επιτρέποντας στην κυβέρνηση της Τρίπολης να προελάσει κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον στρατηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Τούρκος ηγέτης λοιπόν ετοιμάζεται να εκβιάσει την ΕΕ με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ο Μπόλτον προβαίνει σε τρομερές αποκαλύψεις για τον Αμερικανό πρόεδρο Τράμπ, με ακόμα πιο σοβαρές καταγγελίες κάνοντας πολύ δύσκολη επανεκλογή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »