Tι αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ
Μία από τις βασικότερες αρχές πολέμου είναι η συγκέντρωση δυνάμεων, η οποία παράλληλα αποτελεί και σοβαρότατη ένδειξη ότι επίκειται έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι οι διπλωματικές επιλογές για επίλυση των διαφορών μεταξύ δύο κρατών έχουν εξαντληθεί.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι η χώρα τους έχει αναπτύξει δεκάδες άρματα μάχης μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορά της με την Ουκρανία, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτά βρισκόταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα πριν από λίγες ημέρες.
Παράλληλα άλλες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι δεν διεξάγεται άσκηση από ρωσικής πλευράς, η οποία να δικαιολογεί την παρουσία των αρμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, υπονοώντας σαφώς ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα μήνυμα ότι Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασιών για στρατιωτική αντιπαράθεση.

Στην περιοχή της Κριμαίας έχουν εντοπισθεί άρματα τα οποία κατευθύνονται από το κεντρικό τμήμα της χερσονήσου προς την περιοχή Krasnoperekopsk στα σύνορα με την Ουκρανία.

Είναι πάρα πολύ πιθανό οι μονάδες αυτές των ρωσικών αρμάτων σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Ουκρανία, να έχουν ως αποστολή την κατάληψη της Νόβα Κακχόβκα και Τσουρουπίνσκ που βρίσκονται στη νότια όχθη του Δνείπερου και διαχωρίζουν με φυσικό όριο τον εν λόγω ποταμό, την Ουκρανία στη συγκεκριμένη περιοχή σε βόρεια και νότια του ποταμού.

Επιπλέον σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται γέφυρες που επιτρέπουν την ταχεία διέλευση τεθωρακισμένων σχηματισμών προερχόμενων από τη χερσόνησο της Κριμαίας, στην Ουκρανική ενδοχώρα βορειότερα του Δνείπερου, χωρίς αυτό να έχει από στρατιωτικής άποψης ιδιαίτερη σημασία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να προβούν σε ταχεία ζεύξη του Δνείπερου ποταμού σε άλλα σημεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν οι τεθωρακισμένες δυνάμεις τους τη διάβαση του παραπάνω υδάτινου κωλύματος.

Ταυτόχρονα, ρωσικές και ουκρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στο Donbas, αφού και ο ουκρανικός στρατός μετακινεί άρματα πρός τα εμπρός, τελώντας σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητα και διεξάγοντας προπαρασκευαστικές ενέργειες για μάχη.
Μάλιστα ο Ουκρανός Πρόεδρος με διάταγμά του καλεί του εφέδρους να παρουσιαστούν σε στρατιωτικές Μονάδες της χώρας του συμπληρώνοντας την επάνδρωσή τους. Αυτό αποτελεί επίσης πολύ σημαντική ένδειξη ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν ξεκινήσουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όχι οι αψιμαχίες που διεξάγονται σποραδικά με ανταλλαγές βολών και πυροβολισμών των διασυνοριακών Μονάδων.

Η Aviapro διανέμει ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι ένας επιβάτης του αυτοκινήτου πήρε πλάνα στρατιωτικού εξοπλισμού και Ρώσων στρατιωτών πριν από ώρες στην Κριμαία. Η γεωγραφική τοποθεσία καθιστά δυνατή την ανάληψη της κατεύθυνσης της κίνησης προς το Krasnoperekopsk, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για αυτό το ζήτημα.

Ο Thomas Bullock, ο οποίος είναι ειδικός αναλυτής του έγκριτου Janes, επικαλούμενος ανοιχτές πηγές πληροφοριών, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Iskander κοντά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Bullock, αυτό το συγκρότημα πυραύλων Iskander, είναι η τελευταία του έκδοση το Iskander-K. Οι Ρώσοι οπλίζουν το Iskander-K με δύο τύπους πυραύλων – 9M728 (SSC-X-7) και 9M729 (SSC-X-8). Σε αυτήν την περίπτωση, ο Bullock λέει ότι το συγκρότημα που εντοπίστηκε στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας γύρω από τα σύνορα με όπλα της Ουκρανίας με 9M728 (SSC-X-7) ή πιο γνωστό ως R-500.

Ο R-500 πετά σε υψόμετρο 6 χλμ, ενώ ο πύραυλος μπορεί να αυξομειώσει αυτόματα την πτήση και την πορεία του σε σχέση με το έδαφος. Ο R-500 μπορεί να φέρει μια συμβατική κεφαλή 500 κιλών ή μια πυρηνική κεφαλή με απόδοση περίπου 10-50 kT.

Ο Μπούλοκ λέει ότι έχει εντοπίσει τα συστήματα πυραύλων ,τον τύπο των πυραύλων καθώς και τη ρωσική ταξιαρχία πυραύλων που βρισκόταν στην περιοχή για ανάπτυξη. Αυτή η ρωσική μονάδα είναι η 119η Ταξιαρχία Πυραύλων από την περιοχή Voronezh.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »